Materialet kapas till med en vass hobbykniv. Klämskenan hålls upp mot fasaden så att hantverkaren kan förborra genom skenans hål. Sedan plockas skenan bort och hålen borras färdigt med en slagborrmaskin.
Nu ska intäckningen in under klämskenan som sedan görs fast i fasaden med spikpluggar. Materialet är inte lika formbart som bly, men det kan ganska enkelt fås att följa tegelpannornas bukter. På samma vis anpassas och monteras icoform längs den andra sidan. Klämskenan ser till att det inte tränger in vatten mellan intäckningen och fasaden.Intäckningen kapas till så att den passar till den första tegelradens bukt.
Som extra vattensäkring läggs en remsa silikonfog i överkant på klämskenan för att helt säkert hålla allt vatten borta. Nu återstår bara att sätta en vindskiva på taket. Här har vi förmålat takkonstruktionen och särskilt ändträet har mättats med träskyddsmedel, för att förlänga livstiden.Hantverkaren tar ut vinken mellan husfasaden och takets lutning med en smygvinkel.
Ställer han sedan in kap-geringssågen efter samma vinkel är han säker på att vindskivan sluter tätt mot fasaden. När vindskivan ska monteras kan du lätt enkelt se till att den sitter rakt genom att mäta mellan takläkten och vindskivan. Måttet ska vara detsamma vid alla takläkt, för att du ska vara säker på att vindskivan sitter rätt.Vindskivan är för lång, så den kortas till att sticka ut 10 cm från tegelpannorna. Det ska nämligen också monteras en takränna, som är 11 cm bred.
Här väljer vi ett lodrätt snitt, som följer bärlinan och stolpen. Det går också att kapa vindskivan vinkelrätt. Vill man att vindskivan ska hålla ännu längre måste den skyddas mot regn och rusk. Här börjar vi med att lägga en resa takpapp ovanpå vindskivan och gör fast den med en rad pappspik. Ovanpå pappen ska vi lägga en aluminiumprofil, som effektivt skyddar mot vatten, snö och rusk. Pappen ser till att vattnet leds ut helt från vindskivan på tegelpannorna.
Profilerna kapas till med en plåtsax så att överlappet är ett par centimeter. Högst upp görs profilen fast med en enda pappspik. Du får inte spika i själva fogen, så fäst i stället spiken 10 cm ovanför.För att få bästa möjliga finish måste då gå loss med saxen. Klipp två långa snitt, så att kanten kan böjas in, och därefter böjer man ner överdelen. Knacka sedan till avslutningen med en hammare, så att den formas efter vindskivan, innan du fäster den med en spik.
Nu är taket klart och 100 procent vattentätt.
LÄS OCKSÅ: Så här byter du dina vindskivor!