Så här gör du billiga rabattkanter av järn

Järnplattor till rabattkanter är dyra. Men om du anlitar en smed eller plåtslagare kan du göra snygga rabattkanter av järn för en bråkdel av normalt pris.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
200 kr/m
Du kan antingen svetsa ihop de vassa kanterna eller skruva fast skivorna i små pålar vid skarvarna.

Du kan antingen svetsa ihop de vassa kanterna eller skruva fast skivorna i små pålar vid skarvarna.

Intro

Järnplattor som rabattkanter blir snabbt en dyr historia, om du måttbeställer dem på nätet.

Vi har anlitat en smed och fått plattor för en bråkdel av det priset. Och med ett mer rimligt pris är det inte längre ett lika dyrt nöje att få snygga, avgränsade rabatter med kanter av järn eller annan metall.

Järnplattor - få dem gjorda av smeden

Plattor av järn patineras med tiden när de står utomhus och får en snygg rostig yta. Den rostiga looken är populär - och dyr, om du köper dina rostiga rabattkanter på nätet. Om du i stället får en lokal smed, plåtslagare eller liknande att kapa metallplattor i passande storlek får du i regel en långt billigare lösning.

Om du behöver kapa plattorna ytterligare, kan du mycket väl göra det själv med en vinkelslip.

Även om rost är ett tecken på att järnet bryts ner går det mycket långsamt, så du har ändå fått en rabattkant med lång hållbarhet. Dessutom har långa, smala järnkanter fördelen att de kan böjas, om du vill anlägga rabatter med rundade former.

I den här byggbeskrivningen får du:

 • Steg-för-steg-beskrivning
 • Komplett materiallista
 • Video

Instruktion

01
Så här gör du 5 Steg

Vi har fått vår lokala smed att kapa en järnplatta på 100 x 200 cm i sex långa bitar som är 16,6 cm höga, så att småstenen på uppfarten kan hållas effektivt på plats med 12 meter metallkant.

Du gräver en ränna för järnkanterna så att skivorna bara sticker upp 3-4 cm ur marken - tillräckligt för att separera småstenarna från barkmullen i rabatten.

Metallkanterna fästs genom förborrade hål i små pålar som slås ner lite längre än vad kanten är hög, så att pålen inte syns.

1

Gör små pålar som järnplattorna kan fästas i. Här sågas trallbrädor till på längden i bitar som är ca 28 x 60 mm, med en längd på ca 50 cm. De spetsas längst ner och målas högst upp.

2

Borra hål i järnplattorna så att de kan fästas i pålarna. Markera för hålen med ett dorn 6 cm från ovankant och 1,5 cm från sidan. Borra först långsamt med 4 mm borr, därefter 6 mm borr, och kyl med vatten.

3

Spänn upp ett snöre och gräv en ränna där du vill ha rabattkanten. Snöret placeras 5 cm över den önskade ovankanten - då går det lättast att rätta till plattorna.

4

Slå ner pålar vid varje skarv, då kan du skruva fast järnplattorna genom de förborrade hålen. Pålarna slås ner med en hammare tills de är ca 2-3 cm under plattans ovankant, så att de inte blir så synliga.

5

Plattorna hålls på plats med tvingar när de har justerats på plats. De fästs i pålarna med 5,5 x 40 mm skruv. Till sist fyller du upp med jord/grus, så att bara plattkanten sticker upp och skiljer grus från rabatt.

Material

 • Järnplattor, 3 mm, 16,6 x 200 cm
 • Pålar, 28 x 60 mm, 50 cm långa
 • Rostfri skruv, 5,5 x 40 mm

Specialverktyg

 • Dorn

Tidsförbrukning

Ca 2 dagar

Pris

Ca 200 kr per meter.

Svårighetsgrad

Det är inte svårt när du får smeden att kapa plattorna åt dig.

Video

Exakt markering på metall

Bra "bett" i hal metall

Håll metallborret rent

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Trädgården