Lätt
Svår
Rörisolering är enkelt, och gör stor skillnad.

Rörisolering är enkelt, och gör stor skillnad.

Behöver du isolera rören?

Det kan löna sig att kontrollera din rörisolering – eller bristen av den. Många rör är inte isolerade alls, medan andra rör är väldigt bristfälligt isolerade – även nya rördragningar kan må bra av extra eller bättre isolering.

En enkel besparing

Rörisolering är ett mycket enkelt arbete, men samtidigt är det något som gör stor skillnad. Materialen är billiga, och du kan se skillnaden direkt på värmeräkningen efter att du har isolerat värmerören. Det samma gäller isolering av vattenrör.

Kostnaden är snabbt intjänad

En relativt låg materialkostnad kombinerat med en tydlig besparing innebär att din investering snabbt är intjänad om du isolerar dina rör. Du sparar upp till 175 kronor per meter du isolerar i ouppvärmda rum som i källaren och på vinden.

Varför ska man isolera värmerör?

Isolering av dina värmerör ser till att det uppvärmda vattnet transporteras via rören till kranar och element med minsta möjliga värmeförlust.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Se var värmen läcker ut med en infraröd termometer

Just nu får du en infraröd termometer tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för endast 49,50 kronor + 39,50 kronor i porto och exp. avg. Du sparar 597 kronor.

Ja tack: Jag vill se erbjudandet och läsa mer om den infraröda termometern!

Varför ska man isolera vattenrör?

Genom att isolera dina kallvattenrör slipper du att det bildas kondens på rören. Det innebär mindre fukt i rummet, och du förhindrar samtidigt att det kondenserade vattnet droppar ned och skadar golvet. Kondensen från din rör kan orsaka mögel och röta.

Ju tjockare desto bättre

Tjockleken på rörskålarna har stor betydelse för hur väl de isolerar. Även om tunna rörskålar är billigast tjänar du mer i det långa loppet på att köpa tjockare rörskålar. De ger en större besparing och är därför en bättre investering. Du bör isolera med minst 40 mm runt rören på vinden, i källaren, i krypgrunden och i andra ouppvärmda rum. Får du inte plats med 40 mm är det extra viktigt att välja ett isoleringsmaterial med hög isoleringsförmåga.

Välj den rätt isolering

Det finns rörskålar av PE-skum, mineralull och naturmaterial. Rörskålar av skumplast isolerar dock inte lika bra som de av mineralull, som oftast kommer i form av glasull eller stenull. Mineralull är den effektivaste rörisoleringen, men också lite besvärlig att isolera med. Det är den metod de professionella väljer. När du köper isolering kan du se produktens värmeisoleringsförmåga på förpackningen. Ju lägre värde, desto bättre isoleringsförmåga.

Täta skarvar

När du ska skarva är det viktigt att rörskålarna sluter helt tätt mot varandra. Skarvarna mellan de olika rörskålarna tätar du med en diffusionstät tejp avsedd för ändamålet. Det kan t.ex. vara en aluminiumtejp. Använd inte vanlig tejp eller packtejp, då det inte kommer att hålla tätt.

Hämta den kompletta instruktionen för rörisolering här

Rörisolering är en enkel och bra förbättring på ditt hus. Den stora besparingen och de låga materialkostnaderna gör att du snabbt får mer pengar i plånboken. Om du hämtar vår guide för korrekt rörisolering, kan du följa våra experters utförliga steg för steg-guide. Du får dessutom en komplett materiallista för projektet och några goda tips. Arbetet brukar kunna klaras av på en eftermiddag, men det beror ju så klart på hur många meter rör du ska isolera. Lycka till!