Luckrad jord och bättre kompost med enkelt såll

Om du gör egen kompost eller arbetar mycket med jord, så kan du ha stor nytta av ett såll. Här är en enkel och smart modell som också kan monteras på skottkärran.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
12 timmar
Pris
300 kronor

Intro

Så här snickras ett kompost såll

Det är lätt att snickra ett såll för det består endast av en ram och ett par ben som håller sållet stående samt ett nät. Här är storleken 80 x 130 cm som är lagom för att sållet ska kunna stå och för att det ska passa över skottkärran.

I ramen spänns ett finmaskigt nät som ”filtrerar” komposten när den skyfflas upp på sållet. Alla grövre delar glider ner på utsidan av nätet till arken,medan den fina jorden kommer igenom maskorna och hamnar i skottkärran.

Nätet slits så småningom och har du använt sållet mycket tvingas du kanske byta nätet. Vi har därför fäst det på gängade stänger som låses fast i ramen med skruvöglor och muttrar.

LÄS OCKSÅ: Kompostkvarn

Instruktion

01
Så här snickras det 5 Steg

Det är lätt att snickra ett såll för det består endast av en ram och ett par ben som håller sållet stående samt ett nät.

Här är storleken 80 x 130 cm som är lagom för att sållet ska kunna stå och för att det ska passa över skottkärran.

I ramen spänns ett finmaskigt nät som ”filtrerar” komposten när den skyfflas upp på sållet. Alla grövre delar glider ner på utsidan av nätet till arken, medan den fina jorden kommer igenom maskorna och hamnar i skottkärran.

Nätet slits så småningom och har du använt sållet mycket tvingas du kanske byta nätet. Vi har därför fäst det på gängade stänger som låses fast i ramen med skruvöglor och muttrar.

1

Såga upp reglar till ramen. Här används 33 x 45 mm hyvlade lister som geringssågas i kortändarna för att vi ska få snygga fogar. Limma ihop de fyra ramdelarna och förstärk med en skruv i varje hörnfog.

2

Förstärk hörnfogarna med vinkeljärn på utsidan och hörnjärn på ovansidan, när du har lagt ramen på arbetsbordet. Beslagen gör sållet extra starkt. Använd korta skruvar och förborra gärna så att träet inte spricker.

3

Fäst nätet på ramen. Kapa två gängade stänger eller rundstänger lika långa som ramens invändiga längd och fäst tre skruvöglor på varje stång. Trä nätet på stängerna och stick ner skruvöglor i de förborrade hålen i ramen.

4

Skruva fast två vinkeljärn nertill på ramen så att den kan vila på skottkärran. Här bockade vi det ena beslaget lite för att det skulle passa över skottkärrekanten. Vinkeljärnen och benparet får sållet att stå stadigt.

5

Fäst två ben på ramen, så att den kan luta bakåt. Nu kan du låta ramen stå för sig själv eller låta den främre delen vila på skottkärrekanten. Benen fästs med gångjärn så att de kan fällas in när de inte behövs.

Material

  • Trälister, 33 x 45 mm, 7 meter
  • Finmaskigt nät
  • Vinkeljärn och hörnjärn
  • Gångjärn
  • Skruvar, 4 x 30 mm
  • Gängade stänger/rundstänger
  • Skruvöglor, gängade m. muttrar

Tidsförbrukning

Räkna med en halv arbetsdag.

Pris

Cirka 300 kr.

Svårighetsgrad

Det är lätt att tillverka ett enkelt kompostsåll. Perfekt för alla nybörjare.

Ritning

Ram med nät och ben

Sållets enkla konstruktion består av en ram och två ben av hyvlat trä (eller annat virke). Ramen limmas och skruvas ihop med beslag, både vinkeljärn och hörnjärn. Nätet sitter fast på gängade stänger och benen har monterats med gångjärn.

Nätet har trätts upp på gängade stänger, och dessa hålls på plats av skruvöglor som har stuckits in i borrade hål i ramen. När nätet ska bytas lossas muttrarna som håller skruvöglorna och då kan nätet lätt dras bort.

Ram med nät och ben

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgården