Snyggt cafébord i betong

Är du trött på skrangliga cafébord? Då är detta ett projekt för dig. Med två hinkar, ett ventilationsrör och lite betong kan du snabbt och lätt bygga ett gediget cafébord, som klarar både väder och vind.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 arbetstimmar
Pris
500 kronor
Gjut cafébord i betong

Se här hur du gjuter ett gediget utebord i betong.

Intro

Själva gjutarbetet är inte svårt. Det är arrangemanget, där röret ska stå helt rakt, som är utmaningen.

I byggbeskrivningen visar vi dig, steg för steg, hur du gör för att ro allt i hamn. Du kan bland annat se hur du:

  • förbereder gjutformarna så att betongen inte fastnar
  • gjuter betongbordet med betongmix
  • monterar ihop bordet och ger det en snygg finish

Läs mer om utemöbler

Instruktion

01
Förberedelse 7 Steg

Du ska använda två gjutformar: en hink till foten och en större spann till bordsskivan. De ska oljas in grundligt, så att betongen inte fastnar. Helt vanlig matolja fungerar perfekt.

Därefter ska det borras ett hål i botten av hinken, som bordsbenet senare ska pressas in i. Och så ska det göras en ställning som gör det möjligt att ställa hinken (bordets fot) horisontellt på en skiva, medan bordsbenet står vertikalt i en hink med sand. Det är viktigt att skivan som hinken placeras på är exakt i nivå. Annars riskerar du att cafébordets fot blir skev.

1

Borra ett hål i mitten av hinkens botten. Hålsågen ska vara ett par millimeter mindre än ventilationsröret, som därefter ska träs i och sättas fast i hålet.

2

Borra eller skär ett hål i en träskiva, som du har lagt över ett par bockar. Se till att skivan är helt horisontell. Hålet ska göras lite större än rörets diameter.

3

Skär röret i önskad längd. Många väljer en höjd på 70 cm, men smaken är olika. Kom ihåg, att den ände av röret som ska vändas upp mot bordsskivan, måste skäras med ett helt rakt snitt.

4

Pressa röret genom hinkens botten. Röret ska gå ca 9-10 cm in i hinken, så att betongen kan få ordentligt fäste.

5

Tryck tillbaka röret lite, så att botten bågnar något utåt. Manövern skapar en rund kant på bordets fot, som gör att vattnet lättare rinner av.

6

Stick röret genom skivan och ner i en ny hink med sand. Fyll det mesta av röret med sand. Stötta den översta hinken med fyra avskurna brädor, och se till att röret står helt vertikalt.

7

Spannen till bordsskivan ska stå helt plant. Placera den ev. på en skiva, som i efterhand kan rättas upp med ex. kilar.

02
Gjutning 7 Steg

Betongmix är baserat på cement. Det är därför en bra idé att bära munskydd, så länge som det dammar och yr.

Börja alltid med att hälla rent vatten i hinken, innan du tillsätter betong-mixen. Spara alltid lite vatten och betongmix, så du har möjlighet att justera konsistensen efterhand.

Det är en bra idé att blanda de torra delarna (torrbetong, fiber och pulverfärg) tillsammans i en murarhink, innan du häller ner dem i hinken. På det sättet ser du till att alla torra komponenter blir ordentligt blandade.

1

Häll ca 13 kg torrbetong med 25 gram fiber och 1 dl pulverfärg i en murarhink, och rör ihop dem. Häll över blandningen i en annan hink som innehåller 2 liter vatten.

2

Rör blandningen noga i minst tre minuter med en omrörare som monterats på borrmaskinen. Använd en murslev för att lossa den betongmix som ofta gömmer sig i botten på hinken.

3

Blandningen ska vara förhållandevis blöt. Det är viktigt att den går ihop helt när hinken skakas. Om så inte är fallet, justeras det med torrblandning eller vatten.

4

Sprid ut den våta betongen runt röret, och täck det med ca 1 cm. En del av betongen kommer rinna ner i röret, men oroa dig inte, det bromsas av sanden.

5

Knacka försiktigt på hinken, så betongen fördelar sig jämnt. Stryk ut de sista ojämnheterna med en liten spackel.

6

Betongen är stark nog att tas ut ur formen efter två-tre dygn. Vrid loss spannen från betongen, och tryck försiktigt ner den över röret.

7

Häll ca 30 mm betong i den stora spannens botten, som ska stå helt horisontellt. Skaka spannen, tills betongen ligger jämnt. Låt betongen härda i 2-3 dygn.

03
Montering och finish 3 Steg

Själva monteringen sker genom att trycka ner en stos över röret, och sedan limma fast bordsskivan på stosen. Stosen köper du på byggmarknaden tillsammans med ventilationsröret.

Finishen kan varieras på flera sätt. Vi har valt att runda av bordsskivans kanter och lägga på ett ordentligt lager med bivax. Vi har även valt att måla bordsbenen svarta.

1

Tryck ner stosen över röret. Om röret är vinkelrätt behöver du inte förankra den.

2

Applicera monteringslim på stosens ovansida. Det ser till att bordsskivan inte rör sig, om bordet skulle få en knuff.

3

Runda ev. av bordsskivans kant, om den känns vass. Med ett grovt sandpapper eller en karborundum-sten kan du slipa till kanten, så den blir mjuk och behaglig.

Material

  • Spann, ca 53 cm i botten
  • Hink, ca 22 cm i botten
  • Ventilationsrör, 100 mm
  • Stos till ventilationsrör, 100 mm
  • Monteringslim
  • Matolja
  • Betongblandning, torrbetong 0-4
  • Rent vatten
  • Fiber till betong
  • Pulverfärg

Tidsförbrukning

3-5 arbetstimmar och 2-3 dagars väntetid.

Pris

Ca 500 kr.

Svårighetsgrad

Själva gjutarbetet är inte svårt. Det är arrangemanget, där röret ska stå helt rakt, som är utmaningen.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Utemöbler