Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rörisolering – den enklaste besparingen

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Rörisolering är ett väldigt enkelt arbete– men ger en stor effekt. När man har isolerat sina vattenoch värmerör märks det direkt på husets värmeförbrukning. Har du kallvattenrör i ett uppvärmt rum, ska du absolut isolera dem. Då undviker man kondens på utsidan av rören.

Rörisolering - det lönar sig

Det kan vara en oerhört lönsam skattjakt att leta efter oisolerade eller dåligt isolerade rör i ditt hus. Vinsten är flera tusen kronor som du sparar på dina årliga värmekostnader, och arbetet är så enkelt att du lätt gör det själv.

RÖRISOLERING: FINA SKARVAR

Rörisolering: Fina skarvar

1. Mät först hur lång rörskålen ska vara och lägg på 3-4 mm till detta mått, för att få täta skarvar mellan två rörskålar eller upp mot en vägg. Rörskålen skärs bäst till med en isoleringskniv.

Rörisolering: Fina skarvar

2. Rörskålen sätts fast runt röret, och skyddspappret tas bort en bit åt gången. Därefter trycks den självhäftande överlappande delen fast riktigt ordentligt, så att det sluter helt tätt.

Rörisolering: Fina skarvar

3. Alla skarvar mellan rörskålarna tätas med alutejp. Den är diffusionstät och ser till att luft inte kommer in, vilket annars kan skapa kondens.

På utsatta ställen: Extra skydd till rören

Isolerade rör som sitter på en höjd där de utsätts för slitage kan med fördel skyddas med ett plasthölje. Det är lätt att dra på utanpå rörisoleringen och hålls på plats med lite ståltråd på några ställen, eller häftas fast.

Redaktionen rekommenderar: Felaktig isolering kan förstöra ditt hus

Rörisolering: Extra skydd till rören

När alla plasthöljen skurits till och är på plats utanpå isoleringen kan skarvarna limmas med ett PVC-rörlim. Det torkar på några få sekunder, så håll tungan rätt i mun.

Rörisolering: Extra skydd till rören

RÖRISOLERING: T-RÖR

Rörisolering: T-RÖR

1. På ett T-rör (när ett rör sitter vinkelrätt mot ett annat rör) pressar man först det horisontella stycket förbi T-röret. Mineralullen kan formas med fingrarna, så det är inte nödvändigt att skära ut.

Rörisolering: T-RÖR

2. Överlappningen klistras ihop på samma sätt som med den raka delen. Klipp först två jack, så man kommer runt och förbi det vertikala röret. Skarvarna pressas hårt ihop.

Rörisolering: T-RÖR

3. Därefter sätts en rörskål på det vertikala röret. Man kan skära till en form, som här, men det är inte alls nödvändigt då mineralullen formas lätt.

Rörisolering: T-RÖR

4. Rörskålen på den vertikala delen monteras med alutejp, och till sist förseglas även skarvarna mellan de två rörskålarna.

RÖRISOLERING: RÖR I VINKEL

Rörisolering: Rör i vinkel

1. Börja med att trycka ihop rörskålen ett par gånger, så den blir mjuk och lättare att böja i önskad vinkel.

Rörisolering: Rör i vinkel

2. Rörskålen sätts på plats, och överlappningen klistras ihop. Slutligen lindas alutejp runt skarven i hörnet, då det inte är helt säkert att tejpen på överlappningen är tillräcklig.

Materialval: Billiga eller dyrare rörskålar?

Det finns två typer av rörisolering: den grå i polyurethanskum och den aluminiumbeklädda versionen. Den sistnämnda uppfattar många som “den rätta” isoleringen, och den är möjligtvis även en smula mer effektiv än skumvarianten. Den är däremot även dyrare. Det betyder att det kommer ta lite längre tid innan investeringen tjänats in – men isolering, speciellt av oisolerade värmerör, är en så god investering att det bara handlar om månader.

Dessutom upptäckte vi under förarbetet till denna artikel, att den gråa skumisoleringen är så dominerande på marknaden, att den aluminiumbeklädda mineralullsversionen kan vara lite svårare att få tag på. Och den gråa rörskålen isolerar bra, vid rätt tjocklek.

Rörisolering: Billiga eller dyrare rörskålar

Rörisolering med mineralull
Rörskålar med mineralullsisolering, belagda med aluminiumfolie och överlapp, är de professionellas val. Dessa varianter följer rörens böjningar exakt och kan dras på utan att behöva skäras till och anpassas. De binds upp med varmförzinkad ståltråd eller alutejp.

Om du isolerar rör med rörskålar i mineralull är det enklast att välja varianten med tejp. Då undviker du att behöva använda dyr och besvärlig alutejp.

Pris: ca 60 kronor per meter.

Rörisolering: Billiga eller dyrare rörskålar

Rörisolering med skum
Rörskålar av plastskum är en något billigare lösning, och de isolerar heller inte riktigt lika effektivt. Arbetet med denna typ av rörskålar är relativt enkelt – dock måste insidan tas ur en del när det ska isoleras över rördelar.

Om du isolerar rör med polyurethanrörskålar ska du vara medveten om att det finns två versioner: en med klisterremsor i skarven och en utan. Välj den med klisterremsa.

Pris: ca 40 kronor per meter.

Så mycket sparar du om du isolerar 10 meter rör

Vid ett kWh-pris på ca 68 öre. Isolering med rörskålar i skum för ca 40 kronor per meter.

Kalla utrymmen (ex. krypgrund, vind)

  • 22 mm oisolerat rör isolerat med 40 mm isolering ger en besparing på 212 kWh per meter rör per år. 212 x 10 meter x 0,68 kr. = Du sparar 1442 kronor per år. Intjänat på mindre än 2 månader.

  • 22 mm rör med 10 mm isolering isoleras i stället med 40 mm isolering. Det ger en besparing på 34 kWh per meter rör per år. 34 x 10 meter x 0,68 kr = Du sparar 231 kronor per. år. Intjänat på mindre än 2 år.

Uppvärmda utrymmen (ex. källare, pannrum)

  • 22 mm oisolerat rör isolerat med 40 mm isolering ger en besparing på 85 kWh per meter rör per år. 85 x 10 meter x 0,68 kr = Du sparar 578 kronor per år. Intjänat på 8 månader.

  • 22 mm rör med 10 mm isolering isoleras i stället med 40 mm isolering. Det ger en besparing på 24 kWh per meter rör per år. 24 x 10 meter x 0,68 kr = Du sparar 163 kronor per år. Intjänat på mindre än 2,5 år.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Rörisolering – den enklaste besparingen
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka