Laga hålet i takpapptaket

Det kan få allvarliga konsekvenser för hela takkonstruktionen om det finns hål i takpapptaket. Därför ska du laga dem så snart du ser dem, men det är faktiskt enkelt och går snabbt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
200 kronor

Intro

Instruktion

01
Gör så här 5 Steg

Om du upptäcker en skada på ditt papptak är det viktigt att du reparerar den så fort som möjligt. Risken är annars stor att skadan blir mycket omfattande, om det kan tränga in vatten under pappen.

Hålet kan lappas med en bit glasfiberväv av den typ som används vid tillverkning av takpapp. Väven skärs så att lagningsbiten blir väsentligt större än skadan. Stryk därefter takmassa eller -kitt på det område där väven ska fästas. När du har pressat fast väven stryker du ytterligare en gång med takmassa. Det är viktigt att väven sträcks så att det inte bildas luftfickor under den.

Väv kan köpas i mindre bitar för reparationer av takpapp.

1

Borsta rent runt skadan med stålborste, som får bort grov och lös smuts. Därefter fortsätter du med en finare borste. Du ska se till att det är rent cirka 15 cm runt skadan så att takmassan får fäste.

2

Stryk ut ett rätt tjockt skikt takmassa. Det är viktigt att den rörs om ett par gånger innan för annars är det nästan bara lösningsmedel du penslar ut på taket. Snåla inte utan smeta på.

3

Lägg väven på takmassan när du har klippt till en lagom stor bit. Det är viktigt att biten slätas ut så att den ligger plant med taket utan luftfickor.

4

Pressa ner väven i takmassan med penseln. Var noga med att släta till väven och få den att ligga plant. Börja i ena kanten. Lägg sedan på ett tjockt lager takmassa över hela området.

5

Strö lite sand, t.ex. blästersand, eller skiffergranulat i takmassan. Hellre för mycket än för lite. Nästa dag kan du borsta bort den sand som inte fastnat i takmassan. Sanden skyddar väven mot solen och får inte hoppas över.

Tidsförbrukning

En timme.

Pris

Cirka 200 kr och då får du en liter takkitt, glasfiberväv och lite svart blästersand. Allt material finns i fackhandeln.

Svårighetsgrad

Detta är en mycket enkel reparation.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Takpapp