Video
Lätt
Svår

Om du upptäcker en skada på ditt papptak är det viktigt att du reparerar den så fort som möjligt. Risken är annars stor att skadan blir mycket omfattande, om det kan tränga in vatten under pappen.

PROBLEM

Det har uppstått ett stort hål i papptaket efter ett beslag som höll fast en regel. Här kan det tränga in vatten som ställer till med stora skador.

LÖSNING

Hålet lagas med väv som trycks ner i ett tjockt lager takmassa och efteråt täcks med ytterligare massa.

GÖR SÅ HÄR:

1. Borsta rent runt skadan

med stålborste, som får bort grov och lös smuts. Därefter fortsätter du med en finare borste. Du ska se till att det är rent cirka 15 cm runt skadan så att takmassan får fäste.

2. Stryk ut ett rätt tjockt skikt takmassa

Det är viktigt att den rörs om ett par gånger innan för annars är det nästan bara lösningsmedel du penslar ut på taket. Snåla inte utan smeta på.

3. Lägg väven på takmassan

när du har klippt till en lagom stor bit. Det är viktigt att biten slätas ut så att den ligger plant med taket utan luftfickor.

4. Pressa ner väven i takmassan med penseln

Var noga med att släta till väven och få den att ligga plant. Börja i ena kanten. Lägg sedan på ett tjockt lager takmassa över hela området.

5. Strö lite sand, t.ex. blästersand

eller skiffergranulat i takmassan. Hellre för mycket än för lite. Nästa dag kan du borsta bort den sand som inte fastnat i takmassan. Sanden skyddar väven mot solen och får inte hoppas över.