Fixa hål i papptaket

Ett hål i takpappen kräver en direkt insats. Lyckligtvis är det ganska enkelt att fixa problemet. En halvtimme och material för några hundralappar, så blir taket tätt igen.

Intro

Takpapp är ett bra och tåligt taktäckningsmaterial, både på huset, garaget och förrådet. Dessutom är det billigare än de flesta andra sorters tak.

Men som allt annat kan det naturligtvis gå sönder, antingen för att du medvetet gör hål i det, t ex för att sätta en antenn eller en vindmätare på taket, eller för att du eller sotaren har trampat på samma ställe år efter år och därför har slitit ut det. Hålen ska tätas med detsamma, innan vattnet gör skada.

Metoden är enkel: Lägg en lapp på, nästan som om du skulle laga en cykel. Limmet består här av takmassa; en tjärliknande massa som blir otroligt seg när den torkar. Lappen är gjord av glasfiberväv.

Lägg först takmassa, sedan fiberlappen och sedan takmassa igen. Strö över skiffergranulat i rätt färg, och hålet är tätat.

Detta behöver du

Det krävs bara några få redskap för uppgiften:

  • Stålborste
  • Mjuk borste
  • Pensel

Instruktion

1

Rengör området runt skadan. Först med en stålborste som tar det grova, därefter med en mjuk borste som tar det fina. Rengör minst 15 cm runt om skadan. Det gör att takmassan kan fästa ordentligt.

2

Rör om takmassan ordentligt. Rör du inte om den ända ner i botten, så är risken att du bara stryker petroleum på taket, och det gör varken till eller från.

3

Stryk på takmassan i ett tjockt lager. Med en bra bred pensel stryker du takmassa på ett område som är lite större än den bit väv som snart ska läggas på.

4

Lägg ner väven i takmassan. Väven klipps till i en passande bit som säkert täcker alla hål. Hellre för stort än för litet. Det är viktigt att väven jämnas till så att den ligger helt plant med taket – utan luftbubblor.

5

Väven trycks fast med en pensel. Börja runt kanten och fortsätt in mot mitten. Stryk sedan ut ett tjockt lager takmassa över hela vävbiten.

6

Strö ut skiffergranulat över hela området. Hellre lite för mycket än för lite. Det överflödiga borstas bort dagen efter. Det skyddar mot solen och får inte hoppas över. Skiffergranulat finns i flera färger.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Takpapp