Så här lagar du en läckande hängränna

Om hängrännan läcker gäller det att fixa den så snabbt som möjligt. Oavsett vilken sorts hus du har kan det bli fuktskador om du låter det vara. Lagningen är riktigt enkel och görs med en rännskarv som limmas fast.

Intro

En läckande hängränna kan på sikt orsaka allvarliga skador på ditt hus. Oavsett vilka material det är byggt av mår det inte bra av att vara konstant fuktigt. Därför är det viktigt att du lagar hålet så hängrännan inte droppar på fasaden.

Det är en enkel lagning som inte tar lång tid och inte heller kräver speciellt många verktyg.

På byggmarknaden kan du köpa rännskarvar att laga med. Det är en mindre bit ränna som limmas fast utanpå den befintliga hängrännan, så att hålet täcks över. Rännskarvar finns i olika storlekar, material och färger, och det är så klart viktigt att du väljer en som passar till hängrännan på ditt hus.

Rännskarven kan fästas med ett speciellt lim, som stryks på med obrutna strängar med lim, så skarven blir helt tät. Rengör noggrant först, så att du får en god vidhäftning.

DETTA BEHÖVER DU

Det här arbetet kräver inte många saker. Du ska få tag på rätt lim och en rännskarv - resten har du säkert redan:

  • Penna
  • Ren Bensin
  • Skursvamp
  • Trasa
  • Lim

Instruktion

1.

Sätt rännskarven där det är hål i hängrännan och markera på båda sidor, så att du vet exakt var den ska sitta. Det är viktigt att rännskarven har rätt storlek, så att den passar till hängrännan.

2.

Rengör området noggrant med teknisk bensin. Häll lite på en skursvamp, som effektivt kan rengöra hängrännan, så att det inte är smuts och fett på den.

3.

Torka efteråt med en ren trasa när du har avfettat området med teknisk bensin. Den noggranna rengöringen gör att limmet får god vidhäftning och att rännskarven sitter fast ordentligt.

4.

Påför taklimmet på rännskarven. Det ska sitta i en obruten sträng ca 2 cm från kanten på rännskarvens båda ändar.

5.

Sätt rännskarven på plats. Tryck först upp den på baksidan, där den ska fästa i kanten på hängrännan, innan du fäller fram skarven och sätter den på plats i spåret på hängrännans framsida.

6.

Rännskarven är på plats och hålet i hängrännan har tätats. På avstånd kan du inte se att här har gjorts en lagning.

Video

HÄNGRÄNNAN LÄCKER

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hängrännor