Hemmagjort fågelbord - byggt av trä

Här får du byggbeskrivningen till ett fågelbord med plats för både frön och talgbollar. Fågelbordet är byggt av trä och sitter i marken med ett stolpspjut - enkelt och billigt att bygga.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
200 kronor

Intro

Det är väl nästan givet att man ska ha ett fågelbord i trädgården? Det är inte bara till glädje för fåglarna, som får något att äta, utan även för dig som matar dem. Du får ett rikt och spännande liv utanför fönstren, och du har chansen att studera fåglarna på nära håll. Om du matar fåglarna regelbundet kommer de tillbaka år efter år.

Det riktigt smarta med konstruktionen är de två brädorna som spänner åt var sitt håll. Det ser nästan ut som om de växer upp ur marken på det sättet. Även om fågelbordet ser avancerat ut och har många delar, så snickrar du det rätt lätt.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Allt om fågelbord

Instruktion

01
Förberedelser 5 Steg

1

Rita upp de tre takstolarna (D) på en 22 x 95 mm bräda efter måtten på ritningen nedan. Leta reda på en burk eller dylikt med en diameter på cirka 10 cm och använder som mall när du ritar bågen.

2

Såga till takhalvorna (B) och geringssåga ena änden i 45 grader (där de möts på takåsen). Markera för de tre takstolarna, stryk lim på takstolar och takskivor och fäst med 35 x 1,2 mm dyckert.

3

Gör bottnen klar genom att placera de sex listerna (E och F) som på bilden. Limma och spika fast listerna på sidan av själva bottenskivan (C) med dyckertar.

4

Borra hål i de två stativdelarna (A) för de fyra vagnsbultarna med en 5 mm borr. Håll ihop brädorna med tvingar medan du borrar.

5

Borra ett 20 mm hål för rundstaven (A) medan de två brädorna till stativet fortfarande är ihopspända med tvingar. Om du vill kan du nu måla delarna och sedan sätta ihop stativet med vagnsbultarna.

02
Delarna sätts ihop 6 Steg

1

Markera på stativet (A) var bottenskivan (C) ska placeras. Pressa isär de två brädorna och sätt tillfälligt fast en list på cirka 31 cm mellan dem i änden. Sätt bottnen på plats och fäst den med fyra 4 x 40 mm skruvar.

2

Håll takskivorna (B) mot stativet (A) och kolla vinkeln med smygvinkel. Markera vinkeln i änden på brädorna och såga av dem. Nu bör vinkeln passa till takets lutning.

3

Skruva fast taket (B) på stativet (A) med 4 x 50 mm skruvar, och knacka försiktigt fast rundstaven (H). Använd slagkloss så skadar du inte kortänden.

4

Skär till de tre bitarna takpapp (J och K), och limma fast dem på taket med sättlim, takkitt eller liknande.

5

Leta reda på ett bra ställe för fågelbordet och slå ner stolpspjutet (M) i marken. Kolla med vattenpass att spjutet hamnar lodrätt.

6

Sätt stativet i spjutet (M), och slå ner de två stödklossarna (G) så att stativet stadgas och kilas fast. Dra eventuellt i en skruv genom hålet i spjutet och genom brädor och stativ.

Material

22 x 95 mm brädor:
• 2 stativdelar (A) à 170 cm

12 mm vattenfast plywood:
• 2 takskivor (B) à 32 x 39 cm
• 1 bottenskiva (C), 24 x 32 cm

22 x 95 mm brädstump:
• 3 takstolar (D) à 7 x 14,2 cm

8 x 33 mm lister:
• 2 kantlister (E) à 25,6 cm
• 4 kantlister (F) à 12 cm

28 x 120 mm terrassbrädor:
• 2 stödklossar (G) à 9 x 16 cm

19 mm rundstav:
• 1 pinne (H), 40 cm

Takpapp:
• 2 bitar (J) à 33 x 40 cm
• 1 bit (K), 14 x 40 cm

Dessutom:
• 4 vagnsbultar (L) med brickor och muttrar, M5 x 40 mm.
• 1 stolpspjut (M) för 95 x 95 mm stolpar
• Skruvar, 4 x 40 mm och 4 x 50 mm
• Dyckert, 35 x 1,8 mm
• Heltäckande utelasyr
• Trälim, typ vinterlim

Tidsförbrukning

En halv arbetsdag. Lägg till tid för färgen att torka.

Pris

Högst 200 kronor

Svårighetsgrad

Trots att fågelbordet innehåller många delar kan det lätt snickras.

Ritning

Måtten på de två brädorna (A) som spänner ut från varandra anges i materiallistan lite större än vad de blir, när du har kapat dem. Då kan du lättare kapa dem i rätt vinkel inför montering av takhalvorna.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Fågelbord-fågelholk