Om spjälstaket
Så här sätter du upp stolpar för spjälstaket
Nedan kan du se hur du placerar stolparna för att ge ditt staket en stabil struktur.
Vågrätt upptill
Även om marken sluttar lägger du slanorna vågrätt och ställer stolparna på samma höjd. Om marken sluttar kraftigt sänks sektionerna undan för undan så att staketet ser ut som en trappa.
Stolparna slås ner
Det absolut smartaste är att sätta varje stolpen några centimeter för högt. Slå sedan ner dem den sista biten med en kraftig slägga.
Exakt avstånd mellan stolparna
Avståndet mellan stolparna bestäms av t.ex. hur långa slanorna är och hur terrängen ser ut. Här är slanorna 220 cm och de ska passera stolpen med minst 3 cm för att spikarna inte ska hamna för tätt intill ändträet. Markera med en slana var stolparna ska stå.
Så här bygger du med spjälor
Nedan visar vi hur du spikar ihop staketets spjälor så att spjälstaketet blir tätt och håller i många år.
Bräda gör monteringen lättare
För att få alla slanor i en sektion att börja på samma raka linje skruvar du fast en hjälpbräda på 3-5 cm avstånd från stolpen. Håll slanorna mot brädan och fäst dem.
Viktiga extra skott
Granslanorna skjuts fast på stolparna i båda ändarna. Men för att justera in dem så att de ligger så plant och tätt som möjligt, skjuts de också fast på mitten med en spik i slanan nedanför. Vrid slanorna för att få dem att ligga så plant som möjligt. Ev. kvistar kan du snabbt hugga av med en yxa.
Blixtsnabb kapning
Slanorna har olika längd men det finns ingen anledning att kapa dem förrän alla slanor i en sektion har satts upp. Då tar du fram motorsågen (eller en cirkelsåg) och sågar av alla ändarna alldeles lodrätt på en gång.
Granslanor kan vara odlade
BARK PÅ GRAN ÄR FAST. Det är endast gran (eller en) som duger. Granens celler är slutna och fulla av kåda och tål naturens försök till nedbrytning.