Så lätt rättar du till ett lutande staket

Om ditt staket, stängsel eller plank har fått slagsida och lutar hotfullt dröjer det inte länge innan du måste bygga ett nytt. Men med ett enkelt knep kan du skjuta upp investeringen och det hårda arbetet ett par år.

Ser ditt staket lite snett ut? Förtvivla inte, det kan du lätt rätta till.

Det är stolparnas fel att ditt staket lutar

När staketet är nära att välta är det nästan alltid stolparnas fel. Antingen sitter de inte tillräckligt djupt ned i jorden eller så finns det röta i en eller flera av stolparna. Båda problemen ska naturligtvis lösas permanent, det vill säga genom att du börjar om från början med att sätta ned nya stolpar till ditt staket. Men innan du börjar svettas vid tanken kan du köpa dig lite tid.

En extra stolpe stöttar upp ditt staket

En lösning som kan hålla i 2–3 år är att sätta ned stödstolpar vid de stolpar som lutar. Oavsett om stolparna till ditt staket inte sitter tillräckligt djupt, eller staketet lutar för att stolparna är murkna, avhjälper en stödstolpe problemet.

Du gräver helt enkelt ett hål vid sidan av den befintliga stolpen, och slår ned en ny stolpe bredvid den (den nya får gärna vara lite tunnare än den ursprungliga, annars kan det bli svårt att slå ned den). Slå ned stolpen på den sida som staketet lutar.

Redaktionen rekommenderar: Underhållsfritt vindskydd av komposit och betong

Stolpe stöder staket

Genom att slå ned en extra stolpe intill den gamla och sneda rättar du till staketet.

Ditt "nya" staket håller inte för evigt

Lösningen är inte permanent. Den håller i ett par år, men de nya stödstolparna har inte styrkan att motstå en storm eller andra kraftiga påverkningar på ditt staket. Men nu har du tid att planera hur ditt nya staket ska byggas.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Plank och staket