Stabilt utebord - i valfri storlek

Du behöver ett rejält bord i trädgården ett som har plats för både familjen och vännerna. När du själv snickrar bordet bestämmer du också hur stort det skall vara. Varför inte ett långbord som har plats för många gäster? Se hur du får ett både billigt och starkt bord.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
600 kronor

Intro

Du behöver ett rejält bord i trädgården – ett som har plats för både familjen och vännerna. När du själv snickrar bordet bestämmer du också hur stort det skall vara. Varför inte ett långbord som har plats för många gäster? Se hur du får ett både billigt och starkt bord.

Så snart det kommer gäster samlas man runt långbordet i trädgården. Ett stabilt och starkt bord som alltid står stadigt. Ja, det är så stadigt att även den stora parasollen står rakt till och med när det blåser.

Så stort bör bordet vara

Om det skall sitta två personer på varje långsida och en på varje kortsida måste bordet vara 140 cm långt. Skall det sitta tre på långsidorna görs bordet 180-200 cm. Räkna med att varje person behöver 60-65 cm bordsplats på bredden.
Tänk på att bordsskivan måste sticka ut 40-60 cm från underredet på kortändarna för att det skall kunna sitta någon där. Bredden på bordet bör vara ungefär 85 cm.

Instruktion

01
Benen 5 Steg

1

Såga reglarna till ben (A), överliggare (B) och tvärstag (C). Se även ritningen på nästa uppslag. Har du en kapsåg är det lätt att kapa delarna vbinkelrätt. Sågar du får hand måste du vara noga med vinklarna.

2

Sätt ihop benen och tvärstagen med ett par lister och tvingar mitt på benen. Med 15 mm borr borrar du 20 cm djupa hål för två pluggar (D). Hålen placeras 15 mm innanför tvärstagens kanter.

3

Såga 25 cm långa pluggar av 15 mm rundstav och spetsa ena änden lätt med kniv. Pensla hålkanterna och alla pluggarna tunt med polyuretanlim innan pluggarna knackas fast.

4

Benen och överliggarna sätts nu ihop på samma sätt. När limmet har härdat (efter ett par timmar) sågas de utstickande pluggarna av. Du behöver inte vänta på härdningen för att fortsätta med resten av arbetet.

5

Mitt på de två överliggarna fäster du klossar (E). Dessa skall vara 8-10 cm långa och av samma dimension som överliggarna. Borra två hål i varje kloss och limma och skruva fast dem.

02
Underredet 6 Steg

1

Såga av två golv- eller trallbrädor (F) så att de blir 80-100 cm kortare än bordsskivan. Såga bort en trekant från undersidan så att bredden motsvarar överliggaren (B). Fäst brädorna i klossarna (E) med ovankanten på samma nivå.

2

Snedsträvorna (G) tillverkas av reglar. Du kan eventuellt klyva en bit på 45 x 95 eller ta ett par 45 x 45 mm reglar. Med cirkelsåg går det lätt att klyva en bred regel till två smalare.

3

Snedsträvorna (G) sätts på plats med tvingar mellan brädorna (F). Markera för vinkeln mot tvärstaget (C) med hjälp av smygvinkel. Såga av snedsträvorna så de passar mot tvärstagen.

4

Det skall vara ett hål mellan de två snedsträvorna där de möts. Här är hålet mellan dem 45 mm för det passar till vårt parasoll. Markera på de två reglarna och såga av dem i korrekt vinkel.

5

Sätt snedsträvorna på plats mellan brädorna med tvingar. Skruva därefter fast dem med en skruv från varje sida.

6

Vinkla in snedsträvorna mot tvärstagen och fäst dem från utsidan med två skruvar en aning förskjutna.

03
Bordsskivan 4 Steg

1

Lägg brädorna (H) till bordsskivan vid sidan av varandra och med baksidan uppåt. Sätt små avståndsbrickor på 3-5 mm mellan brädorna och skruva fast monteringsbrädor (K) på dem. Brädorna K skall hamna utanför överliggarna (B).

2

Den mittersta monteringsbrädan (J) delas i två för att det skall vara plats för de bärande mittbrädorna (F) mellan dem. Ta till sist bort avståndsbrickorna, ev. med hjälp av en tång.

3

Skruva fast bordsskivan på underredet med fyra skruvar som dras in i de yttre monteringsbrädorna (K) genom överliggaren (B). Se även foto.

4

Korta av bordsskivan i bägge ändar så att den sticker ut så mycket att en person kan sitta vid kortändarna. Här sticker bordsskivan ut 40 cm i bägge ändar.

04
Plats för parasollet 2 Steg

1

Precis mitt på bordet borras ett hål som passar till parasollskaftet. Var noga med mätning och markering så att hålet hamnar rakt ovanför hålet i underredet. Styr hålsågen den första biten med en lös brädstump.

2

Du kan låsa parasollet under bordet med en vagnsbult. Borra hål genom mittenbrädorna (F) för en 10 mm vagnsbult, stick in bulten och lås den med en vingmutter på andra sidan.

Material

45 x 95 mm reglar:
• 4 bordsben (A) à 60 cm
• 2 överliggare (B) à 94,5 cm
• 2 tvärstag (C) à 69 cm
• 2 klossar (E) à 10 cm
• 2 snedsträvor (G) à 80 cm (klyvs)

28 x 120 mm hyvlat trä (lärkträ):
• 2 mittbrädor (F) à 131 cm
• 8 brädor (H) à 220 cm (till bordsskiva)
• 2 monteringsbrädor (K) à 94,5 cm
• 2 monteringsbrädor (J) à 42 cm

15 mm rundstav:
• 16 pluggar (D) à 25 cm

Dessutom:
• Träskruvar, 5 x 50 mm, 5 x 80 mm och 6 x 120 mm (av utetyp)
• Polyuretanlim (pu-lim)

Tidsförbrukning

1 dag

Pris

Cirka 600 kr

Svårighetsgrad

Har du arbetat lite med trä blir det lätt att lyckas med bordet. Bra nybörjarprojekt.

Ritning

Så här sätts delarna ihop

Bordet har en enkel konstruktion och du behöver endast ett par trädimensioner. Samtliga delar är av 45 x 95 mm planhyvlade reglar och 28 x 120 mm hyvlande golvbrädor. Välj själv om du vill använda tryckimpregnerat eller vanligt virke till bordet. Du behöver också 15 mm rundstav samt skruvar i tre längder.

Här har vi borrat hål i bordsskivan för ett parasoll som ger skugga när det är varmt ute och fångar upp daggen på kvällarna. Putsa ev. av alla träkanter och välj ytbehandling till bordet.

Ritningen visar hur bordet har konstruerats och måtten avser det bord du ser på bilderna. Du kan göra bordet bredare eller smalare, längre eller kortare allt efter egna önskemål.

Så här sätts delarna ihop

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Utemöbler