Fäst snäppkupan på hängrännan

För att leda ner vattnet från hängrännan till stupröret behövs en snäppkupa. Se här hur en expert monterar den så att den sluter tätt mot hängrännan.

Hålet ska vara relativt stort och snäppkupan spänns därefter fast på hängrännan.

Intro

Så här! – ska det göras

Hängrännorna har en otroligt viktig funktion, för de ska se till att regn- och smältvatten från taket leds bort från fasaden så att denna inte vattenskadas. I takt med att nederbördsmängderna ökar är det många som ersätter gamla och smala rännor med nya som är bredare och slukar mer regn.

En väsentlig detalj vid monteringen av nya rännor är övergången från ränna till stuprör. Det räcker inte att borra ett 10-tal hål i rännan och tro att vattnet nog ska finna väg genom hålen. Det gör det förstås, men blad och smuts fastnar och täpper igen hålen och då behöver det inte regna mycket förrän rännan blir full och svämmar över.

Här visar vår expert hur det går till att montera en snäppkupa. Arbetet är i stort sett detsamma oavsett om rännan är av zink, stål, alu-Gör minium, plast eller koppar. Markera centrum för kupan och såga bort en ellipsformad bit från rännan. När sedan snäppkupan spänns fast sluter den tätt runt hålet och vattnet rinner ner i stupröret.

Instruktion

01
Gör så här 6 Steg

1

Det här behöver du: Snäppkupa, bågf l, penna och ev. lim samt avfettning om du limmar. Lägg märke till den hårda skumplasten på bocken. Den gör att rännan inte bockas när du sågar.

2

Markera på hängrännan var stupröret hamnar. Lägg snäppkupan på hängrännan och markera omkretsen eller sätt märken cirka 40 mm på båda sidorna av centrummarkeringen.

3

Såga ett ellipsformat hål med en bågfil. Vinkla sågen cirka 45 grader och såga in mot centrum. Använd aldrig vinkelslip för den skadar legeringen.

4

Nu har du ett ellipsformat hål. Ta bort den bit som sågades loss och vik ner kanterna en aning mot stupröret så minskas risken för att det blir stopp i snäppkupan. Akta fingrarna!

5

Lägg en limsträng hela vägen runt hålet om du vill fästa snäppkupan permanent. Det är inte nödvändigt för alla modeller. Följ anvisningarna för den snäppkupa du har köpt.

6

Haka fast snäppkupan på baksidan av rännan och pressa upp den mot framkanten på rännan, där den klickas fast. Lägg märke till att den ska sitta mellan två rännkrokar som ger stadga åt rännan.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Hängrännor