Tre ben, så vickar inte bordet

Här ska hantverkaren visa hur man gör bordsben så att man är säker på att trädgårdsbordet aldrig vickar. Ett vanligt fyrbent bord vickar nästan säkert när man sätter ut det i trädgården eller på terrassen, men om man nöjer sig med tre ben kan man vara säker på att det står helt still.

De tre benen sågas till att tre längder 45x45 mm hyvlat furuträ. Hantverkaren ställer först in kap/geringssågen för ett 45 graders lodrätt snitt, men därutöver ska den ställas in i 45 graders smygvinkel innan ämnet kapas. Benen ska vara 116 cm långa. Måttet markeras och benen sågas till. Åter med det särskilda dubbelvinklade snittet. Men i den här änden vänds det sneda snittet åt motsatt håll mot innan.

Nu är tre bordsben tillsågade och de mäter alltså 116 cm från det övre till det nedre snittet. Hantverkaren mäter upp mitten – 58 cm. Och ritar ut måttet på alla benen på en gång. Notera att måtten ritas ut hela vägen runt benen.

Nu ska två av benen placeras förskjutna mot varandra. Det gör hantverkaren genom att lägga ett bordsben över det andra så att mittenmarkeringen på det ena benet fluktar med kanten mot det andra benet och omvänt.Mitten av bordsbenet – 22,5 mm – markeras och ytterligare en markering, 22,5 mm från den, ritas ut.

Därpå genomborras bordsbenen med en 6 mm snickarborr. Först genom det ena benet, och därpå det andra. De två benen dras ihop med en 6x100 mm vagnsbult med bricka och mutter. Nu ska det tredje benet monteras. Vagnsbulten knackas i lätt med hjälp av en hammare. Och brickan och muttern sätts på och dras fast ordentligt.

Det speciell med den här konstruktionen är bla. att benen stöttar varandra i krysset. Det är bara att ta med de vikbara benen ut i trädgården. Och det är enkelt att placera bordsskivan. Benen spänner mot bordets ramverk och kan därför inte glida iväg och de tre benen ser samtidigt till att bordet inte vickar.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utemöbler