Bygg dina egna takstolar

Tycker du att det låter både svårt och lite farligt att bygga dina egna takstolar? Den goda nyheten är att du varken behöver Pythagoras sats eller vinkelmätare. Det enda du behöver göra är att markera på en mall. Se här hur du ska göra.

Funderar du på att bygga ett eget orangeri, friggebod eller förråd, fortsätt då läsa här. Takkonstruktionen kan nämligen ge en del bekymmer, eftersom det kan vara svårt att förstå hur takstolarna ska byggas för att bli tillräckligt starka. Det kan också vara besvärligt att få de vinklade snitten i nock och takfot att passa perfekt, om du aldrig har gjort det förr.

Som tur är finns det en enkel och säker metod. Den går i all enkelhet ut på att rita upp hela takstolen i skala 1:1 på en plan yta innan du sågar.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt sparrar

Då undviker du många av de utmaningar som du annars ställs inför, du sparar tid och – sist men inte minst – du får ett starkt och perfekt resultat.

I den här artikeln förklarar vi med bilder och tillhörande text principen för mätning i naturlig storlek.

Du hittar också våra förslag på 4 olika typer av takbjälkar, som alla är särskilt lämpliga för små byggnader som förråd, orangerier och friggebodar.

Klicka på rubrikerna för att komma direkt till avsnittet i artikeln.

Orangeri med starka takstolar med stödben

Den takstolskonstruktion som använts för detta vackra orangeri är inte bara snygg. Den är också superstark. Och det finns två anledningar till detta.

För det första är takstolarna förstärkta med hanband, vilket i sig är starkt eftersom det håller ihop takstolarna och minskar trycket på orangeriets väggar.

För det andra är konstruktionen förstärkt med en snedsträva på varje sida, som är fäst vid både hammarband och hanband.

För att göra hela konstruktionen extra styv har en läkt lagts diagonalt över takytan på insidan, på samma sätt som man använder ett vinddragband.

Det är en vettig lösning här, eftersom orangeriet har glas mellan takstolarna och därför inte har någon fast takbeklädnad. På en takyta med fast tak kan antingen gips, glespanel, läkt eller takskivor förstärka konstruktionen tillräckligt.

Fästa takstol

A

Hanbjälken är fäst i både högben och stödben.

B

Där nere fästs takstolen i det hammarband som ligger på väggreglarna.

C

Där nere har stödbenet fästs i syllen och väggregeln.

Skala 1:1 – vägen till perfekta takstolar

När du vill bygga dina takstolar själv, lönar det sig att använda den teknik som i praktiken innebär att du ritar upp dina takstolar i naturlig storlek (alltså skala 1:1) på en plan yta. Genom att rita upp takkonstruktionens bredd och höjd samt takstolens ovankant på underlaget, är
det lätt att hitta de vinklar som takstolarna ska sättas ihop i.

När virket till takstolarna placeras längs dina markeringar, kan du enkelt och exakt överföra markeringarna från stödben, hanbjälke och så vidare till virket, så att du har något att såga efter. Det gör så att du kan vara säker på att alla skarvar och mått blir precis som det är tänkt.

Stödklossar

Lägg klossar med samma dimension som takstolen under hanbjälke och stödben när du markerar. Det gör det mer lättkontrollerat.

Förbind alla streck

Det är en fördel att förbinda alla streck från mätningen medan virket ligger på mallen. Det gör det enklare att kontrollera så att allt passar och sitter rätt ihop.

Montering på mallen

Om du ska bygga en takstol med hanbjälke, är det en bra idé att montera takstolen på själva mallen. Då kan du vara säker på att allt hamnar där det ska.

Styrbrädor

Skruva fast brädorna på skivan längs markeringarna. Då kan du placera högben, hanbjälke och stödben på exakt samma ställe varje gång.

Vinkelräta markeringar

Det är viktigt att markeringarna från mallen förs över exakt till virket. Använd en stor vinkelhake. Det ger störst precision.

Bra takstolar till småbyggen

När du ska bygga dina egna takstolar, spelar både takbeklädnadens vikt och takets lutning in för ditt val av takstolstyp och virkesdimensioner. Tänk också att du kan behöva ta hänsyn till beräkning av snö- och vindlast. Till de allra flesta småbyggnader, som förråd, friggebodar och orangerier, är någon av dessa tre takstolstyper ett bra val.

Enkel treledstakstol

Sparrana vilar på ett hammarband och på en nockbjälke. Eftersom det inte finns någon hanbjälke, blir det bra takhöjd inne i byggnaden.

A-takstol

Takstolen är väldigt stark i sig själv, vilket är bra till exempelvis orangerier med mindre rejäla takytor av glas.

Ramverkstakstol

Denna takstol används till större byggnader som exempelvis garage och tillbyggnader med en spännvidd på upp till 10 m.

Multimedia

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tak