Snabbt grönt stängsel

Om du snabbt vill resa ett staket eller stängsel, till exempel runt sommarstugan, så är detta ett bra förslag. Om du dessutom vill att det ska vara grönt, planterar du klätterväxter som ganska snart döljer nätet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
75 kr/m

Stängslet har störar av tryckimpregnerat trä, och de har klätts med nät som är perfekt för klätterväxter.

Intro

Det snabbaste och billigaste sättet att resa ett högt staket på är att knacka ner störar av trä i marken, och sedan fästa ett nät på dem. Om du dessutom planterar klätterväxter längs nätet, kommer dessa snabbt att sprida sig och täcka nätet, som i framtiden upplevs som en grön vägg.

Om du använder spetsiga störar av trä i stället för stolpar, kan du knacka ner störarna (om marken inte är stenig) med handslägga, och då slipper du gräva hål för stolpar. Konstruktionen kräver dock att du stöttar störarna med snedsträvor, som du också slår ner i marken.

Lämpliga klätterväxter är exempelvis murgröna, vildvin, kaprifol och andra som snabbt sprider sig och bildar en grön yta. Vårt stängsel doftar ljuvligt av den snabbklättrande kaprifolen.

Instruktion

01
Stängslet sätts upp 5 Steg

Spetsa alla störarna. Om du har en bordscirkelsåg går det blixtsnabbt att såga fyra spår i varje stör så den blir spetsig. Knacka ner störarna i marken. Håll ett avstånd mellan dem som motsvarar längden på de störar som ska monteras upptill som överliggare och stöd. Kapa dessa i förväg så att du kan hålla samma avstånd överallt. För att stängslet ska stå stadigt fästs snedsträ-vor på störarna.

Här använder vi ett billigt, galvaniserat nät. Det finns i flera bredder och med olika maskstorlekar. Rullarna är här 90 cm breda. Övre och undre nät sätts ihop med najtråd för det går snabbt och lätt.

1

Knacka ner en stör i marken där stängslet börjar och slutar. Stötta varje stör med två snedsträvor. Då blir det lättare att få dem att stå lodrätt. Spänn två linor, t.ex. murarsnöre, mellan stolparna.

2

Knacka ner nästa stör i marken och håll rätt avstånd. Använd en överliggare som avståndsmarkör. Om du sätter ett märke t.ex. 185 cm från toppen, så vet du hur långt varje stör ska slås ner.

3

Knacka också ner snedsträvor vid varje stör. Sätt ett märke 75 cm upp på den stående stören och sätt en pinne i gräset 75 cm ut från stören. Slå ner snedsträvan snett vid pinnen tills änden hamnar vid den stående stören.

4

Överliggaren läggs nu på störarna där den fästs med 5 x 90 mm skruvar. Fortsätt med snedsträvor och överliggare längs störarna tills de står stadigt.

5

Fäst nätet på störarna. Börja vid en ändstolpe och rulla ut det så att övre tråden hamnar i nivå med överliggarna. Fäst med märlor i överliggarna. Rulla ut det undre nätet och sätts ihop de två näten med najtråd på t.ex. var 40:e cm.

Material

Tryckimpregnerade störar, diameter cirka 5 cm, 220 cm långa:
• Stolpar
• Överliggare

**Tryckimpregnerade störar, spetsas diameter cirka 5 cm, 150 cm långa:
• Snedsträvor

Dessutom:
• 5 x 90 mm skruvar (ev. rostfria)
• 20 mm märlor
• Nät, maskstorlek 10 x 10 cm
• Najtråd eller ståltråd

Specialverktyg
• Bordscirkelsåg

Tidsförbrukning

Du klarar säkert av att resa 25 m stängsel per dag.

Pris

Cirka 75 kr per meter

Svårighetsgrad

Ett jobb alla klarar av.

Ritning

Starkt stängsel

Stängslet består här av tryckimpregnerade störar, och som du ser på ritningen är de 220 cm långa. Får du tag på störar med annan längd, ska du ändra måtten på ritningen. Vitsen är ju att varje stör ska kunna användas både som stolpe och överliggare. Eftersom marken är fast sand- och lerjord räcker det att störarna slås ner cirka 35 cm och sedan stöttas av snedsträvor. Är din mark lös och lucker ska du kanske använda längre stolpar eller snedsträvor, alternativt göra stängslet lite lägre.

Starkt stängsel

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Plank och staket