Sätt plåster på hängrännan

En läckande hängränna kan orsaka stor skada på fasaden. Därför ska du laga sprickor och hål så snart du ser dem. Det tar högst en timme och det finns t.o.m. färdiga ”plåster” till jobbet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
250 kronor

Intro

Det behövs inte mycket mer än ett litet hål i hängrännan för att vattnet ska skölja ner på fasaden och efter ett tag orsaka stor skada. Men då är det tur att man lätt kan lappa hålet.

För att vattnet lätt ska rinna undan i rännan är det en fördel att reparationer utförs från utsidan, så att det inte blir stopp på rännans botten. En större skada lagas t.ex. genom att man fäster en skarvbit under skadan. Små hål kan däremot lappas med ett litet ”plåster”.

Här använder vi Rep-band från Dana-Lim, en mycket tunn armerad butyltejp som kan fästas på insidan av rännan utan att hindra vattnet. Men först ska ”såret” tvättas rent.

PROBLEM:
Hålet i hängrännan leder ut vatten på takfoten, så här krävs en snabb insats!

LÖSNING:
Skadan fixas med ett plåster av ett butylband som är så tunt att det kan fästas på insidan av rännan.

Tidsförbrukning

Högst en timme.

Pris

Rep-bandet från DanaLim kostar runt 230 kr för 3 meter, så lappen kostar 15 kr.

Svårighetsgrad

Detta kan alla klara av.

Instruktion

1

Skär till en lagom stor lapp av det självhäftande butylbandet, men vänta med att ta bort skyddsfolien. Klipp eller skär lappen i väl tilltagen storlek.

TIPS: Om skadan sitter i en vinkel är det ofta bättre att täta med t.ex. takmassa eller -kitt.

2

Torka av rännan ordentligt. Först med en trasa så att du får bort vatten och ytlig smuts. Därefter ska rännans insida avfettas, så att fett och fastsittande smuts försvinner. Om inte rännan blir ren så kommer plåstret inte att fästa så bra.

3

Lappen skärs till lite mer noga. Skjut upp den ena sidan på lappen mot kanten på hängrännan och skär sedan av den upptill på den motsatta sidan av rännan med vass hobbykniv.

4

Prova dig fram så att du är säker på att lappen täcker minst 5 cm utåt sidorna från hålet - innan du tar bort skyddsfolien. Tryck sedan fast lappen medan du pressar med fingrarna för att få bort ev. luftbubblor.

5

Pressa ner sidorna på lappen så att vattnet i hängrännan lätt kan rinna förbi. Ju bättre och noggrannare du har rensat rännan, och ju mindre lappen bromsar vattnet, desto längre kommer reparationen att hålla. Kanske i många år.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hängrännor