1. Byt ut de slitna vindskivorna
De gamla vindskivorna tas ned, och träet bakom dem rensas och kontrolleras. Får du ned dem i hela stycken kan de användas som mallar för de nya.
Brädorna till de nya vind skivorna sågas till. Vinkeln de ska skarvas med uppe vid takåsen kan du ofta kopiera från de gamla brädorna.
Vindskivorna skruvas upp, så att överkanten sitter högre än takbeklädnaden. Ofta byggs vindskivan av 2-3 förskjutna brädor.
En aluminiuminfattning görs fast på vindskivans överkant med aluminiumskruv - här istället för en trälist. Du får själv hitta en passande profil.
2. Laga hålet i takpappen
Hål i takpappen kan du effektivt laga med samma material som modern takpapp är tillverkad av: bitumen, som du köper som tak massa, glasväv - och skiffergranulat i samma kulör som den övriga pappen.
Området runt hålet smörjs med ett tjockt lager takmassa. Borsta noggrant minst 15 cm runt om hålet innan du penslar ut massan.
Tryck ner glasväven ordentligt i massan, och smörj in lappen i takmassa ovanifrån. Börja ute i kanten, så att lappen ligger fast.
3. Täta hålet i hängrännan
Yttersidan av den skadade rännan rengörs grundligt. Tvätta bort smuts, följ upp med tvättbensin för att få bort fett, och slipa sedan med fint slippapper.
4. Mossa och alger avlägsnas
5. Byt ut en sprucken takpanna
Pannorna runt den spruckna pannan lyfts. Raden ovanför lyfts så mycket att den skadade takpannans undersida kan lyftas av den läkt pannan hänger i.
Den trasiga pannan tas bort. Pannan till vänster bör också lyftas innan du kan få ut den. Använd kraftiga kilar att hålla uppe pannorna med medan du jobbar.
6. Stäng till med tätning
I muren skär vi ett spår till den översta delen av vår tätning. Vinkelslipen hålls lite på sned, för att inget vatten ska samla sig i spåret.
Den flexibla tätningen limmas fast på väggen. Vi har böjt till den moderna motsvarigheten till bly, så den nästan når till spåret i väggen, och tagit av folien från baksidan av den översta delen.
Den flexibla tätningen limmas fast ovanpå takpannorna. Efter att ha tryckt fast tätningen på väggen drar du av resten av folien, men tryck bara fast den mot ”ryggen” av takpannorna.
Täckprofilerna görs fast i väggen med spikplugg, med de små hullingarna längst fram instuckna i spåret i väggen. Hålen för pluggarna kan du med bra verktyg oftast borra med ett multiborr.
Spåret fylls med tätningsmassan från fogpistolen. Massan är liksom täckprofilerna och tätningen från Wakaflex.