Snabb inbesparing - byt din cirkulationspump

Om din cirkulationspump är av äldre datum är det förnuftigt att byta den. Med en ny energisnål pump finns det pengar att spara och du tjänar in dem på tre till fyra år.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar
Pris
3.000 kronor

Intro

Cirkulationspumpen ser till att det finns varmt vatten i elementen och att det varma vattnet kommer fram till vattenkranarna. Även om din pump bara är 5–10 år gammal finns det pengar att tjäna genom att byta till en modernare modell, som automatiskt reglerar hur stort tryck (och hur mycket el) det behövs för att uppnå önskad effekt. Om ditt hus värms upp av en traditionell oljepanna kan du själv byta cirkulationspumpen, men du kan naturligtvis också överlåta det till rörmokaren, som vanligen behöver ett par timmar för arbetet. Under alla omständigheter kan du glädja dig åt tanken på en årlig besparing på upp till 1000 kronor på elen, beroende på hur mycket ström din nuvarande pump drar. Man räknar med att en modern pump håller i 15–20 år.

Instruktion

01
Stäng av vattnet 2 Steg

1

Avtappning av vatten. Slå av strömmen innan du tappar ur vattnet. Här är hela installationen placerad i pannrummet, och avtappningskranen sitter ända nere vid golvet. Koppla till en slang så att vattnet kan ledas till avloppet.

2

Bort med det gamla vattnet. Bli inte förskräckt om det gamla vattnet visar sig vara svart. Det har ofta cirkulerat i värmeelementen och vattenrören i huset i flera år. Mängden beror på anläggningens storlek.

02
Ta bort pumpen 3 Steg

1

Montera ner den gamla pumpen. Innan du försöker lossa pumpen bör du ge unionkopplingarna ett lätt slag med en hammare. De kan sitta fast hårt och slaget gör dem lättare att skruva av.

2

Skruva av unionkopplingarna. Använd rörtång eller skiftnyckel och sätt en hink under pumpen, så att de sista vattenresterna kan samlas upp.

3

Ta bort pumpen. När båda unionkopplingarna lossats kan pumpen lyftas bort. På pumpens baksida finns en pil som visar åt vilket håll vattnet pumpas. Markera riktningen på väggen.

03
Nya kopplingar 2 Steg

1

Lin och rörkitt. Se till att täta med lin och rörkitt innan de nya unionkopp lingarna monteras. Linet ska alltid viras på i högervarv och smörjas med rörkitt.

2

Skruva på de nya unionkopp-lingarna. De gamla kopplingarna passade inte till vår nya pump, så vi bytte ut dem. En extra rörtång behövs att hålla röret med medan du drar åt unionkopplingarna.

04
På med pumpen 3 Steg

1

Montera först den nya pumpen på ena sidan. Kolla vattenriktningen och montera pumpen lite löst. Var noga med att sätta den gummipackning som följer med mellan unionkoppling och pump.

2

Nu skruvar du dit pumpen på andra sidan. Även här ska packningen på plats innan den stora muttern skruvas på lite löst.

3

Dra år muttrarna. Medan pumpen är löst monterad vrider du upp den på plats och drar åt de två stora muttrarna så att unionkopplingarna blir helt täta.

05
Slut strömmen 4 Steg

1

Smart elanslutning. För att ansluta strömmen till pumpen fck vi elektrikern att montera en jordad stickpropp. I den ena änden av sladden monteras en speciell stickpropp som passar i pumpen.

2

Skruva fast ledningarna i stickproppen. Avisolera dem och skruva fast dem ordentligt.

3

Montera ihop stickproppen när alla tre ledningarna är fastskruvade. I den andra änden av sladden monterar du en jordad stickpropp.

VIKTIGT! Fyll anläggningen med vatten innan strömmen slås på.

4

Stickproppen sätts in i pumpen.

Material

• Grundfos Alpha Pro 25-40 pump
• Lin
• Rörkitt

Tidsförbrukning

Räkna med att det tar 2-3 timmar att byta pump.

Pris

Cirka 3 000 kronor, men kolla priserna på pumpar på nätet. Du kan spara upp till 40 %.

Svårighetsgrad

Inte svårt, men du ska vara förtrogen med din värmeinstallation innan du ger dig i kast med uppgiften.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Uppvärmning