Spännande grillhus med smarta detaljer

Vill du ha gatans galnaste terrass/grill/utekök? Låt dig då inspireras när vi höjer ribban med ett nedsänkt kyltorn för öl, rutschkana för grillmat och en fällbar konstruktion som inte tar någon plats!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
En helg
Pris
3.500 kronor

Intro

Kyltorn

Skulle det sitta fint med en kall öl? Självklart! Och detta kan du få med en knapptryckning så att kyltornet åker upp ur terrassens golv. När drycker förvaras under markytan får de en helt perfekt temperatur. Här behövs inget eldrivet kylskåp.

Korvrutschkana

I grillhuset står vår gasolgrill och vid sidan av grillen har vi monterat en ramp. Vi kallar den korvrutschkana och med den kan grillrätterna skickas direkt ned till de hungriga gästerna som sitter bänkade på terrassen utanför.

Här är den alltså: korvrutschkanan!

Grillhus med korvrutschkana

Grillhus med korvrutschkana

Bord på hjul

Det stora m matbordet kan skjutas in under grillhusets golv så att det inte tar så mycket plats. Bordet har hjul och rullar längs terrassbrädorna. Vi bygger även pallar som kan förvaras under grillhuset så att du kan samla allt på ett ställe.

I denna byggbeskrivning kan du se hur du bygger det smarta grillhuset med kyltorn, hjul och korvrutschkana. Vi visar, steg för steg, hur du:

  • lägger en träterass som fundament
  • bygger grillhuset ovampå träterrassen
  • bygger kyltorn, korvrutschkana och sätter hjul på grillhuset.

Instruktion

01
Lägg en träterrass som fundament 6 Steg

En träterrass bildar ramen runt hela grillhuset. Den kan byggas på många sätt och på olika underlag. Här väljer vi en kombination av plattor och socklar för terrasser under balkarna. Det ger ett solitt underlag som går snabbt att sätta upp och som är lätt att justera.

Vi lägger syllpapp mellan balkarna och terrassbrädorna så att regnvattnet leds bort från träet.

1

Balkarna läggs ut. Vi använder socklar för terrasser för att få upp dem på rätt höjd. Under finns plattor och grus. Avståndet mellan balkarna ska vara 40-60 cm.

2

Syllpapp limmas fast. När balkarna har lagts ut, fäster vi syllpappen ovanpå dem. Pappen hjälper till att leda bort regnvattnet så att träet inte suger upp det.

3

Stolparna monteras. Vi skruvar ihop stolparna till grillhuset med terrassen, eftersom huset ska införlivas i terrassen.

4

Märk ut för skruvarna. Det ser finast ut om skruvarna i terrassen sitter precis mitt för varandra. Detta säkerställer vi genom att märka ut med en linjal eller ett vattenpass.

5

Förborra. För att undvika att terrassbrädorna flisar sig, ska du förborra innan du skruvar i skruvarna. Du kan förborra med en försänkare monterad, så att skruvarna och brädorna hamnar på samma nivå.

6

Terrassbrädorna skruvas fast. Två skruvar ska skruvas fast i varje balk. Skruvarna monteras 2 cm in på brädorna. Skapa ett 5-7 millimeters avstånd mellan brädorna så att vattnet inte ligger kvar på ytan.

02
Grillhuset byggs ovanpå terrassen 5 Steg

När terrassen har lagts är det dags att bygga själva grillhuset. Vår konstruk-tion är till 100 procent unik och därför kan vi skapa alla de smarta detaljer som vi vill ha.

Huset byggs så högt att det finns plats att förvara möbler under det. Det kläs med fjällpanel med fjäder och not - ett snabbt sätt att bygga sidor på.

Vi väljer att lägga ett plåttak på grillhuset. Det är starkt, väger inte så mycket och är lätt att lägga.

1

Stommen byggs. Vi bygger stommen till vårt grillhus med läkter och fyra solida hörnstolpar, varav de två stolparna längst bak har byggts in i terrassens stomme. Lägg märke till hur bordet kommer att rulla ut från grillhuset och ut på terrassen.

2

Grillhuset får plats under golvet. Vi delar upp grillhuset med läkter som avgränsar olika rum. Vi gör plats så att möbler till grill­ huset kan förvaras under huset på höger och vänster sida. Bordet står i mitten.

3

Inga smarta snickerifogar. Det är lättast att bygga en stark konstruktion med hjälp av bygg­ och spikbeslag. Senare målar vi träet och vi målar även över beslagen.

4

Väggarna byggs upp. Vi bygger väggarna av fjällpanel som passar ihop med spont och not.

5

Tak på stugan. Vårt grillhus får ett plåttak. Det består av två skivor som läggs med cir­ ka 20 centimeters överlappning. En fördel med takplåten är den låga vikten per m².

03
Kyltorn 3 Steg

Kall öl är aldrig längre bort än en knapptryckning. Det är inte någon lätt uppgift att bygga ett kyltorn som kan höjas och sänkas ned under marken, men wow-effekten gör mödan värd. Först och främst kräver det hjälp från en elektriker, eftersom det ska installeras el i grillhuset för att göra detta möjligt. Det är nämligen ett gammalt, eldrivet spel som drar kyltornet upp och sänker ned det igen. Ett spel är inte precis något som du kan köpa i alla byggvaruhus, så fundera på andra alternativ och prova att titta på t.ex. Blocket eller andra lokala köp- och säljsidor.

1

Ett spel monteras under huset. Vi har köpt ett gammalt spel som vi använder till att höja och sänka kyltornet. Vi installerar det under golvet i själva grillhuset så att det döljs.

2

Tornet höjs med ett tryck. Vi har fått en elektriker att dra el till vårt grillhus så att vi kan använda spelet. Med ett tryck på knappen kan vi höja tornet.

3

Tornet döljs av golvet. Kyltornet sitter i terrassens ena hörn. När det är nedsänkt är det helt dolt, eftersom det hamnar på samma nivå som terrrassen. Ett snöre går från vajern i spelet och ända till kyltornet så att tornet dras upp.

04
Korvrutschkana 3 Steg

Grillhusets mest intressanta detalj är en metallramp som kan skicka mat från grillen direkt ned till bordet där gästerna sitter bänkade. Du hittar knappast en korvrutschkana på ditt lokala byggvaruhus så här måste du vara kreativ. Vi bad en smed att svetsa ihop vår rutschkana. Du kan prova att kontakta din lokala smed eller eventuellt hitta ett annat stycke metall som kan fungera som rutschkana för kött i ditt grillhus. Vår rutschkana är tillverkad av rostfritt stål. Det håller bäst.

1

Grillen och rampen ska stå sida vid sida. Det ska naturligtvis finnas plats för en grill i ett grillhus. Gasolgrillen finns i 1 000 olika former, färger och storlekar, och det viktigaste är naturligtvis att det finns gott om plats. Vid sidan av grillen ser du korvrutschkanan.

2

Kan täckas. När grillhuset inte används kan rutschkanan tas bort och rengöras, och hålet kan täckas med en bräda så att den passar in helt i golvet.

3

Från grill till bord. Det är inte långt från grillen till matbordet i vårt grillhus. Korvrutschkanan är integrerad i bordet.

05
Bord på hjul 4 Steg

Grillhuset tar lite plats i trädgården, men vi har byggt det på ett sådant sätt att bord och pallar kan fällas ihop och skjutas in under huset. På så sätt tar det mindre plats när det inte används. Vi bygger även alla delar av grillhuset, och det gäller också möblerna. Vi använder bland annat överblivna terrassbrädor till pallar och bygger dem på ett sådant sätt att de lätt kan staplas och gömmas undan.

1

Bordet kan rulla. Vi har monterat ben med hjul på grillhusets bord. Den typen av montagehjul kan köpas i byggvaruhuset.

2

Så lite plats tar det. Här har bordet skjutits in. Vi byggde ett långt bord så det var nödvändigt att dela det i två delar och sätta ihop delarna med gångjärn. Då kan det fällas ned och på så sätt få plats.

3

Vi bygger pallar. Det finns en del överblivet trä från terrassen och några av de brädorna använder vi som sittytor på de pallar som blir en del av grillhuset. Det är viktigt att du förborrar innan du skruvar fast brädorna på resten av pallen.

4

Pallarna kan staplas. De passar perfekt i höjden till bordet och de kan staplas ovanpå varandra. Pallarna sätts in under grillhuset i rummen till höger och vänster, så att de lätt kan gömmas undan och tas fram när de ska användas. Vi har också byggt ett litet bord som de mindre barnen kan sitta vid.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utekök