Vad krävs för en stark och tät gräsmatta?

Grunden med en trädgård är en stark och tät gräsmatta, som är mer motståndskraftig mot ogräs och andra skador. Om man underhåller gräsmattan, så kan man slippa större skador eller att behöva börja om från början.

© Pixabay

Går du i tankarna om att anlägga en ny gräsmatta, så är bästa tiden antingen början på våren eller hösten. Då är det lite svalare och det är en god chans för att det ofta kommer lätt regn. Att så egen gräsmatta är billigare, men det krävs mer energi för att ta hand om arbetet och det tar lång tid innan gräsmattan blir stark och tät. Alternativet är att köpa färdig gräsmatta på rulle. Det är ett dyrare alternativ, men du får snabbt en tät gräsmatta.

Oavsett om din gräsmatta är färdig eller inte, så är det viktigt att underhålla den. Till att börja med, så finns några goda råd gällande bevattningen. Det bästa är att vattna på morgonen. Mitt på dagen avdunstar en stor del av vattnet och när du vattnar på kvällen så lockas mördarsniglarna fram.

Glöm inte att gödsla gräsmattan emellanåt och klippa gräsmattan regelbundet. Om man klipper gräsmattan ofta, var 4e eller 5e dag, så blir gräsmattan starkare. En god investering kan vara en robotgräsklippare. På det viset får du tid till annat, om så enbart för att koppla av i kvällssolen.

Fördelar och nackdelar med robotgräsklippare

Populariteten med robotgräsklippare har ökat kraftigt och urvalet på marknaden är stort. Fördjupa dig mer i urvalet genom att läsa om vilka robotgräsklippare som är bäst i test. Till en början var det en väldigt dyr investering, men idag finns flera modeller med lägre pris.

 • Låt roboten ta hand om din gräsmatta dagligen, så kan du även lyckas med att skrämma bort mullvadar och andra djur som förstör gräsmattan.
 • Robotgräsklippare släpper inte ut skadliga ångor, till skillnad från en bensinklippare.
 • Klippet blir smått och syns inte. Dessutom funkar det som en naturlig gödsling för gräsmattan.
 • Dessa klippare kräver inte mycket elförsörjning, så du behöver inte oroa dig över att dina elräkningar kommer att skjuta i höjden.
 • Det är relativt enkelt att själv placera ut slingorna och att installera roboten. Till merparten modeller kommer en tydlig manual.
 • Om du låter din robot vara aktiv nattetid, så riskerar du att skada igelkottar och andra små djur som är aktiva nattetid. Dessutom blir klippningen sämre, eftersom gräset är fuktigt.
 • De flesta modeller är känsliga för gropar eller andra ojämnheter. De kan lätt fastna.
 • Där roboten inte kommer åt, som vid kanter eller murar, måste du själv klippa. Å andra sidan kan detta ibland bli tvunget även efter en vanlig gräsklippare.
 • Man behöver hålla gräsmattan mer städad, så sakerna inte är i vägen för roboten när den ska jobba. Det innebär även fallfrukt från fruktträd.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Gräsmatta