Du ska vara rädd om dina vindskivor

Det är dekorativt med vita vindskivor på ett rött hus. Men skivornas uppgift är att skydda taket mot regn och snö. Därför ska du vara rädd om dem.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
2.000 kronor

Intro

Det finns väl ingen svensk villa utan att den är försedd med vindskivor på taket. Vindskivorna är de lodrätt monterade brädor som avslutar taket vid gaveln och som skyddar bärläktens kortändar mot väder och vind. Ovanpå vindskivorna bör det ligga – men det gör det inte alltid – en täckande list eller bräda. Denna kallas vattbräda. Den kan för övrigt ersättas av en profil.

Vitsen med vattbrädan är att den ska hindra regn och smältvatten från att rinna ner längs vindskivan och in under takbeläggningen. För skulle det komma in vatten så angrips bärläktens kortändar snabbt av röta. Det är också troligt att panelen i taksprånget angrips av fukt.

Vindskivor och vattbrädor ska alltså vara hela, annars ska de lagas eller bytas. Men det är ofta lättare sagt än gjort för arbetet kräver stege eller ställning.

Det är därför du bör satsa på en lösning som inte kräver underhåll eller reparationer: vindskivor som skyddas av fibercementbrädor.

De 8 mm tjocka fibercementbrädorna, som fästs på vindskivorna, tål nämligen det mesta. De behöver inte ens målas. I varje fall inte förrän efter många år. Därför är vår lösning en klok investering.

Och när du har stuvat undan fallskyddsväst och lina kan du tryggt lita på vindskivorna i många år.

LÄS OCKSÅ: Så här byter du dina vindskivor!

Instruktion

01
Förberedelser 2 Steg

Säkerheten kommer först! Till arbetet behöver du en ställning eller stege och en stege att lägga på taket. Du ska använda fallskyddssele eller -väst och de rep eller linor du använder ska förankras rätt. Du får inte fästa repet för långt ifrån dig i sidled. Skulle du ramla, så är det inte kul att hänga ett par meter över marken och pendla fram och tillbaka.

Börja med att ta bort vattbrädan (om det finns en sådan). Ta det försiktigt för det är lätt att skada mer än de delar som ska tas bort.

Om du kan ta ner vattbrädor och vindskivor utan att bryta sönder dem kan de användas som mallar för de nya.

1

Lossa vattbrädan på flera ställen så att du kan bryta loss den utan att den går av. Då kan du använda den gamla som mall när du ska såga till en ny.

2

Lägg vindskivor och vattbrädor på ett par bockar. Knacka ut de gamla spikarna från baksidan och dra sedan ut dem med hammaren.

02
Kapa brädorna 7 Steg

De nya vindskivorna består av två delar. Dels själva vindskivan av t.ex. furu, dels kapseln som vi gör av cementfiberbrädor (HardiePlank från Cembrit). Då ger du villan vindskivor som håller i otroligt många år eftersom cementfiber är ett material som håller i nästan en evighet.

Har de gamla brädorna tagits ner hela använder du dem som mallar annars måste du plocka fram tumstock, mätband och smygvinkel.

Även om cementfiberbrädor håller länge så ska du handskas försiktigt med dem så att du inte skadar kanterna.

1

Grundolja och måla vindskivorna. Det är en fördel att göra det ett par dagar innan de ska användas. Då hinner de torka så att du slipper bli kladdig.

2

Kolla de nya vindskivorna. Ingen bräda är fullständigt rak. Därför bör ojämna brädor monteras med båge/skevhet uppåt, för när brädan har fästs i bägge ändar kan den pressas ner på mitten.

3

Lägg den gamla vindskivan ovanpå den nya och rita av den med blyertspenna, tusch eller en rits.

4

Kapa brädan med en bra och vass fogsvans. Det är fullständigt omöjligt att på fri hand kapa 100 % vinkelrätt. Därför är det bättre att ovansidan är en aning längre när delarna skarvas.

5

Kapa cementfiberbrädorna som ska sitta utanpå vindskivorna. Lägg den nya vindskivan längs ovankanten på cementfiberbrädan, markera längs kortändarna och långsidan och såga.

6

Dela en cementfiberbräda på längden. De halva brädorna ska användas till vattbrädor. Handskas försiktigt med brädorna för de kan vara ömtåliga.

7

Såga med cirkelsåg med en fintandad klinga. Ställ in sågdjupet så att klingan går igenom brädan med endast en millimeter eller två.

03
Brädorna görs klara 7 Steg

Cementfiberbrädor är av ett dött material som inte ger rör sig i takt med luftens fuktighet, men det gör träet i vindskivorna och därför måste du sörja för en smula luft mellan cementfiberbrädorna där de möts (t.ex. längst upp) och där de skarvas.

Cementfiberbrädorna tål hur mycket regn som helst, men det gör inte träet i vindskivorna, så därför ska samtliga skarvar tätas med elastisk fogmassa.

Var noggrann när du förborrar. Det ser snyggast ut om hålen hamnar rakt ovanför varandra och på samma nivå.

1

Skarvning av cementfiberbrädor. Om dina vindskivor är längre än 360 cm, som är längden på cementfiberbrädorna, så ska de senare skarvas med gummi-mebran på baksidan för att skydda träet.

2

Mät för skruvarna. Låt det vara någon mm mellan cementfiberbrädorna så att träet bakom kan arbeta lite. Håll ihop delarna med tvingar medan du markerar för skruvarna.

3

Placera skruvarna på var 40:e cm där de ska sitta parvis, mitt emot varandra. Hålen ska borras minst 25 mm från kanten på cementfiberbrädan.

4

Förborra för skruvarna (som är 4,5 mm) med ett 5,5 mm borr, så att skruvarna har lite plats att röra sig på när träet arbetar. Var så noga du kan, för det du åstadkommer ska sitta i många år.

5

Skruva fast cementfiberbrädorna på vindskivorna med 4,5 x 41 mm fasadskruvar från tillverkaren av brädorna. Skruvarna har ganska stora huvuden så du behöver inte använda brickor.

6

Skruva fast vattbrädorna. Förborra i linje med skruvarna i vindskivan. Borsta bort borrdamm och torka av innan du skruvar fast brädorna.

7

Nu ska du reparationsmåla. Överallt där du har sågat ser man kärnan i cementfiberbrädorna. Den skiljer sig i färg från framsidan så därför ska kanterna målas med en liten pensel.

04
Monteringen 4 Steg

Vi erkänner att det nästan är komiskt, men nu ska du faktiskt skruva loss cementfiberbrädorna från vindskivorna. Orsaken är att vindskivorna ska fästas med långa skruvar, och de ska inte gå igenom cementfiberbrädorna.

Först sätter du upp vindskivorna och det ska hela tiden vara någon mm luft mellan två brädor. De kommer ju att arbeta en del i takt med luftens fuktighet. Till monteringen använder du långa skruvar.

När brädorna sitter på plats ska du skruva fast cementfiberbrädorna på rätt ställe, så det är klokt att först ha märkt dem så att du vet var de ska sitta.

1

Fäst vindskivorna med en skruv i varje läkt. Om du tycker att ändarna på läkten är svaga så ska du använda extra långa skruvar. Be en medhjälpare hålla fast ena änden av vindskivan.

2

Lägg gummimembran bakom alla skarvar, också längst upp i nocken. Kom ihåg att det ska vara någon millimeter mellan brädorna.

3

Skruva fast vattbrädorna. När den sista skruven har dragits fast kan du glädja dig över att du i framtiden slipper att tänka på underhåll.

4

När du har kontrollerat att alla skruvar sitter fast, kan du torka av cementfiberbrädorna med en fuktig trasa. Jobbet är klart!

Material

8 x 180 mm Cembrit HardiePlank:
• 6 cementfiberbrädor som sågas till vattbrädor och vindskivor

25 x 145 mm sågad gran:
• Vindskivor, totalt 24 meter

Dessutom:
• 4,5 x 41 mm fasadskruvar
• 120 mm träskruvar
• EPDM-band (eller cykelslang)
• Träolja och utelasyr
• Reparationsfärg

Tidsförbrukning

Räkna med att du behöver en långhelg på dig för att bli klar. Det tar alltid lite längre tid när man står på stege.

Pris

24 meter vindskivor gjorda av fibercementskivor kostar cirka 2000 kr.

Svårighetsgrad

Precision är en förutsättning för ett bra resultat och det är en fördel att ha erfarenhet som gör-det-självare.

Ritning

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tak