Sätt turbo på din kompost

En handfull maskar i din kompostbehållare förvandlar snabbt ditt gröna avfall till den finaste och mest näringsrika maskkomposten till din trädgård och krukorväxter. Och om du inte har lust att ligga på knä och gräva upp daggmaskar ur jorden kan du beställa dem på nätet i stället!

Hur mystiskt det än låter så finns det faktiskt många webbutiker som säljer så kallade kompostmaskar. Maskarna tillhör samma ringmaskfamilj som daggmasken. Men de mumsar sig snabbare igenom gamla salladsblad, trädgårdsavfall och till och med köksavfall. Dessutom utvecklas deras avkomma till könsmogna maskar på bara tre veckor.

Sök bara efter "kompostmaskar" på nätet, så dyker det upp en massa olika erbjudanden.

Beställ dina kompostmaskar på våren

Den största skillnaden på vanliga svenska daggmaskar och kompostmaskar är att daggmaskarna gräver ned sig under vintern, medan deras kompostkusiner bara rör sig på markytan. Av samma skäl bör du köpa dina kompostmaskar på våren, eftersom de kan frysa ihjäl om temperaturen sjunker under noll grader.

LÄS OCKSÅ: Kompostkvarn

Så håller du liv i din kompost

Har du redan en välfungerande maskkultur i din kompost är det en god idé att täcka den med nedfallna löv och annat trädgårdsavfall innan det blir vinter. På så sätt finns det i alla fall en chans att dina maskar överlever vinterkylan.

Den bästa nyheten är att kompostmaskarnas ägg klarar hårda vintrar. När det blir vår kläcks äggen och på bara ett par veckor är kompostfabriken i gång igen.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgården