Fixa den otäta takrännan

En otät takränna kan orsaka stora skador på ditt murverk. Så är den otät ska den bytas ut. Vi visar dig hur du reparerar din takränna utan att avmontera eller byta ut den helt.

Takränna: Byt den otäta delen av takrännan.

Snäppkuporna kan bl.a. spricka, om regnvattnet inte kan ledas bort och därför fryser till is.

Intro

Oavsett om det är solen, sotaren eller kylan som har skadat din takränna, ska den repareras så fort som möjligt.

Det finns lyckligtvis massor av reservdelar till hängrännor, vilket innebär att du nästa alltid kan laga den själv. Många plastrännor och en del metalltakrännor är limmade i fogarna. Det kan därför vara svårt att få loss de olika delarna från varandra, och det kan vara nödvändigt att byta en hel del av själva rännan för att ex. kunna reparera stupröret.

Förr i tiden behövde du plocka ner hela takrännan för att komma åt med en bågfil. Idag kan du låta takrännan ligga kvar i rännjärnen och bara skära av den del du vill ta bort med hjälp av ett multiverktyg.

Oavsett om din takränna är gjord av plast eller metall, är limmad eller bara klickas samman, kan du i bästa fall reparera den själv på ett par timmar och slippa onödigt vatten på murverket.

Material

Till arbetet behöver du en bit takränna/hängränna, ränngavel, stuprör, ett par rörvinklar och en snäppkupa.

  • BORR-/SKRUVDRAGARE
  • LIM
  • MULTISÅG
  • TUMSTOCK
  • FOGPISTOL

Instruktion

1

Skär av takrännan med en multisåg, medan den vilar på rännjärnen. Ett fintandat blad monteras på multisågen, och rännan sågas noga av med ett vinkelrätt snitt.

2

Skär till en ny takrännedel, vrid ner den i rännjärnen, och klicka fast den. Den ska vara 1 cm kortare än den gamla. Det gör monteringen enklare, och det ger de nya skarvarna möjlighet att “arbeta” lite.

3

Försegla änden på den nya takrännede-len med en ränngavel. Applicera lim på ränngaveln, och tryck fast den på takrännan. Se till att båda ytorna är helt rena, så limmet har något att fästa på.

4

Borra hål i takrännan med en hålsåg, som ungefär motsvarar storleken på hålet i snäppkupan. Placera borret på mitten av undersidan, och borra försiktigt.

5

Snäppkupan limmas i båda sidor, häktas på bakkanten och pressas upp på plats, tills den hackar i jacket i framkant.

6

Nu är det bara att montera stupröret igen. Ska du ha ett nytt stuprör, får du hålla de två nya vinklarna upp mot takrännan, så du kan mäta hur lång mellandelen i stupröret ska vara.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Mer i samma kategori Hängrännor