Isolering: Snabba lösningar

Även om du inte vågar ge dig på de stora renoveringsprojekten som isolering av hela väggar och golv, finns det ofta många ställen där du kan isolera och täta med en minimal insats.

En ny ytterdörr för att ersätta den gamla, otäta modellen är dyr. Men nya tätningslister kan köpas för några hundra kronor och kan göra jättestor skillnad för både uppvärmningskostnad och komfort.

Har du oisolerade rör i källaren eller uppe på en oisolerad vind, är det också ett bra ställe att spara: Enkla rörskålar kan klistras på på några minuter och ändå ge dig rejäla sänkningar av uppvärmningskostnaden.

Slutligen är det alla de små dolda ställena där isolering och tätning faktiskt görskillnad, även om det rent gör-det-själv-mässigt hör hemma på småfixavdelningen. Ett exempel är hålrummet under en fönsterbräda. Här kan gammal isolering – eller ingen isolering – ersättas av ny.

Se över ditt hus, då hittar du kanske andra liknande ställen där lite isolering eller en tätningslist kan förbättra din inomhusmiljö och bespara dig från att elda för kråkorna.

Tätningslister

Det finns många olika sorters tätningslister, formade för att passa exakt till en specifik uppgift. Det kan t ex vara i bakkant på en dörr, i en fönsterkarm eller under ytterdörren. Om du vill ha hjälp att hitta rätt i djungeln, läs då vår guide om tätningslister på hemsidan.

Du kan också köpa tätningslister som är mer universella; det viktiga är att du ser till att fönster och dörrar sluter helt tätt, så att det inte drar från dem och så att värmen inte sipprar ut.

LÄS OCKSÅ: Hitta rätt tätningslist

1

Det finns tätningslister till alla olika ändamål. I de flesta fall är det enklast att ta med en bit av den gamla listen – eller ett foto av den – till byggmarknaden, så att du kan hitat en likadan list.

2

Fönster. En enkel självhäftande tätningslist i falsen på fönstret kan göra så att det sluter tätt. Till vissa sorters fönster måste du använda speciella tätningslister.

3

Ytterdörrar. Här ser en speciell trä­list med gummikant till att ytterdörren sluter tätt mot karmen när den stängs. Det finns ett otal olika dörrlister.

Isolering av fönsterbräda

Ett av de många ställen där isoleringen, speciellt i äldre hus kan vara bristfällig, är under fönsterbrädan (i fönsterkarmen). Det är lyckligtvis väldigt enkelt att åtgärda.

Ta bort eventuell gammal isolering och ersätt den med ny. Du kan köpa mineralull som drevremsor, som passar för isolering av dörrar och fönster – och alltså även under fönsterbrädor.

1

Ta bort fönsterbrädan och ta bort den gamla isoleringen. Fyll gärna igen hål etc med mineralull.

2

Lägg ny isolering. Det går lätt med drevremsor, men du kan också skära passande bitar av isoleringsskivor.

Rörisolering

Det är helt otroligt lätt, men inte desto mindre även helt otroligt effektivt: Har du oisolerade värme- eller vattenrör finns det mycket pengar att spara bara genom att pack in dem i rörskålar. Det tar några minuter, men effekten märks: Isolerar du 20 meter oisolerade radiatorrör med 50 mm isolering, kan du spara nästan 5.000 kr per år.

Det finns två slags rörskålar.

  • Den billigaste är av grått skum. Den isolerar, men inte imponerande mycket.
  • Den andra är av mineralull omlindad med reflekterande folie. Den är lite dyrare, men isolerar bättre.
1

De grå rørskåle af polyurethanskum er de billigste, men de isolerer ikke så effektivt som de dyrere af mineraluld. Husk at vælge en diameter, der passer rundt om dine rør.

2

Isolera med skum: Sätt rörskålen utanpå röret. Ta bort skyddsplasten i skarven och tryck ihop de två delarna. Nästa rörskål sätts till intill den första.

3

Isolera med mineralull: Sätt rörskålen utanpå röret. Ta bort skyddsplasten från limmet på folien.

4

Tryck ihop delarna och tryck den klistriga delen av folien ovanpå den andra sidan. Nästa rörskål trycks tätt intill den första och vira sedan runt aluminiumtejp.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Isolering