Intro
Instruktion
01
Plantering
4
Steg
Det levande staketet ska planteras så snart tjälen har släppt, för då har skotten chans att få blad och slå rot redan första sommaren. Tänk på att det inte bör gå mer än högst 10-14 dagar från det att du köper skotten tills de sätts i jorden. Förvara pilskotten kallt och mörkt.
Staketet kan flätas med ett eller två skott i sänder. Eftersom det här ska fungera som tomtgräns, beslöt vi i samråd med grannen att göra det dubbelt. Då blir staketet kraftigare och tätare - utan att på något sätt verka bastant. Om du vill låta grannen slippa underhåll, kan du plantera staketet 15-25 cm in på din sida av själva tomtgränsen.
Markera noga var du vill staketet ska stå. Om du arbetar längs tomtgränsen markerar du denna med ett snöre 25 cm ovanför marken. Då blir det lättare att sträcka snöret rakt. Planteringssnöret dras på marken.
Luckra upp jorden med spade eller grep för att göra det lättare att plantera skotten. Det räcker om du sticker ner skotten 25-30 cm. Rensa bort rötter och ogräs så att pilskotten inte behöver slåss för att få näring.
Stick ner två skott i sänder och låt dem luta cirka 60 grader. Avståndet till nästa par skott bör vara 15 cm. Använd en pinne som avståndsmarkering, för det ser snyggast ut om du håller samma avstånd överallt.
02
Flätning
5
Steg
Det var kanske lite arbetskrävande att plantera pilskotten, men själva flätningen handlar mera om trivsamt och noggrant arbete. Det är ju nu som du ska skapa ordning i det kaos av skott som står i en lång rad.
För att mönstret i staketet ska bli enhetligt behöver du två mätpinnar. Med dessa kollar du varje skott två gånger och låser sedan flätningen med buntband. Den ena mätpinnen ska ha en markering för krysset en och en halv ruta ovanför marken. Den andra ska ha en markering för de översta kryssen.
Håll fast skottet med den ena handen och fläta med den andra. Fläta varje skott upp till toppen och kolla fortlöpande att kryssen hamnar på samma nivå som tidigare flätningar.
Den färdiga sektionen fixeras med buntband. De nedersta banden sätts en och en halv ruta ovanför marken. Använd en mätpinne så att du håller konstant höjd. Här räcker det om du låser vartannat kryss.
De översta kryssens höjd kollas med den andra mätpinnen. Det gäller ju att få diagonalrutorna att bli lika stora överallt. Vi väljer därför att sätta buntband i samtliga kryss i den övre raden.
Pilstaketet kan både avsluta och börja med en kraftigare pil. Här valdes ett skott som är ett par år och så kraftigt att det tål att du flätar runt det. Alla nya skott flätas sedan in i staketet igen.
03
Justering
3
Steg
Nu har staketet flätats färdigt, men det står lite ostadigt och lutar åt än den ena, än den andra sidan. Topparna på skotten är inte lika långa och det ser lite rörigt ut. Den sista delen av arbetet är att stabilisera staketet och göra det snyggt. Det är både lätt och trevligt. Använd ev. vattenpass om du inte är säker på ögonmåttet.
Marken på båda sidor av staketet trampas hård och fast samtidigt som du rätar upp staketet till lodrätt. Det kan bli nödvändigt att dra, knuffa eller luta dig emot det - men det hålller det för.
Till sist klipps toppen av alla skott, cirka 5 cm ovanför buntbandet. Klipp också bort alla ändar på buntbanden. Det ser inte så snyggt ut med utstickande plastremsor.
Material
Till en löpmeter dubbelflätat staket:
- 20-30 skott beroende på planteringsavstånd, 180-220 cm långa, Ø 8-10 mm
- 2-åriga stammar till början och avslutning av staketet
- Svarta buntband i plast
Tidsförbrukning
Med förberedelse av jord, plantering, flätning och finjustering klarar du säkert 15-20 meter per dag.
Pris
100-175 kr per löpmeter med dubbel flätning. Priset beror på den valda pilsorten.
Svårighetsgrad
Det är rätt lätt att göra ett levande pilstaket, men det tar sin lilla tid.