Granslanor kan vara odlade
Förr i tiden sorterade man bort slanorna för att ge plats för stora träd. Hela Sverige är skogrikt och därför är det svårt att tänka sig att granslanor en gång sorterats bort för att ge plats för träd, som skulle växa. I dag är det inte ovanligt att slanorna kommer från odlingar. De starkaste är senvuxen gran från bland annat Småland och Norrland.
BARK PÅ GRAN ÄR FAST. Det är endast gran (eller en) som duger. Granens celler är slutna och fulla av kåda och tål naturens försök till nedbrytning.
Stolparna står i en lång rad
När du placerar stolparna i en rak rad med fast avstånd och höjd får det naturliga staketet struktur.
Det är stolparna som bestämmer staketets framtid. Här är det dumt att fuska, fel kan inte rättas till och det är otroligt besvärligt att byta ut en rutten stolpe.
Börja med att resa de två yttersta stolparna. Ställ dem absolut lodrätt och justera in höjden. Därefter rättar du till alla stolpar efter de två yttre.
Stolparna sätts i en lång spikrak rad även om slanorna fästs växelvis på ena och andra sidan eller om de sätts med överlappningar, dvs. på baksidan av en stolpe och på framsidan av nästa.
Om du vill ha ett rejält staket 180 cm högt bör stolparna grävas ner cirka 90 cm (eller ställas i stolpskor) för att de ska klara tjälens härjningar.
Om marken sluttar kan höjden anpassas genom att du monterar varje sektion en bit nedanför föregående.
Vågrätt upptill
Även om marken sluttar lägger du slanorna vågrätt och ställer stolparna på samma höjd. Om marken sluttar kraftigt sänks sektionerna undan för undan så att staketet ser ut som en trappa.
Stolparna slås ner
Det absolut smartaste är att sätta varje stolpen några centimeter för högt. Slå sedan ner dem den sista biten med en kraftig slägga.
Exakt avstånd mellan stolparna
Avståndet mellan stolparna bestäms av t.ex. hur långa slanorna är och hur terrängen ser ut. Här är slanorna 220 cm och de ska passera stolpen med minst 3 cm för att spikarna inte ska hamna för tätt intill ändträet. Markera med en slana var stolparna ska stå.
Slanorna sätts tätt i staketet
De skrovliga och något spetsiga slanorna spikas fast för att bilda ett tätt och insynsfritt staket.
Här sätter vi alla granslanorna vågrätt och tätt intill varandra. De ska tryckas fast mot stolparna och det blir nödvändigt att justera dem lite, sortera och pressa de ojämna på plats och därefter spika fast dem - helst utan mellanrum. Då får du ett tätt staket.
Slanorna skjuts fast med 100 mm galvaniserade spikar. Det kräver en stor tryckluftspistol. Den är helt enkelt oumbärlig, så antingen köper du en eller också letar du reda på ett ställe där kan hyra. Slanorna vänds med den tunna änden växelvis åt ena hållet, nästa slana har den tjocka änden åt samma håll osv. På så sätt utnyttjar du slanorna bäst och får ett fin insynsskydd.
Bräda gör monteringen lättare
För att få alla slanor i en sektion att börja på samma raka linje skruvar du fast en hjälpbräda på 3-5 cm avstånd från stolpen. Håll slanorna mot brädan och fäst dem.
Viktiga extra skott
Granslanorna skjuts fast på stolparna i båda ändarna. Men för att justera in dem så att de ligger så plant och tätt som möjligt, skjuts de också fast på mitten med en spik i slanan nedanför. Vrid slanorna för att få dem att ligga så plant som möjligt. Ev. kvistar kan du snabbt hugga av med en yxa.
Blixtsnabb kapning
Slanorna har olika längd men det finns ingen anledning att kapa dem förrän alla slanor i en sektion har satts upp. Då tar du fram motorsågen (eller en cirkelsåg) och sågar av alla ändarna alldeles lodrätt på en gång.