Sätt upp planket på det lätta sättet

Skruva fast stolpar på planksektionerna, och slipp mätarbetet! Med denna smarta metod kan du vara säker på att alla sektioner och stolpar passar perfekt ihop i slutändan. Som en extra bonus sparar du massor av tid.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
30 min per sektion
Pris
Ca. 625 kronor per sektion
Plank på det enkla sättet: Perfekt resultat varje gång!

Därför är det enkelt! Med förmonterade stolpar kan du använda sektionerna som mall för var du ska gräva. Och så blir sektionerna ännu lättare att hantera och fästa mot varandra, när du gör arbetet själv.

Intro

Förfarandet brukar vara det motsatta. Men om du börjar med att montera stolparna direkt på sektionerna, kan du använda sektionerna som mall för var du ska gräva. Du börjar med att skruva fast båda stolparna på den första sektionen. Därefter placerar du den på marken, där den senare ska gjutas fast. Nu kan du lätt se var du behöver gräva ut för de två stolparna. Slutligen fixerar du och gjuter fast den första sektionens stolpar med betong.

På resterande sektioner ska du endast montera en stolpe, innan du fäster sektionen på den föregående.

Instruktion

01
Så här gör du 5 Steg

1

Montera första stolpen med två kraftiga, väderbeständiga beslag 10 cm från ovan- och nederkant. På första sektionen ska du montera stolpar på varje sida. På övriga sektioner monterar du bara en stolpe.

2

Alla beslag monteras med samma avstånd till stolparnas kanter, och i samma riktning. Det blir snyggast. I detta fall kommer sektionernas ”ände” hamna på stolpens mitt.

3

Lägg den första sektionen, där den ska monteras, och gräv ut för varje stolpe. Fyll botten av hålet med en skopa småsten, och lyft sektionen på plats.

4

Justera sektionen, så den står rakt. Fixera med snedsträvorna. Lägg märke till att snedsträvan är placerad på insidan av stolpen där nästa sektion ska monteras. På så sätt hamnar de inte i vägen.

5

Fyll betong och vatten i hålen, och blanda samman till en jordaktig konsistens. Packa betongen, och täck över med jord. Montera de övriga sektionerna enligt samma procedur. Ha det så kul!

Material

Till två sektioner

  • 2 sektionsplank, 180 x 150 cm
  • 8 väderbeständiga beslag med skruvar
  • 3 stolpar, 7,5 x 7,5 cm
  • 6 staketbrädor, 1,6 x 10 x 240 cm - (snedsträvor)
  • Betong

Tidsförbrukning

30 min per sektion.

Pris

Ca 500 kr för första sektionen, ca 250 kr för resterande.

Ritning

Finjustera med småsten

När du bygger plank på det enkla sättet kommer du behöva justera stolparna i höjden, så att alla sektioner till slut hamnar rakt. Eftersom stolparna dessutom ska vila på småsten för att inte få direkt jordkontakt, så gör vi det enkelt för oss och justerar stolparnas höjd med hjälp av mängden småsten.

Stolparna ska gjutas fast på frostfritt djup, ca 90 cm under marken. Men eftersom vi gärna vill ha lite plats för småsten gräver vi ca 95 cm ner.

Finjustera med småsten

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Plank och staket