Rörisolering - det lönar sig

Rörisolering är enkelt, och gör stor skillnad.

Det kan vara en oerhört lönsam skattjakt att leta efter oisolerade eller dåligt isolerade rör i ditt hus. Vinsten är flera tusen kronor som du sparar på dina årliga värmekostnader, och arbetet är så enkelt att du lätt gör det själv.

På utsatta ställen: Extra skydd till rören

Isolerade rör som sitter på en höjd där de utsätts för slitage kan med fördel skyddas med ett plasthölje. Det är lätt att dra på utanpå rörisoleringen och hålls på plats med lite ståltråd på några ställen, eller häftas fast.

Redaktionen rekommenderar: Felaktig isolering kan förstöra ditt hus

Rörisolering: Extra skydd till rören

När alla plasthöljen skurits till och är på plats utanpå isoleringen kan skarvarna limmas med ett PVC-rörlim. Det torkar på några få sekunder, så håll tungan rätt i mun.

Rörisolering: Extra skydd till rören

Materialval: Billiga eller dyrare rörskålar?

Det finns två typer av rörisolering: den grå i polyurethanskum och den aluminiumbeklädda versionen. Den sistnämnda uppfattar många som “den rätta” isoleringen, och den är möjligtvis även en smula mer effektiv än skumvarianten. Den är däremot även dyrare. Det betyder att det kommer ta lite längre tid innan investeringen tjänats in – men isolering, speciellt av oisolerade värmerör, är en så god investering att det bara handlar om månader.

Dessutom upptäckte vi under förarbetet till denna artikel, att den gråa skumisoleringen är så dominerande på marknaden, att den aluminiumbeklädda mineralullsversionen kan vara lite svårare att få tag på. Och den gråa rörskålen isolerar bra, vid rätt tjocklek.

Så mycket sparar du om du isolerar 10 meter rör

Vid ett kWh-pris på ca 68 öre. Isolering med rörskålar i skum för ca 40 kronor per meter.

Kalla utrymmen (ex. krypgrund, vind)

  • 22 mm oisolerat rör isolerat med 40 mm isolering ger en besparing på 212 kWh per meter rör per år. 212 x 10 meter x 0,68 kr. = Du sparar 1442 kronor per år. Intjänat på mindre än 2 månader.

  • 22 mm rör med 10 mm isolering isoleras i stället med 40 mm isolering. Det ger en besparing på 34 kWh per meter rör per år. 34 x 10 meter x 0,68 kr = Du sparar 231 kronor per. år. Intjänat på mindre än 2 år.

Uppvärmda utrymmen (ex. källare, pannrum)

  • 22 mm oisolerat rör isolerat med 40 mm isolering ger en besparing på 85 kWh per meter rör per år. 85 x 10 meter x 0,68 kr = Du sparar 578 kronor per år. Intjänat på 8 månader.

  • 22 mm rör med 10 mm isolering isoleras i stället med 40 mm isolering. Det ger en besparing på 24 kWh per meter rör per år. 24 x 10 meter x 0,68 kr = Du sparar 163 kronor per år. Intjänat på mindre än 2,5 år.