Få bort gropar i gräsmattan

Oavsett hur noga din gräsmatta är anlagd krävs det att du med jämna mellanrum fyller upp gropar och eftersår. Då förblir den gröna mattan jämn och slät.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
En halvtimme
Pris
5 kronor per kvadratmeter.
Få bort gropar i gräsmattan

Är du också trött på gropar i gräsmattan? Vi visar hur du får gräsmattan jämn och fin igen.

Intro

Det kan finnas många orsaker till att det uppstår kala fläckar och gropar i gräsmattan. Naturliga variationer i jordens sammansättning och stabilitet är några av dem. Grävarbete, plantering och mullvadshögar kan också vara orsak till att det skapas ojämnheter i trädgårdens gröna matta.

Oavsett orsaken är medicinen den samma. Det gäller att fylla jord i fördjupningarna, jämna ut och så gräs, så att underlaget återigen blir slätt, jämnt och enhetligt.

Du bör se över din trädgård varje år. Om du gör det på sommaren måste du komma ihåg att vattna regelbundet. Gör du det på hösten är jorden varm och luften fuktig. Höstens varma jord och dagg i gräsmattan ger nya gräsfrön bäst förutsättningar att etablera sig. Och så får gräsmattan mer ro på hösten och kan etablera sig, innan den går i vila under vintern. Det betyder att den är helt klar att växa sig grön och stark på våren, och du kan få glädje av en fin trädgårdsmatta hela sommaren.

I denna gör-det-självbeskrivning visar vi hur du:

 • förbereder gräsmattan
 • jämnar till jorden
 • sår nytt gräs.

Du får också tips på hur du sköter gräsmattan året runt, och så kan du se vilket verktyg du ska ha till hjälp för att få bäst resultat.

Test av trädgårdsmaskiner

På Gör Det Själv testar vi kontinuerligt trädgårdsmaskiner. Här kan du se några av våra senaste test av maskiner för gräsmattan:

Gräsklippare test

Batteridriven gräsklippare

Grästrimmer test

Kanttrimmer

Se också hur du använder en vertikalskärare till gräsmattan.

Instruktion

01
Förberedelser 4 Steg

Innan du kan börja med att jämna ut grämattan måste du få en överblick. Det får du bäst genom att klippa gräset riktigt kort och genom att ta bort mossa och blad. Då kan du se hur det ser ut och du kan jämna till groparna utan att den jord du lägger i sjunker, på grund av att det ligger växtmaterial under som ruttnar och förmultnar.

1

Börja med att klippa gräset på det område som ska jämnas till. Det gör det lättare att se ojämnheter.

2

Ställ in gräsklipparen på den lägsta klipphöjden. Gräset ska vara så kort som möjligt. Det gör arbetet lättare.

3

Kratta området noga. Se till att kratta och riva hela vägen ner i gräsmattan, så du får loss visset gräs, mossa, blad och annat som gömmer sig nere mellan gräsplantorna.

4

Kratta bort de sista lösa resterna från det område som ska jämnas till. Ju mindre grönt det är under reparationen, desto mindre är risken för att det sjunker.

02
Jämna till jorden 8 Steg

1

Jorden du ska använda till att jämna till gräsmattan med, kan blandas med mulljord från trädgården och grus. Till mindre gropar kan du köpa en färdigblandad jord, ofta kallad “topdress”.

2

Fördela en passande mängd jord på området. Lägg ut jorden i små högar. Det gör det lättare att avgöra hur mycket jord du ska fylla upp ojämnheterna med.

3

Fördela jorden med en kratta. Använd baksidan till att föra ut jorden. Vänd sedan på den och kratta jorden jämn.

4

Fyll på med mer jord, om det behövs. Jorden får gärna vara lite i överkant.

5

Den sista utjämningen görs med asfaltsrakan eller baksidan av en kratta.

6

Kör över med en vält, som enkelt packar ihop den nya jorden.

7

Använd en lång rätskiva eller en bräda för att kontrollera att reparationen är plan. Med rätskiva eller bräda kan du, med sicksack-rörelser, dra av ev. överflödig jord.

8

Ev. hål i reparationen fylls igen med jord. Kratta och kör över med välten igen. Upprepa tills gräsmattan är helt jämn och plan.

03
Så nytt gräs 4 Steg

Nu kan du jämna till jorden helt och så gräs. Gräsfröer kan du köpa i olika varianter. Här i mitten av gräsmattan använder vi en slitstark sort, som består av flera olika grässorter. Den håller för fotboll och lek. Du kan köpa gräsfrön som redan fått gödning. Då sätter de extra fart när de ska växa.

Ska du så gräs på en skuggig plats, köp då gräsfrön som lämpar sig för det.

1

Kratta ytan lätt. Det är bara det översta skiktet detta gäller. Se upp så att du inte fördelar om den jord, du just haft arbete med att fördela ut jämnt.

2

Fördela gräsfrön jämnt över området. De här gräsfröna är behandlade med gödning. Använder du vanliga gräsfrön, kan du med fördel gödsla jorden lätt.

3

Kör över området med en lätt vält. Välten får fröna att ligga kvar, så de inte blåser bort eller samlas i högar, om det kommer en kraftig vindpust.

4

Vidare till nästa problemområde. Hittar du fler ojämnheter i gräsmattan gör du likadant som på de andra ställena.

Material

 • Jord och grus eller topdress
 • Gräsfrö
 • Evt. gödning
 • Vatten

Specialverktyg

 • Slätvält
 • Asfaltsraka

Tidsförbrukning

En lätt grop åtgärdas enkelt på en halvtimme.

Pris

ca 5 kr per kvadratmeter.

Svårighetsgrad

En lättarbetad uppgift. Här kan alla vara med.

Ritning

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Gräsmatta