Intro
Instruktion
01
Gångbro
3
Steg
Har du inte en gångbro på vinden är det en bra idé att ta tillfället att bygga en när du ändå ska sätta igång att isolera. Här visar vi hur du kan börja med att bygga underliggande bjälkar som är lätta att få upp på vinden där de läggs ut. Därefter monterar du skivorna ovanpå.
Har du redan en gångbro ska du börja med att höja den, så att du kan röra dig runt om på vinden utan att förstöra isoleringen. Detta görs lättast genom att isolera ovanpå den befintliga gångbron med tryckfasta skivor. Ovanpå den ”hårda isoleringen” kan du lägga ett lager av nya golvplattor.
Bygg gångbrons underliggande fack. De består av två långa, kraftiga bjälkar som hålls samman av tvärgående läkter. Läkterna monteras endast med en enda skruv så att gångbron kan fällas ihop.
Gångbron fälls ut och placeras på vinden. Den ska ligga ovanpå takstolarna som den skruvas fast i med långa skruvar. Ta bort isoleringen vid de tvärgående bjälkarna så att de kan fästas ordentligt på takstolarna.
02
Färdigställande
5
Steg
Innan du kan sätta igång med isoleringen på allvar ska du bara gå igenom den befintliga isoleringen och kontrollera om det eventuellt finns hål som du ska täta. Om det ligger lösa delar ovanpå isoleringen ska de också tas bort, och du ska skapa ordning bland eventuella sladdar på vinden.
Om du måste förflytta dig runt på isoleringen, ska du använda en stor platta som du kan sätta dig på. Den fördelar trycket från din vikt så att isoleringen inte skadas - antingen genom att den trycks ned så att den blir platt eller så att den öppnar sig i skarvarna.
Städa vinden och ta bort allt det som har samlats på hög. Vindsutrymmet ska vara tomt och helt städat så att du obehindrat kan komma åt att arbeta.
Få ordning på rör, kablar och andra installationer. Arrangera dem så att de ligger så platt som möjligt på den befintliga isoleringen. Använd ev. en platta för att fördela vikten om du ska förflytta dig.
Rätta till den befintliga isoleringen så att den blir så plan som möjligt. Finns det ställen där det saknas isolering ska du lägga i en ”lagningsbit” av isolering, så att det inte uppstår hålrum under den nya isoleringen.
Fyll sprickor och hål i den befintliga isoleringen, t.ex. runt takstolar och bjälkar med granulat, så att alla otäta delar tätas. Granulat tätar effektivt och är lätt att själv täta svåråtkomliga ställen med.
03
Isolering
5
Steg
När du har färdigställt underlaget, höjt eller byggt gångbron och säkerställt ventilationen, går det relativt snabbt att göra själva isoleringsarbetet.
Vid en taklutning under 20 grader är det svårt att ta sig ända ut under takfoten. Se därför till att använda en platta till att fördela din vikt när du kryper runt på isoleringen. Använd eventuellt även en tunn, slät platta, t.ex. en masonitskiva, när du ska skjuta det nya isoleringsskiktet på plats under takfoten. De ställen där det inte passar med hela isoleringsskivor tätar du med granulat så att du har en hel, tätad yta.
Börja i ett hörn ute vid takfoten. Mät och planera isoleringen så att du får minsta möjliga spill. Vanligtvis innebär det att du ska vända det nya isoleringsskiktet mot ovansidan på de befintliga skikten.
Se till att de enskilda skivorna ligger tätt mot varandra och i helt raka rader så att de inte vrider sig. På så sätt undviker du nämligen sprickor i skarvarna.
Var noggrann med tillskärningen så att du får helt täta skarvar när isoleringen läggs på plats. Det finns speciella knivar för isolering som gör tillskärningsarbetet lättare och resultatet bättre.
Skarven ska även vara helt tät runt takstolarna och eventuella rör, kablar och andra hinder. Du kan välja att skära till isoleringen helt exakt efter takstolen så att det blir helt tätt.
04
Granulat till de mest svåråtkomliga ställena
3
Steg
Granulat är isolering i finfördelade bitar. Det köps i sammanpressade block. När den finfördelas i små bitar är den perfekt att använda till att ”lappa igen” hål i befintlig isolering. Den passar även som komplement till nya skivor, om det finns några ställen där de hela skivorna inte passar in.
Granulatet placeras i en stor balja. Det köps i stora block som du kan bryta av i bitar och finfördela lite åt gången till mindre bitar.
Rör runt i baljan med en visp på borrmaskinen, så att granulatet ”löses” till små bitar som passar in överallt.
05
Så skapar du ventilation
2
Steg
När du lägger in ett tjockare isoleringsskikt på vinden, är risken att du blockerar den ventilation som ska hålla vindsutrymmet torrt och friskt. Det är viktigt att det kommer upp luft och att den kan cirkulera upp obehindrat på isoleringens ovansida. Du kan säkerställa en bra ventilation med hjälp av en bit masonitskiva (A) och tre stycken reglar (B) som monteras för varje takstolsfack. Detta gör att den förbättrade isoleringen (D) inte stoppar ventilationen.
En bit masonitskiva (A) passas in så att den passar på längden mellan takstolarna. Skivan spikas fast till två långa stycken och ett kort stycke läkt (B).
Material
- Isoleringsskivor
- Isoleringsgranulat
Specialverktyg
- Isoleringskniv
- Visp till borrmaskin
Tidsförbrukning
Ca 2-3 dagar.
Pris
Ca 50 kr per kvm.
Svårighetsgrad
Det är inte svårt att isolera, men det kan vara mycket obehagligt om det är varmt på vinden och du inte är klädd för uppgiften.