Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rulla på gräs

Skriv ut Spara artikel

I stället för att så gräs och vänta på att det ska växa upp kan du rulla ut gräs direkt på jorden. Här visar vi hur du ska göra.

Gräsen ska läggas på 10-15 cm välmyllad jord, som har rensats från sten, grenar och rötter. För att gräset ska hamna i nivå med kanten på plattorna gräver trädgårdsanläggaren bort 2-2,5 cm jord.

Trädgårdsanläggaren har tillverkat en bräda med ett 2,5 cm högt hörn i ena änden. Då kan han lägg an den mot plattorna och dra av jorden samtidigt som han är säker på att hålla nivån. När nivån är rätt behöver man välta ytan för att packa den.

Antingen kan man använda en speciell vält eller en stor tunna full med vatten. Marken ska vältas ordentligt så trädgårdsanläggaren rullar tunnan ett par gånger på längden och ett par på tvären. Ytan ska vara så väl packad att man kan gå på den utan att det blir några större spår.

När underlaget är färdigt kan du börja läggningen. Var noga med att inte vattna förrän du rullat på gräset. Gör man det finns det risk för att gräset ruttnar. Den första gräsrullen ska bara läggas an mot hörnet och rullas ut.

Trädgårdsanläggaren ser till att kanten ligger jämt och fluktar med kanten på plattorna. Nästa rulle läggs tätt an mot den första, sedan rullas den ut på samma sätt. Rullen är för lång. Här använder trädgårdsanläggaren en hobbykniv och en rak planka för att skära till våden.

Man kan också använda en vass spade eller något liknande verktyg. Nästa varv kan inte påbörjas med en hel rulle, eftersom fogarna ska förskjutas. Här börjar trädgårdsanläggaren med en halv rulle.

Den andra halvan används i andra änden. Närmast häcken finns det inte plats för en hel rulle. Här finns bara en cirka 20 cm bred markremsa. Trädgårdsanläggaren kapar därför en gräsrulle på mitten med hjälp av en kasserad fogsvans, som lätt skär igenom gräset.

Den kapade rullen läggs ut på samma sätt som de övriga. När allt gräs rullats ut ska det vältas. Trädgårdsanläggaren använder återigen tunnan, men bara i längdled, så att det utrullade gräset inte rubbas.

Man kan visserligen gå på gräset direkt, men det är bästa att låta det vara ifred i några veckor så att rötterna får ordentligt fäste. De första fjorton dagarna efter läggningen ska gräset vattnas dagligen.

Och man ska vattna rikligt, särskilt under sommarmånaderna. Om du la gräset under vintern ska du se till att vattna så fort solen tittar fram på våren, annars kan gräset torkas ut. Efter tre veckor bör du gödsla gräset en gång. Gräs på rulle är ett lätt och snabbt sätt att få en snygg gräsmatta utan ogräs.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Rulla på gräs
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka