Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byt till aluminiumprofiler

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Även om det är lättare att använda trä till vindskivorna som avslutar taket bör du överväga att byta ut toppbrädan mot en aluminiumprofil.

Profilerna kan köpas färdiga och ska bara kapas till i längd. Avslutningsbiten är klippt i två snitt så att profilen kan böjas till över kanten på vindskivan. När profilerna ska fästas börjar man med att göra hål i ena änden med en syl.

Sedan görs profilen fast med en speciell spik försedd med en liten gummipackning. Här kan man alltså inte använda pappspik, den skulle förr eller senare arbeta sig ut ur träet innanför.

Den här typen av specialtillverkade takprofiler är anpassade i ena änden så att de lätt ska kunna sammanfogas.Innan två profiler fogas ihop ska den första profilen göras fast.

Spikarna fästs så att de täcks av nästkommande profil. Du bör alltid göra hål med en syl så att profilen inte deformeras när du spikar. Du bör också endast använda galvaniserade eller rostfria spikar.

Nästa profil läggs an mot den första och förs fram några mm, så att profilerna kan röra sig något. Som avslutning har takläggaren klippt till några hörnbitar. De ska spikas med samma specialspik som den första profilen.

Du bör alltid vända profilerna så att den avklippta kanten riktas uppåt längs taket. Då kan inte vatten rinna in under profilen och förstöra träet i vindskivan. Du kan räkna med en livslängd på minst 20 år om du byter ut träet mot aluminium.

LÄS OCKSÅ: Så här byter du dina vindskivor!

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka