6 svar från experten

Hur fästs en gängstång? Hur blandas syra till en tegelvägg? Behövs verkligen grundolja? Här får du expertens svar på en handfull bra frågor!

Behöver man verkligen grunda med olja?

Ja, det är vår rekommendation. Grundoljan tränger nämligen mycket djupare in i träet än täckfärgen.

Om träet inte skyddas med den särskilda, mögelavvisande grundoljan, riskerar du att få svampangrepp och att träet ruttnar. Då måste du börja om från början igen. Därför går det inte att undvika grundoljan. Förutom bättre skydd gör oljan också att täckfärgen vidhäftar bättre.

Hur fästs en gängstång?

Du borrar ett hål och fyller det med injekteringsbruk. Det är ett särskilt tvåkomponentsbruk som, på samma sätt som fogmassa, appliceras med sprutpistol. Rensa hålet från borrdamm och pumpa ner massan i hålet. Tryck försiktigt ner gängstången i bruket, så att inte för mycket bruk pressas upp.

Bruket härdar snabbt, så du har bara cirka 30 minuter på dig.

Hur blandar jag syra till tegelsten?

När du syratvättar rent från fogmassa, ska blandningen bestå av saltsyra och vatten i förhållande 1:20. Var noggrann med doseringen. Blir syrablandningen för stark, kan den tränga in i tegelstenen och dessutom försvaga fogen.

Avsyra tegelstenen innan fogarna är helt torra – då blir det lättare att få ett bra resultat.

Håller väggen för en vägghängd toalett?

Även om det kallas vägghängd toalettstol, så hänger den faktiskt inte på väggen. Istället monteras den på en ram som göms bakom en ”låda”. Den består i sin tur av gipsskivor, som sätts upp runt om ramen.

På så sätt behöver inte väggen bära hela det tunga lasset, även om ramen också ska fästas i toppen, så att den står rakt.

Ska jag tvätta trädäcket med högtryck?

Nej! Den kraftiga strålen från högtryckstvätten förstör träets yta. Du ska antingen svabba trädäcket med en kvast eller, ännu bättre, koppla en terrasstvätt till högtryckstvätten. En så kallad patio cleaner. Tillsatsen har roterande borstar som mer skonsamt tvättar terrassen.

Ska kompressorn ha oljefri motor?

Det beror på dina behov. En oljefri kompressor ger renare luft och kräver dessutom mindre underhåll, eftersom du inte behöver fylla på olja. Fördelen med en oljesmord kompressor är att den har längre användningstid. Glöm inte att kolla oljenivån på en oljesmord kompressor, så att den inte torrkör.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Nytt från redaktionen