Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Få bort gropar i gräsmattan

Är du också trött på gropar i gräsmattan? Vi visar hur du får gräsmattan jämn och fin igen.

Det kan finnas många orsaker till att det uppstår kala fläckar och gropar i gräsmattan. Naturliga variationer i jordens sammansättning och stabilitet är några av dem. Grävarbete, plantering och mullvadshögar kan också vara orsak till att det skapas ojämnheter i trädgårdens gröna matta.

Oavsett orsaken är medicinen den samma. Det gäller att fylla jord i fördjupningarna, jämna ut och så gräs, så att underlaget återigen blir slätt, jämnt och enhetligt.

Du bör se över din trädgård varje år. Om du gör det nu, kom ihåg att vattna regelbundet. Väntar du till hösten är jorden varm, och luften fuktig. Den varma jorden och dagg i gräsmattan ger nya gräsfröer bäst förutsättningar att etablera sig. Och så får gräsmattan mer ro på hösten och kan etablera sig, innan den går i vila under vintern. Det betyder att den är helt klar att växa sig grön och stark på våren, och du kan få glädje av en fin trädgårdsmatta hela sommaren.

Men du kan även sätta igång nu – det kräver bara lite mer uppmärksamhet, inte minst gällande vattningen.

Ladda ner gör-det-självbeskrivning och få en jämn gräsmatta

I denna gör-det-självbeskrivning visar vi hur du:

  • förbereder gräsmattan
  • jämnar till jorden
  • sår nytt gräs.

Du får också tips på hur du sköter gräsmattan året runt, och så kan du se vilket verktyg du ska ha till hjälp för att få bäst resultat.

Test av trädgårdsmaskiner

På Gör Det Själv testar vi kontinuerligt trädgårdsmaskiner. Här kan du se några av våra senaste test av maskiner för gräsmattan:

Gräsklippare test
Batteridriven gräsklippare
Grästrimmer test
Kanttrimmer

Se också hur du använder en vertikalskärare till gräsmattan.