Anlägg en egen liten damm

Ljudet av rinnande vatten är rogivande och skapar alltid en mysig stämning i trädgården. Även fåglar tycks gilla ljudet. Denna lilla sexkantiga damm kan du lätt skapa en solig sommardag.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
1300 kronor

Intro

Denna trädgårdsdamm är en trevlig liten arbetsuppgift, som du snabbt blir klar med. Eftersom dammen har placerats på terrassen kan den lätt flyttas (när vattnet har tömts ut).

Om du vill kan du gräva ner dammen och bara låta den vågräta kanten sticka upp. I så fall kan du hoppa över de lodräta sidobrädorna (C). Det underlättar arbetet. Om du följer vår beskrivning på följande sidor får du en elegant liten sexkantig damm.

Föredrar du ett enklare projekt, gör du dammen fyrkantig. Trycket från vattnet är stort så du måste se till att ramen har skruvats ihop ordentligt, för annars slår sidorna sig och i värsta fall kan ramen ge med sig.

Tänk på att välja antingen tryckimpregnerat virke eller hårdträ som kan tåla fukt till din damm.

LÄS OCKSÅ: Anlägg en elegant spegeldamm

Instruktion

01
Botten och sidor 6 Steg

1

Rita en cirkel med en radie på 60 cm på bottenskivan (A). Har du ingen stor passare, kan du hålla en penna mot en list, som fästs mitt på skivan med en spik. Markera sedan de sex sidorna, som är lika långa som radien.

2

Såga till de sex sidorna (B) och gera ändarna 60 grader. Lägg märke till att det är insidan (den korta sidan) som ska vara 60 cm. En kap- och geringssåg är praktisk, men det går även med vanlig såg och geringslåda.

3

Ställ de sex sidorna på bottnen. Dra streck utanför sidorna, så att du vet var du ska såga ut bottnen.

Bottnen sågas snabbt ut med sticksåg.

4

Spänn fast sidorna på bottnen med tvingar. Då blir det lätt att skruva fast sidorna underifrån med 5 x 60 mm skruvar. Fäst en skruv på cirka var 15:e cm.

5

Sidorna ska också skruvas ihop med varandra. Välj 5 x 80 mm skruvar och fäst en upptill i varje hörn. På insidan fäster du sedan spikplåtar (F) som bockas 120 grader innan de skruvas fast.

Ramen hålls ihop invändigt med spikplåtar och 4 x 40 mm skruvar.

6

För att ge sidorna en fin finish, slipas de med t.ex. bandslip. Se till att bottnen och ramen ligger kant i kant hela vägen runt om dammen.

02
Kantbrädor 6 Steg

1

Så här ser den färdiga bottnen med de sex sidorna ut. Om du har tänkt att gräva ner din damm, behöver du inte montera sidobrädorna (C). Men så här ska de monteras.

2

Ställ in din kap- och geringssåg på 60 grader. Såga till de sex sidobrädorna (C) i längd, så att de precis passar utanpå ramen av tryckimpregnerat trä.

3

Fixera sidobrädorna runt ramen med tvingar. Fäst nu brädorna från insidan med 5 x 60 mm skruvar.

4

Nu ska vi såga till de vågräta kantbrädorna (D). Även nu används kap- och geringssågen och vinkeln är fortfarande 60 grader. Kolla att brädorna passar i takt med att de sågas till.

De vågräta kantbrädorna har sågats till, men de ska inte monteras ännu.

Dammen förses med prydnadsfiskar

Du bestämmer förstås själv om du vill dekorera sidobrädorna på något sätt.

Överför rutmönstret till en pappskiva och klipp ut fisken så har du en enkel mall.

Med hjälp av en mall kan du rita fiskar på ett par tunna lister eller en tunn plywoodskiva. Såga ut fiskarna med sticksåg, slipa kanterna lätt, betsa dem och limma och spika fast dem med 35 x 1,6 mm galvaniserade dyckertar.

03
Folie i dammen 6 Steg

1

Dammen ska kläs invändigt med en kraftig folie (G). Bred ut folien över dammen, pressa ner den ordentligt mot bottnen och ut mot sidorna.

2

Fäst folien på ovansidan av ramen med många häftklammer. Skär därefter bort den del av folien som sticker utanför.

3

Dammen är nästan klar när folien är på plats. Det finns förresten en hel del olika slags folier att välja bland. Till en så liten damm som denna räcker det med en 0,4 mm folie, om bara bottnen är helt plan.

4

Sladden till pumpen kan döljas under kantbrädorna. Såga gärna ett litet spår i ena hörnet i ramen (B) och sidobrädorna (C), och tryck ner sladden.

5

De vågräta kantbrädorna (D) ska nu monteras. De fästs med 5 x 60 mm skruvar som dras i två och två snett ner i ramen. Då sitter brädorna stadigt.

6

Placera dammen där den ska stå. Var noga med att den står vågrätt. Häll småstenar (H) på bottnen och placera pumpen (J), så att den står stadigt, innan du häller vatten i din nya trädgårdsdamm.

Håll ett öga på vattennivån

En del vatten kommer förstås att dunsta bort från dammen, och en del vatten kanske skvätter bort om det blåser lite. Du måste därför hela tiden hålla ett öga på vattennivån. Pumpen tål nämligen att gå i tomgång eftersom den är vattenkyld. Skulle det efter regn komma för mycket vatten i dammen kan det ösas eller pumpas ut.

Den lilla hörnan på terrassen förvandlades till en oas.

Material

15 mm vattenfast plywood:

  • 1 botten (A), 120 x 131 cm

45 x 145 mm tryckimpregnerade reglar:

  • 6 ramsidor (B) à 65,2 cm

21 x 145 mm terrassbrädor:

  • 6 sidobrädor (C) à 67,8 cm
  • 6 kantbrädor (D) à 73 cm

9 x 95 mm furu:

  • 12 fi skar (E) à cirka 25 cm

Dessutom:

  • 6 spikplåtar (F) à 100 x 220 mm
  • Dammfolie (G), 150 x 160 cm
  • Små stenar (H) till bottnen
  • 1 fontänpump (J)
  • 5 x 80, 5 x 60 och 4 x 40 mm skruvar
  • 35 x 1,6 mm galvaniserade dyckertar

Tidsförbrukning

Dammen blir klar på en dag.

Pris

Material kostar cirka 800 kr. Pumpar kan köpas från cirka 500 kr och uppåt.

Svårighetsgrad

Det svåraste är att geringssåga brädorna i 60 grader i ändarna. Men om du har en kap- och geringssåg så går det snabbt och lätt.

Ritning

Välj rätt pump

Välj en pump som gör det möjligt att justera strålens höjd. Det är nämligen rätt viktigt att få ett harmoniskt förhållande mellan strålens höjd och dammens storlek. Och det är ju inte så smart att strålen är så hög, att en vindstöt får allt vatten att försvinna från dammen.

Välj rätt pump

Välj en pump som gör det möjligt att justera strålens höjd. Det är nämligen rätt viktigt att få ett harmoniskt förhållande mellan strålens höjd och dammens storlek. Och det är ju inte så smart att strålen är så hög, att en vindstöt får allt vatten att försvinna från dammen.

Det är inte nödvändigt att efterbehandla hårdträ eller tryckimpregnerat virke. Men träolja ger fin glöd åt hårda träslag.

Välj rätt pump

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Video

TEKNIK: Montering av vinkelbeslag

Vänd beslaget rätt och gör fogen optimalt stark

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgården