På de olika lektionerna lär du dig både 1-lags- och 2-lagstäckning och vi avslutar med elegant listtäckning.

Så här lägger du takpapp

Många har försökt att själva lägga takpapp på stugan, torpet, garaget eller boden, och de flesta har upptäckt att det inte var så lätt som det såg ut. Om du är en av dem så ska du följa denna kurs, för här visar vi hur det går till. Även om du aldrig har provat att lägga takpapp, så kan du hänga med.

På den första lektionen handlar det om 1-lagstäckning. Vi använder en papp som spikas i skarvarna. På följande lektioner visar vi 2-lagstäckning, dels på konventionellt sätt, dels med en självhäftande papp.

På lektionerna lär du dig också hur du löser olika problem, t.ex. täcka över kragar runt takhuvar eller beslag runt rör. Det är arbeten som lätt kan gå snett, och det finns risk att du inte upptäcker det förrän efter något år – då det droppar in vatten genom taket.

På den sista lektionen presenterar vi en gammal tradition, som ses alltför sällan – nämligen listtäckning. Då lägger vi trekantiga lister på taket från nock till takfot och täcker dem med takpapp.

Gammal svensk uppfinning

Takpapp uppfanns i Sverige 1759. Då bestod den av skivor på cirka 75 x 75 cm som hade smörjts in med olja och sedan belagts med krossade småstenar. Senare ersatte man oljan med tjära, och i mitten på 1800-talet tillverkade man de första tjärpappsrullarna. Ett tjärpappstak skulle tjäras varje år för att hålla tätt, och trots att asfaltpappen kom 1907 med 10 års garanti, fortsatte man tillverkningen av tjärpapp fram till 1960.

I dag är takpapp en högteknologisk produkt av polyesterväv som ibland är armerad med glasfiber. Pappen är inbäddad i bitumen och har ytskikt av krossad skiffer. Takpapp finns med självhäftande baksida, men kan även värmas på eller kallimmas.