Rulla på gräs

I stället för att så gräs och vänta på att det ska växa upp kan du rulla ut gräs direkt på jorden. Här visar vi hur du ska göra.

Gräsen ska läggas på 10-15 cm välmyllad jord, som har rensats från sten, grenar och rötter. För att gräset ska hamna i nivå med kanten på plattorna gräver trädgårdsanläggaren bort 2-2,5 cm jord.

Trädgårdsanläggaren har tillverkat en bräda med ett 2,5 cm högt hörn i ena änden. Då kan han lägg an den mot plattorna och dra av jorden samtidigt som han är säker på att hålla nivån. När nivån är rätt behöver man välta ytan för att packa den.

Antingen kan man använda en speciell vält eller en stor tunna full med vatten. Marken ska vältas ordentligt så trädgårdsanläggaren rullar tunnan ett par gånger på längden och ett par på tvären. Ytan ska vara så väl packad att man kan gå på den utan att det blir några större spår.

När underlaget är färdigt kan du börja läggningen. Var noga med att inte vattna förrän du rullat på gräset. Gör man det finns det risk för att gräset ruttnar. Den första gräsrullen ska bara läggas an mot hörnet och rullas ut.

Trädgårdsanläggaren ser till att kanten ligger jämt och fluktar med kanten på plattorna. Nästa rulle läggs tätt an mot den första, sedan rullas den ut på samma sätt. Rullen är för lång. Här använder trädgårdsanläggaren en hobbykniv och en rak planka för att skära till våden.

Man kan också använda en vass spade eller något liknande verktyg. Nästa varv kan inte påbörjas med en hel rulle, eftersom fogarna ska förskjutas. Här börjar trädgårdsanläggaren med en halv rulle.

Den andra halvan används i andra änden. Närmast häcken finns det inte plats för en hel rulle. Här finns bara en cirka 20 cm bred markremsa. Trädgårdsanläggaren kapar därför en gräsrulle på mitten med hjälp av en kasserad fogsvans, som lätt skär igenom gräset.

Den kapade rullen läggs ut på samma sätt som de övriga. När allt gräs rullats ut ska det vältas. Trädgårdsanläggaren använder återigen tunnan, men bara i längdled, så att det utrullade gräset inte rubbas.

Man kan visserligen gå på gräset direkt, men det är bästa att låta det vara ifred i några veckor så att rötterna får ordentligt fäste. De första fjorton dagarna efter läggningen ska gräset vattnas dagligen.

Och man ska vattna rikligt, särskilt under sommarmånaderna. Om du la gräset under vintern ska du se till att vattna så fort solen tittar fram på våren, annars kan gräset torkas ut. Efter tre veckor bör du gödsla gräset en gång. Gräs på rulle är ett lätt och snabbt sätt att få en snygg gräsmatta utan ogräs.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gräsmatta