Granslanor med bark har bevarat det naturliga skyddet mot angrepp från insekter och av röta. Därför håller de länge.

Granslanor med bark har bevarat det naturliga skyddet mot angrepp från insekter och av röta. Därför håller de länge.

I en tid med kilometer efter kilometer av prefabricerade vind- och insynsskydd av billiga och tunna tryckimpregnerade lameller så ser det spännande ut med insynsskydd (eller staket) av granslanor med bark. Det ser naturligt ut och med sin råa stil passar det främst i områden som ligger lite utanför tättbebyggda villakvarter.

Vi är vana vid att bygga ganska öppna staket och vi snedställer granslanor för att skapa en gammaldags gärdsgård. Men granslanor är ett perfekt material om du vill bygga ett insynsskydd eller resa ett tätt staket.

Överraskande nog håller granslanor i oändligt många år – utan att grundas med olja eller mögelskyddas.

SE OCKSÅ: 10 tips: Bygg ett STAKET som håller!

Stolparna är den svaga punkten

Granslanor med bark är redan från naturen skyddade mot rötangrepp. De håller i minst 25 år, kanske rent av i 30–35 år, utan någon hjälp. Men stolparna är den svaga punkten. De bryts ofta av vid marken innan granslanorna går sönder.

Därför ska du använda dig av stolpar av bra kvalitet eller av tryckimpregnerat trä (NTR-A). Kan du få tag i stolpar av ek eller robinia kan de vara ett alternativ till impregnerat virke.

Ta med slanornas variation i beräkningen

Om ditt insynsskydd eller staket ska hålla sig snyggt i många år så är det klokt att följa de råd som vår expert ger. Du kommer att se olika smarta lösningar för att få en snygg hållbar lösning, till exempel att en del slanor måste vändas för att du ska kunna utnyttja dem på bästa sätt.

Granslanor kan vara odlade

Förr i tiden sorterade man bort slanorna för att ge plats för stora träd. Hela Sverige är skogrikt och därför är det svårt att tänka sig att granslanor en gång sorterats bort för att ge plats för träd, som skulle växa.

Det gäller att ta rätt med grabbern.

Det gäller att ta rätt med grabbern.

I dag är det inte ovanligt att slanorna kommer från odlingar. De starkaste är senvuxen gran från bland annat Småland och Norrland.

GRAN- OCH TALLBARK
BARK PÅ GRAN ÄR FAST. Det är endast gran (eller en) som duger. Granens celler är slutna och fulla av kåda och tål naturens försök till nedbrytning.
BARK PÅ TALL kan skäras loss i flagor. Det går inte att använda slanor av tall. Veden är öppen i strukturen och angrips av insekter och svamp när trädet har fällts.

LÄS OCKSÅ: Förläng livstiden på ditt staket med stolphattar

Välj de bästa stolparna

Stolparna är staketets svaga punkter så det kan bli dyrt att snåla. Det är ganska enkelt att byta ut en slana för att den är lättillgämnglig. Det är något helt annat att byta ut en rutten stolpe. Det finns därför all anledning att köpa stolpar som håller minst lika länge som granslanorna. Men det kan bli ganska dyrt.

En tryckimpregnerad stolpe i klass A håller i cirka 15-20 år och priset är cirka 200 kr. Hittar du ek kan en stolpe kosta 400–500 kronor och robinia är lite dyrare. Men hållbarheten är 30–30 år.

De här ekstolparna är cirka 14 cm i diameter och håller i cirka 20 år.

De här ekstolparna är cirka 14 cm i diameter och håller i cirka 20 år.

LADDA NED HELA ARTIKELN och se hur du bygger ett snyggt och hållbart insynsskydd.