Isolera vinden - utan att behöva använda handskar

Isolering är normalt förknippat med kliande och annat obehagligt. Men med en smart sorts isolering, som finns både som skivor och på rulle, kan du klara dig utan långa ärmar och handskar.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
70 kronor per m²

Intro

Det är dessvärre ingen ovanlig syn: en vind, där lådor står staplade direkt på isoleringen, som på flera ställen plockats bort och aldrig lagts på plats igen, medan den isolering som ligger där den ska är tunn och inte sluter riktigt tätt längs kanterna.

Så kan det få ligga i åratal därför att vinden är ett ställe dit man inte söker sig särskilt ofta. Och det är så mycket annat som ska ordnas, och det är ju faktiskt roligare att snygga till i vardagsrummet än att isolera på en dammig vind.

Men det är faktiskt så att du kan satsa ännu mer på vardagsrummet om du börjar på vinden, därför att om du byter ut det tunna isoleringsskiktet på vinden mot ett tjockt och tätt lager, så finns det pengar att tjäna. I ett hus med 100 mm isolering på vinden kan de 145 mm isolering vi lägger ovanpå den befintliga betyda sänkta värmekostnader med cirka 2 000 kronor per år - vid en investering under 10 000 kronor. Ett dubbelt lager tar längre tid att tjäna in, men besparingen blir nästan dubbelt så stor.

Utan damm och klåda

Men det kliar ju och är obehagligt att isolera, skulle många säkert invända. Nej, de nackdelarna har en ny typ isolering eliminerat.

Den gamla dammar

Den isolering vi ska rulla ut här ger ingen klåda. Men det gör den gamla. Den kliar och dammar väldigt mycket. Så när vi städar upp på vinden finns det ingen återvändo - på med den långärmade tröjan, byxorna ner i strumporna och på med handskar och munskydd.

Om du arbetar med den nya typen av isolering räcker det mycekt väl med ett munskydd. Det rekommenderas även om det egentligen inte dammar alls.

Instruktion

01
Rulla ut isoleringen 4 Steg

Efter att ha städat upp ordentligt på hela vinden och ersatt skadad isolering med ny, börjar vi med att höja bjälklaget - alltså golvet - med 45 x 145 mm reglar (på högkant).

Vi lägger reglarna vinkelrätt mot det befintliga bjälklaget. På det sättet kommer den befintliga och den nya isoleringen att ligga på tvären mot varandra. Därigenomt undviker vi köldbryggor, dvs. ställen där det är hål eller springor i isoleringen och där kylan kan krypa in.

Två golvskivor, som kan flyttas runt ovanpå det gamla bjälklaget, skyddar den befintliga isoleringen när vi kryper omkring på vinden.

1

Montera reglarna så att det kan ligga hela rullar isolering mellan dem. Rullarna är 56,5 cm breda, och med 60 cm centrumavstånd mellan golvreglarna sluter rullarna tätt mot reglarna.

2

Skruva fast vinkelbeslag på båda sidor av reglarna. Sätt dem växelvis på höger och vänster sida, så att reglarna inte välter när du senare lägger på skivor.

3

Rulla ut isoleringen mellan reglarna. Se till att rullen vänds så att den kan rullas ut när du skurit upp plasten.

4

Skär upp plasten och rulla ut. lsoleringen är ihoptryckt och kommer under loppet av 10-15 minuter att svälla upp till sin fulla tjocklek.

Rullen är så komprimerad att den lätt kan skickas upp genom vindsluckan.

02
Rätta till isoleringen 3 Steg

1

Skär till isoleringen längs de kanter där rullen är för bred. Köp eller låna en vass isoleringskniv. Det underlättar arbetet. Alternativet är en gammal brödkniv.

2

Skär så att isoleringen ligger tätt överallt. Om du som här har snedställda reglar rättar du till isoleringen.

3

Kontrollera längs reglarna och på andra ställen att isoleringen sluter tätt. Om det är nödvändigt får du ”dreva” genom att stoppa ner remsor av isolering i springor och hål.

03
Lägg på golvet 2 Steg

För att historien inte ska upprepas, så att den nya isoleringen pressas ihop som den gamla av väskor och annat som ska förvaras på vinden, lägger vi golv på ett område runt vindsluckan. Samtidigt lägger vi ut två golvskivor som kan flyttas runt på reglarna om vi t.ex. måste reparera taket inifrån.

Om du vill ha ännu mer plats kan du naturligtvis fortsätta att lägga ut golv på så stor del av vinden som du behöver.

Vi skaffade några golvskivor med not och spont. Skivorna mäter 60 x 240 cm. Med de måtten kommer skivorna in genom vindsluckan.

1

Såga till golvskivorna utomhus. Det dammar en del, så om du står inomhus bör du ha en dammsugare kopplad till cirkelsågen för att samla upp det mesta av hyvelspånen.

2

Lägg den första skivan intill kanten av vindsluckan så att du får en plattform på vinden att arbeta från. Skruva fast skivorna i reglarna med 4 x 60 mm spånskiveskruvar.

Golvskivorna skyddar isoleringen och ger utrymme för förvaring.

Material

Till isolering och uppbyggnad:

  • 45 x 145 mm reglar
  • 5 x 9 x 9 cm vinkelbeslag
  • 145 mm isolering (här från Knauf)
  • 4 x 40 mm beslagsskruvar
  • 4 x 60 mm spånskiveskruvar

Dessutom:

  • 21 mm golvskivor

Isoleringen kommer från www.knaufinsulation.se

Tidsförbrukning

Med rullarna går det fort. Vi använde en dag på vinden, som är cirka 70 m² stor.

Pris

C:a 70 kronor per m² isolering.

Svårighetsgrad

Isolering tillhör de arbeten som är lätta att utföra, men du ska vara noga med att göra isoleringen tät.

Video

Exakt anpassning av isolering

Video

Förskjut isoleringen

Video

Så här använder du cirkelsågen

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong, tegel och plast.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Isolera tak