Det kan vara svårt att välja rätt tak till uterummet. Därför är det viktigt att noga tänka igenom sitt val.

Det kan vara svårt att välja rätt tak till uterummet. Därför är det viktigt att noga tänka igenom sitt val.

PROBLEM:

Jag ska byta tak på mitt uterum, men ska jag välja pvc eller polykarbonat? Dessutom vill jag helst ha glasklara skivor. Vilken lösning ska jag välja?

LÖSNING:

Det är ofta förnuftigt med glasklara takskivor ovanpå ett uterum för att få in så mycket ljus som möjligt. Men med allt ljus kommer det också in solvärme och det kan få termometern att visa höga temperatur när solen skiner en varm sommardag. Opala skivor, alltså mjölkvita, dämpar solstrålarna men halverar faktiskt också den ljusmängd som kommer in.

Det bör du tänka på innan du bestämmer dig. Väljer du klar kanalplast bryts solstrålarna och värmestrålningen. Den har dessutom fördelen av att isolera och minska risken för kondens. Kanalplast finns i flera varianter. Nästa fråga handlar om styrka. Pvc är billigt men inte särskilt hållbart. Polykarbonat är både starkt och segt, men kostar en hel del.

SE OCKSÅ: GUIDE: Välj rätt plasttak

3 VIKTIGA FAKTORER NÄR DU SKA VÄLJA TAK:

1. Billigt men klent: För endast cirka 35-40 kr per kvadratmeter kan du köpa skivor som skyddar mot regn, men som är ganska klena.
2. Hållbart och starkt: Polykarbonat används till skottsäkra rutor så det är otroligt starkt men också dyrt. Finns även med uv-filter.
3. Starkt och isolerande: De så kallade kanalskivorna isolerar och medverkar till att eliminera kondens, som annars bildas under 1-lagsskivor.