Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så monterar man rännjärn

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

När du ska montera hållarna till takrännan kan du lugnt placera dem i våg. Vattnet finner nog sin väg till nerloppet ändå. Med hjälp av den här demonstrationsmonteringen visar hantverkaren hur man enklast ser till att takrännan sitter i våg.

När du ska montera hållarna till takrännan kan du lugnt placera dem i våg. Vattnet finner nog sin väg till nerloppet ändå.Med hjälp av den här demonstrationsmonteringen visar hantverkaren hur man enklast ser till att takrännan sitter i våg.

Det är viktigt att du först placerar ett rännjärn i ena änden och ett i den andra. Se till att de sitter på samma höjd. Fäst ett snöre mellan de båda rännjärnen och spänn det ordentligt.

Därmed borde det vara enkelt att placera de mellersta järnen rätt. Men det är vanligt att man råkar trycka ner snöret en aning för varje järn man monterar. Fortsätter man på det sättet en längre sträcka kommer inte järnen att hamna i våg.

Hantverkarens knep är att placera en träbricka mellan snöret och vart och ett av de två första rännjärnen. Brickorna är ett par mm tjocka. Därmed sitter snöret ett par mm under den egentlige höjden.

När sedan övriga rännjärn ska placeras behöver man alltså inte hålla dem mot snöret, utan ett par mm ovanför. Med den här tekniken kan man vara säker på att snöret förblir vågrätt under hela arbetet och att hängrännan därför sitter helt i våg.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Så monterar man rännjärn
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka