Superenkelt utebord

Det kan inte vara enklare än så här att snickra ett elegant, smart och stadigt utebord till terrassen. Ramen är av hyvlat trä och bordsskivan är lösa klinker.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
600 kronor

Intro

Det är hur lätt som helst att snickra detta robusta och eleganta bord till terrassen. Såga till de hyvlade listerna, sätt ihop dem med lim och skruvar och måla sedan träet i önskad färg och lägg slutligen åtta klinker i ramen – och bordet är klart! Det är modernt, kan lätt flyttas och klinkern är perfekt som skiva på ett bord utomhus eftersom de tål nästan allt. Se här hur enkelt det är!

Instruktion

01
Benen sätts ihop 2 Steg

1

Gör klart för hopsättning av ben av sidana A och B. Delarna sätts ihop två och två. Fäst fyra dyckertar i den breda brädan A 10 mm från kanten och stryk sedan lim på den smala brädan B.

2

Sätt ihop benen. Fäst den smala brädan B och lägg brädan A med dyckertarna ovanpå. Slå i spikarna. Gör sedan likadant med de återstående delarna till de tre andra benen. Nu har varje ben två lika breda sidor.

02
Snickra underredet 8 Steg

När de fyra benen är klara ska de förenas med hjälp av fyra vågräta sidor. Bordet ska bli ungefär lika långt som brett, men det beror förstås på vilka klinker du har valt och hur många du använder. Men två av sidorna blir under alla omständigheter kortare eftersom sidobrädorna överlappar varandra i hörnen.

För att vara säker på att klinkern ligger stadigt väntar du med att såga till sidorna tills du har kontrollmätt plattorna. De kan skilja sig åt i storlek.

Sidor och täckbrädor läggs ihop så att de bildar en fals som klinkern kan läggas i nivå med ovansidan på täckbrädorna. Såga därför sidorna 10 mm lägre.

1

Hur långa sidorna D och E ska vara mäter du dig fram till. Lägg två klinker i rad för långsidorna och mät. Lägg fyra klinker vid sidan av varandra för kortsidorna och mät. Lägg till någon millimeter så att du är säker på att plattorna får plats.

2

Långsidorna D:s placering markeras på insidan av benet B. Långsidan ska dras ner 10 mm eller en klinkertjocklek så att klinkern hamnar plant med täckbrädorna.

3

Förbered hopsättning av långsidorna D med två ben till varje. Förborra för fem 4 x 35 mm skruvar med 3 mm borr. Stryk lim på benen där långsidorna ska skruvas fast.

4

Skruva fast sidorna D på benen B. Se till att delarna hamnar i rät vinkel. Dra inte i skruvarna för långt för då sticker de ut på den andra sidan.

5

Kortsidorna E och tvärregeln sågas till och förbereds för montering på samma sätt. De ska fästas mellan långsidorna D.

6

Kortsidan E fästs på ena benet A med lim och 4 x 35 mm skruvar. Tryck in kortsidan mot långsidan D. Se till att hålla 10 mm mellan ovankanten på kortsidan och benens ovankant. Kolla vinklarna.

7

Fäst den andra kortsidan E när du har rest underredet och spänn fast kortsidan med ett par tvingar. Stryk lim på benen A där kortsidorna hamnar, förborra med 3 mm borr och fäst med 4 x 35 mm skruvar, som inte dras i helt.

8

Skruva till sist fast tvärregeln F mitt i bordet mellan långsidorna D med två 5 x 80 mm skruvar. Även nu ska du förborra. Skruvarna döljs av täckbrädorna så kom ihåg att försänka dem.

03
Klinkern läggs på 5 Steg

Nu återstår endast ett enda moment innan du kan måla underredet och lägga bordsskivan (alltså de åtta klinkerplattorna) på plats i underredets fals.

Täckbrädorna som ska limmas fast på utsidan av både kort- och långsidorna har två funktioner. Dels bildar de ihop med ovankanten på kort- och långsidorna en fals för klinkern, dels ökar de bordets styrka och gör det så stabilt att det klarar av att stå på en kanske något ojämn uteplats.

När underredet är klart och du har kollat att klinkern kan läggas på plats så ska det målas. Börja med att stryka det med träolja ett par gånger och sedan med täckande lasyr eller färg.

1

Såga till de fyra täckbrädorna C så att de passar perfekt i längd mellan benen. Eftersom det kan ha uppstått små längdskillnader mellan sidorna när bordet limmades och skruvades ihop, så mäter du för en sida i sänder.

2

Förbered hopsättningen. Förborra för skruvar i sidorna D och E och stryk lim på täckbrädorna C. Även nu använder du 4 x 35 mm skruvar. De ska främst hålla ihop delarna medan limmet härdar.

3

Täckbrädorna C fästs på sidoran D och E. Spänn fast dem med tvingar så att de sitter plant med ovankanten på benen och dra därefter i alla skruvar.

4

Lägg klinkern G på plats i falsarna hela vägen runt underredet. Allt ska nu passa ihop. Markera gärna var de olika klinkerplattorna ligger om det är små skillnader i storlek mellan dem.

5

Måla allt trä när du har strukit det ett par gånger med träolja som skyddar mot svamp och alger. När träoljan har sugits in målas bordet minst två gånger.

Material

22 x 95 mm hyvlat trä
• 4 breda bensidor (A) à 72 cm
• 4 täckbrädor (C) à 106 cm
• 2 långsidor (D) à 120 cm (anpassas efter klinkerns storlek)
• 2 kortsidor (E) à 116 cm (anpassas)
Såga sidorna D och E 10 mm lägre så att klinkern kommer plant med ovankanten på täckbrädorna C

22 x 70 mm hyvlat trä
• 4 smala bensidor (B) à 72 cm

45 x 95 mm hyvlat trä
• 1 mittregel (F), 116 cm (anpassas)

Dessutom:
• 8 klinker (G) à 30 x 60 cm
• Rostfria skruvar, 4 x 35 och 5 x 80 mm
• Galv. dyckertar, 50 x 2 mm
• Trälim
• Träolja och utelasyr eller färg

Tidsförbrukning

En arbetsdag utan stress, plus torktid för grundfärg och målarfärg.

Pris

Cirka 600 kr.

Svårighetsgrad

Du behöver inga specialverktyg och det är inte nödvändigt att kunna göra träfogar med stämjärn.

Ritning

Benen sätts ihop av lister i två bredder, A och B, som skarvas omlott. Sidorna D och E sätts ihop med täckbrädorna C och bildar en fals för klinkern. En stark konstruktion.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Utemöbler