Bygg ett vattenspel

Rinnande vatten livar upp trädgården och är förhållandevis enkelt att ordna själv. Trädgårdsanläggaren visar här hur man gör.

Man kan köpa olika färdiga byggsatser beroende på hur stor anläggning man vill ha. Vår byggsats består av en behållare, en pump, en slang och slutligen ett vattentätt underlag. Anläggaren börjar med att gräva ned behållaren så att den är i nivå med marken.

Därefter mäter han höjden på fallet. Här är det bara en halv meter men pumpen klarar upp till 1,3 meter.Nu ska pumpen monteras. Slangen och pumpens sladd dras genom det lilla hållet på behållarens sida och slangen monteras på pumpen.

Pumpen läggs sedan ner i botten av behållaren och det perforerade locket skruvas på.Därefter börjar trädgårdsanläggaren forma vattenfallet med en skyffel. Om man gör några små terrasser får fallet lite mer liv än om man gör ett spikrakt fall.

När fallets grova drag är klara justerar anläggaren resten med händerna.Nu ska den vattentäta folien läggas ut. Folien är inte särskilt bred så det är viktigt att du är noga med att lägga ut den så att den ligger mitt i den fördjupning där vattnet ska rinna. Folien hålls på plats med natursten.

I en första omgång lägger trädgårdsanläggaren ut några ganska stora stenar för att försäkra sig om att folien inte rubbas.Anläggaren monterar nu slangen i den konstgjorda stenen och lägger den högst upp i vattenfallet.

Runt den konstgjorda stenen placeras några andra stenar som håller den på plats och samtidigt döljer slangen.Nu ska vattenfallet bara byggas färdigt. Anläggaren ser till att det är variation i sättet som stenarna läggs ut. Det är en smaksak hur många stenar man vill ha i vattenfallet.

Här ser vi till att dölja både behållaren och foliens kanter med sten. Vattenfallet är färdigt och trädgårdsanläggaren gräver ner slangen vid sidan av fallet. På så vis döljs den men är samtidigt lätt att komma åt om det skulle bli nödvändigt.

Till sist skyfflar anläggaren upp grus på sidan av stenarna så att de ligger ordentligt fast. Behållaren fylls med vatten och pumpen kopplas till ett eluttag.

Om du vill göra något extra av ditt vattenfall kan du plantera några vassväxter som dels är dekorativa, dels hjälper till att hålla vattenfallet fritt från alger eftersom de tar upp en del av den näring som med tiden lagras i vattnet.

Plantorna ska bara klämmas fast mellan stenarna så att de inte förs bort av vattnet. Nu är vattenfallet klart och du kan njuta av det porlande ljudet från vattnet.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgården