Rörisolering i fina skarvar
1. Mät först hur lång rörskålen ska vara och lägg på 3-4 mm till detta mått, för att få täta skarvar mellan två rörskålar eller upp mot en vägg. Rörskålen skärs bäst till med en isoleringskniv.
2. Rörskålen sätts fast runt röret, och skyddspappret tas bort en bit åt gången. Därefter trycks den självhäftande överlappande delen fast riktigt ordentligt, så att det sluter helt tätt.
På utsatta ställen: Extra skydd till rören
Rörisolering i T-rör
1. På ett T-rör (när ett rör sitter vinkelrätt mot ett annat rör) pressar man först det horisontella stycket förbi T-röret. Mineralullen kan formas med fingrarna, så det är inte nödvändigt att skära ut.
2. Överlappningen klistras ihop på samma sätt som med den raka delen. Klipp först två jack, så man kommer runt och förbi det vertikala röret. Skarvarna pressas hårt ihop.
3. Därefter sätts en rörskål på det vertikala röret. Man kan skära till en form, som här, men det är inte alls nödvändigt då mineralullen formas lätt.
Rörisolering i vinkel
Materialval: Billiga eller dyrare rörskålar?
Rörisolering med mineralull
Rörskålar med mineralullsisolering, belagda med aluminiumfolie och överlapp, är de professionellas val. Dessa varianter följer rörens böjningar exakt och kan dras på utan att behöva skäras till och anpassas. De binds upp med varmförzinkad ståltråd eller alutejp.
Om du isolerar rör med rörskålar i mineralull är det enklast att välja varianten med tejp. Då undviker du att behöva använda dyr och besvärlig alutejp.
Pris: ca 60 kronor per meter.
Rörisolering med skum
Rörskålar av plastskum är en något billigare lösning, och de isolerar heller inte riktigt lika effektivt. Arbetet med denna typ av rörskålar är relativt enkelt – dock måste insidan tas ur en del när det ska isoleras över rördelar.
Om du isolerar rör med polyurethanrörskålar ska du vara medveten om att det finns två versioner: en med klisterremsor i skarven och en utan. Välj den med klisterremsa.
Pris: ca 40 kronor per meter.