Välj rätt gräsblandning

Om du ska bättra gräset eller så helt ny matta är det viktigt att du väljer rätt fröblandning. Den ska passa till precis din trädgård. Du kan dessutom räkna med att det inte finns några billiga superprodukter. De billigaste är utan tvekan sämre än de dyrare!

Gräs är inte bara gräs. Det finns ett otal arter och sorter och det är absolut inte alla som passar till en villatomt. För att kunna användas på tomten ska gräset vara slitstarkt, kunna tåla torka och kyla, tåla sol och skugga sant vara naturligt lågväxande.

Den färdiga gräsmattan ska dessutom har ett förnuftigt motståndsskydd mot svamp- och insektsangrepp.

Tillverkarna mixar olika frön

Tyvärr finns det inte något gräs som ensamt klarar alla dessa krav.

Man blandar till exempel ett slitstarkt gräs som röe med ett snabbväxande som rödsvingel. Och om det dessutom finns något lågväxande gräs i fröblandningen är det stor chans att gräset kommer upp, också där jorden skiljer sig markant från framsidan till baksidan av villan.

Redaktionen rekommenderar: Proffstips för gräsmattan: 5 enkla steg!

Undvik erbjudanden på gräsfrön

Tillverkarna inser att vi konsumenter har tillräckligt med intresse för att sätta oss in i vad de olika blandningarna innehåller. Därför säljer de blandningarna under mer eller mindre fantasifulla namn som Villa Classic, Golf Green, Skugga och Fritidshus.

Det är både klokt och pedagogiskt och för det mesta håller det vad man lovar. Du ska däremot undvika de frestande erbjudanden som till och från dyker upp med till exempel 2 kg gräsfröblandning för villatomter – och där är fröna är nästan gratis.

Kolla varudeklarationen!

Du ska vara på din vakt när du ser en påse gräsfrön som inte är deklarerad för då vet du inte vad som småningom gror, om fröna nu gör det. Du riskerar att fröna inte gror och att det finns allt annat än prydnadsgräs i förpackningen. Även här gäller uttrycket: ”Du får vad du betalar för”…

Gräs till alla slags mattor – även din!

I Sverige utvecklar leverantörerna ständigt nya fröblandningar för att tillfredsställa våra behov. Det finns knappast någon jord som inte har testats och har sin egen blandning:

• Du kan köpa blandningar för sandrik jord och för lerig jord.

• Du kan få superrobust gräs för tomter med mycket bollspel.

• Önskar du ett gräs som växer extra långsamt och kort så att du slipper klippa så ofta, så finns en blandning.

• Har du många träd på tomten så finns det gräs som trivs bra i skugga.

• För alla som inte har tid att vänta så länge finns fröblandningar som gror vid lägre temperatur, vilket innebär att du snabbare får en grön gräsmatta. Kanske allaredan tidigt på försommaren.

• I en del blandningar har fröna kalkats vilket gör att gräset ganska snabbt kan slåss med mossa om utrymmet på tomten.

• I vissa blandningar, som används för kompletteringssådd, har fröna behandlats med olika näringsämnen som garanterar att gräset skjuter upp ganska snabbt ur marken.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gräsmatta