Träskydd är viktigt om du vill att ditt trä utomhus ska leva länge. Därför lönar det sig att underhålla alla träytor, så att de hela tiden är täta och skyddade så bra som möjligt.

Vi känner alla igen det: Vi fick inte gjort det i våras. Plötsligt blev det sommar, och då var det ju semester och vips - nu närmar sig hösten. Och sista chansen. För det är en riktigt bra idé att det spruckna trä som behöver det blir målat, innan frosten kommer och gör de skador som redan börjat synas ännu värre.

Fördelen med att måla framåt hösten är att träet som regel är väldigt torrt efter en lång, varm period. Så du kommer vanligtvis snabbt igång efter bara ett par dagars uppehållsväder. Så är det inte tidigt på våren, när det inte är ovanligt att det krävs flera veckors sammanhängande uppehållsväder för att träet ska torka ordentligt. Och torrt trä är en förutsättning för att färgen vidhäftar ordentligt.

Tänk på dagg

Du måste vara uppmärksam på att du inte har så många timmar om dagen att måla på, när du gör det på sensommaren. För daggen lägger sig tidigare och tar längre tid på sig att försvinna, så du kan komma igång först en bit in på dagen.

Inför nästa vår kan du glädja dig över att du redan HAR målat och träet är starkt, snyggt och intakt - och skyddat på allra bästa sätt.

LÄS OCKSÅ: Här kan du få hjälp och vägledning för när och hur ditt trä ska träskyddsbehandlas.

Så här gör du

En ren och torr yta utan ojämnheter och lösa bitar är en grundläggande förutsättning för att du ska få ett bra resultat. Därför ska du se till att rengöra träet ordentligt, innan du sätter igång och börjar måla.

Mät fukten i träet

När du målar utomhus är det en riktigt bra idé att använda en fuktmätare innan du sätter igång. Den mäter ganska exakt fukthalten i träet, så att du är säker på att träet är tillräckligt torrt när du målar. Huvudregeln är att träet inte ska ha en fukthalt över 15 procent när du målar. Annars är risken att färgen inte vidhäftar ordentligt.

Vattnet tränger in i träet under färg som flagnat

Fukten kan tränga in i även den minsta spricka i träskyddet och ner i träet. När frosten kommer kan det få fukten att vidga sig så att träfibrerna slits isär. Det får färgen att lossna, och den börjar flagna av. Så för det optimala skyddet av ditt trä, är det viktigt att den målade ytan är helt intakt - utan sprickor eller flagnad färg.

Fukten expanderar i träet under färgen, så att den börjar flagna.

Fukten expanderar i träet under färgen, så att den börjar flagna.