Bygg ett snyggt och enkelt fågelbord

Är du en av dem som älskar småfåglar i trädgården? Utifrån bara en planka kan du snabbt bygga ett fågelbord som både du och fåglarna kommer att älska.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
6 timer
Pris
200 kroner

Intro

Hela konstruktionen är superenkel och de enskilda delarna hålls helt enkelt ihop med lim. Använd trälim för utomhusbruk eller välj ett PU-lim.

Om du är nybörjare kan du provsåga på en vanlig planka innan du satsar på ek, teak eller sibirisk lärk.

Instruktion

01
Delarna sågas ut och sätts ihop 5 Steg

1

Såga alla delar enligt ritningen. Det bästa resultatet uppnås med en geringssåg. Då blir vinklarna 100 % korrekta. Tänk på att sågbladet gör ett spår på 2-3 mm, så att bitarna inte blir för små.

2

Borra ett 12 mm hål till stålröret på undersidan av botten (B). Borra inte helt igenom – röret ska inte nå fåglarna. Limma vid behov en 4 x 4 cm kloss mitt på undersidan innan borrning. Det ger mer stabilitet.

3

Limma ihop delarna. Börja med att lägga ut 3 bitar stark tejp (förpackningstejp) på bordet med den självhäftande sidan uppåt. Lägg sedan alla delar på tejpen så som de visas på ritningen. Sätt lim på fogarna.

4

Sätt ihop delarna. När trälimmet är fördelat i fogarna är det lätt att vika ihop det hela. Delarna hålls på plats av tejpen. Fäst till sist med några tejpbitar över öppningen så att skarvarna hålls täta.

5

De sista detaljerna. När delarna är monterade, torka bort överflödigt lim med en fuktig trasa och limma fast sidorna (F). När limmet är torrt kan du ta bort tejpen, slipa efteråt och slutligen montera röret i botten.

Material

18 mm tjock planka (här i ek) 20 x 80 cm
12 mm rostfritt stålrör, 120 cm
Trälim/PU-lim och packtejp

Tidsåtgång

3-4 timmar + torktid.

Pris

Under 300 kr.

Svårighetsgrad

Ett nybörjarprojekt som inte tar så lång tid.

Ritning

Kap-plan

Hela härligheten är utsågad ur en enda planka. Här har vi använt en 18 mm limträskiva av ek på 20 x 80 cm.

Rita delarna på plankan innan du börjar såga. När delarna är sågade i rätt vinkel, slipa alla kanter med fint sandpapper och lägg upp dem som på bilden.

Exakta snitt uppnås bäst med en geringssåg.

Kap-plan

De två sidorna (F) sågas av vinkelrätt.

Observera att vinklarna inte är lika på alla sektioner. Mellan den höga baksidan (C) och ena takbiten (D) är det 67,5 grader. Övriga snitt är 45 grader.

Video

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fågelbord-fågelholk