Dessa termer ska du känna till
Innan vi kan ta ett snack om ditt tak, måste vi vara överens om vad som är vad. Det finns nämligen en uppsjö fackuttryck när vi flyttar oss upp till husets ovansida.
Här kan du se de viktigaste delarna, som du behöver känna till innan du kan göra din takkoll och se till att ditt tak får leva lite längre.
Betongtegel
Här nedan kan du läsa mer om betongtegel. Vi visar också hur du själv kan byta en nockpanna.
Så här byter du en nockpanna
Nockpannorna på takåsen måste tåla när vinden susar och när regn, snö och hagel slår på. Därför är slitaget på nockpannorna stort och det finns en stor risk för att någon förr eller senare spricker. Om du på ett säkert sätt kan ta dig upp till taknocken, går det som tur är väldigt enkelt att byta dem. På det här taket hålls de fast med clips kompletterat med taklim.
Nockpannorna är väldigt utsatta för väder och vind, eftersom de sitter högst upp på taket. De är samtidigt helt avgörande för att taket ska vara tätt, så spricker eller knäcks de, måste de bytas med detsamma.
Lägg takstenslim på intilliggande takpanna. Limmet ska placeras så att den nya pannan kan läggas fast i limmet.
Takpapp
Här nedan kan du läsa mer om takpapp. Vi visar också hur du lagar hål i takpappshingels.
Så här lagar du takpappshingels
Går det hål i takpappshingels, måste du göra en lagning. Shingels läggs normalt i sammanhängande våder, men ska du bara ersätta en shingel, måste du skära ut den och ersätta den med en lapp som har skurits ut från takpapp. Limmet på den söndriga biten lossas med en värmepistol och den nya lappen limmas fast med taklim.
Värm upp den bit som ligger över med en kraftfull värmepistol, så att den kan lossas med en omrörarpinne eller liknande.
Lägg en ny lapp på den skadade biten. Skär längs kanten på den nya lappen, så att du kan dra loss den skadade biten. Skär bara i det översta lagret (shingles-lagret).
Plåt
Här nedan kan du läsa mer om plåt. Vi visar också hur du rengör och målar ett plåttak.
Så här rengör och målar du ett plåttak
Slitna takplåtar, som efter många år har förlorat hela eller delar av sin ytbehandling, kan fräschas upp med ny färg. Om plåten har börjat rosta, bör rosten avlägsnas innan du målar.
Tvätta taket noga med en borste. I hinken finns det en blandning av vatten och algborttagningsmedel. Följ anvisningarna på förpackningen. Vissa produkter ska lämnas att verka i några minuter.
Tegelpannor
Här nedan kan du läsa mer om tegelpannor. Vi visar också hur du byter en takpanna.
Så här byter du en tegelpanna
Om en tegelpanna har spruckit eller gått sönder, så ska den bytas så snabbt som möjligt, innan ett kraftigt regnväder skickar in vatten under taket. Det kan lätt sluta med stora och dyra skador. Lyckligtvis kan du med lite försiktighet lirka loss pannan och få en ny på plats.
På ett gammalt tak blir det finast om du kan ersätta med en likadan, begagnad takpanna.
Lyft de omkringliggande pannorna. Oftast ligger pannan till vänster rakt över pannan som ska bytas ut. Även raden ovanför måste lyftas och kilas upp, så att du kan komma åt att lyfta ut den skadade pannan.
Lägg in en ny panna. Den ska föras in, så att den får tag i läkten under raden ovanför, och den ska lirkas in under den lyfta pannan på vänster sida.
Skiffer
Här nedan kan du läsa mer om skiffer. Vi visar också hur du byter en skifferplatta.
Så här byter du ut en skifferplatta
Skifferplattor ser relativt små ut när de ligger på taket, men i verkligheten handlar det om ganska stora, överlappande plattor.
Därför är det en utmaning att ta bort en skadad platta som ligger under de andra. Hemligheten är en speciell spikutdragare, som du måste köpa. Och så måste den nya plattan skruvas fast, den går inte att spika.
Den knäckta plattan ligger här, under de omkringliggande plattorna, som har markerats med gult. Plattan sitter fast med två dolda spikar (gula prickar).
För in en ny skifferplatta där den gamla låg. Klossa upp de omkringliggande plattorna lite för att få plats.
Eternit
Här nedan kan du läsa mer om eternit. Vi visar också hur du byter en skadad eternittakplatta.
Så här byter du en skadad eternittakplatta
Eternittakplattor är lagda så att de överlappar varandra. Men med lite försiktighet kan du mycket väl skruva loss en platta och lirka ut den, så att du kan komma åt att ersätta den.
På den nya plattan ska du ta bort ett hörn, så att den blir likadan som den gamla plattan. Då kan den läggas på plats på rätt sätt och skruvas fast.
Den gamla takplattan lirkas ut och tas bort. Dessförinnan har skruvarna som håller den på plats lossats.
Lägg den gamla takplattan ovanpå den nya som ska ersätta den. Med en kniv eller vinkelslip ska hörnet tas bort, eftersom plattan ska användas mitt på taket.