Ge utemöblerna nytt liv

Väder och vind gör utemöblerna smutsiga och då ser de tråkiga ut. Men om du tvättar dem med trärensmedel och sedan stryker dem med olja så blir de som nya.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
150 kronor

Intro

Utemöbler av hårda träslag som exempelvis teak tar egentligen ingen skada av att stå ute på vintern. Visst blir de lite grå och ser kanske fula ut, men det är egentligen bara ett kosmetiskt problem. Utelivet går alltså normalt inte ut över möblernas hållbarhet utan får dem att se slitna och väderbitna ut (vilket också kan vara charmigt). Men om du vill ha den ursprungliga glöden i träet tillbaka så går det att åstadkomma - och det är rätt lätt.

Du behöver tid, en bra träolja, trärens och en aktiv insats. Trärens är basiskt och frätande. Använd därför handskar och skyddsglasögon. Var rädd om dina kläder, för skvätter du så missfärgas eller bleks plaggen där de träffas.

PROBLEM:
Teakmöblerna ser inte längre så snygga och fräscha ut.

LÖSNING:
Tvättning med trärens och strykning med olja gör att utemöblerna får tillbaka sin ursprungliga glöd.

Tidsförbrukning

Ett par timmar (+ torktid).

Pris

Kemikalier för 150 kr (räcker till många möbler).

Svårighetsgrad

Ganska lätt. Men det kan krävas styrka i nyporna för att få bort all smuts.

Instruktion

1

Innan behandlingen bör du blöta dina trämöbler. Det är inte lönt att använda spruta. Spola i stället med slang. Låt allt ytvatten rinna av. Träet får inte torka innan du fortsätter.

2

Trärens ska alltid användas efter anvisningarna på förpackningen. Använd en mjuk borste med lång borst så du lätt kommer in överallt. Var nga med att tvätta överallt för att träet inte ska bli fläckigt eller flammigt efteråt.

3

På hårt angripna ställen (som kanske blivit svarta av mögel) kan du med fördel slipa lätt med fint slippapper på kloss. Slipa annars i träets fiberriktning med fin slipsvamp. Det bästa är att slipa vått för då slipper du repor.

4

På ställen där det är svårt att komma åt kan du använda t.ex. en tandborste. Med den blir det lättare att borsta rent mellan t.ex. brädorna. Trärens får inte torka in så skölj rent efter en kvart. Spola ett par gånger.

5

Sätt undan trämöblerna i redskaps-boden eller uthuset så att de får torka. Det tar några dagar, och först därefter kan du fortsätta behandlingen genom att stryka dem med en bra träolja. Torka bort överflödig olja från träet.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utemöbler