Måla träet på sensommaren

Har du inte hunnit måla träet utomhus under sommaren? Bara lugn, du hinner fortfarande. Och det lönar sig. För skyddar du träet nu, är det motståndskraftigt när den fuktiga och kalla vintersäsongen kommer igång.

Träskydd är viktigt om du vill att ditt trä utomhus ska leva länge. Därför lönar det sig att underhålla alla träytor, så att de hela tiden är täta och skyddade så bra som möjligt.

Vi känner alla igen det: Vi fick inte gjort det i våras. Plötsligt blev det sommar, och då var det ju semester och vips - nu närmar sig hösten. Och sista chansen. För det är en riktigt bra idé att det spruckna trä som behöver det blir målat, innan frosten kommer och gör de skador som redan börjat synas ännu värre.

Fördelen med att måla framåt hösten är att träet som regel är väldigt torrt efter en lång, varm period. Så du kommer vanligtvis snabbt igång efter bara ett par dagars uppehållsväder. Så är det inte tidigt på våren, när det inte är ovanligt att det krävs flera veckors sammanhängande uppehållsväder för att träet ska torka ordentligt. Och torrt trä är en förutsättning för att färgen vidhäftar ordentligt.

Tänk på dagg

Du måste vara uppmärksam på att du inte har så många timmar om dagen att måla på, när du gör det på sensommaren. För daggen lägger sig tidigare och tar längre tid på sig att försvinna, så du kan komma igång först en bit in på dagen.

Inför nästa vår kan du glädja dig över att du redan HAR målat och träet är starkt, snyggt och intakt - och skyddat på allra bästa sätt.

LÄS OCKSÅ: Här kan du få hjälp och vägledning för när och hur ditt trä ska träskyddsbehandlas.

Så här gör du

En ren och torr yta utan ojämnheter och lösa bitar är en grundläggande förutsättning för att du ska få ett bra resultat. Därför ska du se till att rengöra träet ordentligt, innan du sätter igång och börjar måla.

1. Rengör träet grundligt med ett lämpligt rengöringsmedel, t ex trärent. Använd eventuellt en borste för att skrubba bort motsträvigt skräp och skölj till sist med rent vatten.

2. Ta bort all lös färg med t ex en spackel. Finns det mycket lös färg, kan du också använda stålborste eller en färgskrapa. Ta bort eventuella spik och skruv, spackla hål och ojämnheter, så att du får en jämn yta.

3. Slipa ytan grundigt med mellangrovt sandpapper, gärna med slipmaskin. Nu får du en jämn och rå yta som ger bra vidhäftning åt träskyddsfärgen.

4. Täck, så att du enkelt kan måla runt t ex fönster och inte stänker på plattor, trädäck eller fönster. Använd uvbeständig maskeringstejp, så att den inte etsar sig fast på ytan.

5. Nu kan du måla. De flesta ytor ska strykas två gånger med träskyddsfärg. Är träet illa åtgånget, så att du har behövt slipa ner till trärent, bör du först grunda med olja innan du stryker på träskyddsfärg.

Mät fukten i träet

När du målar utomhus är det en riktigt bra idé att använda en fuktmätare innan du sätter igång. Den mäter ganska exakt fukthalten i träet, så att du är säker på att träet är tillräckligt torrt när du målar. Huvudregeln är att träet inte ska ha en fukthalt över 15 procent när du målar. Annars är risken att färgen inte vidhäftar ordentligt.

Vattnet tränger in i träet under färg som flagnat

Fukten kan tränga in i även den minsta spricka i träskyddet och ner i träet. När frosten kommer kan det få fukten att vidga sig så att träfibrerna slits isär. Det får färgen att lossna, och den börjar flagna av. Så för det optimala skyddet av ditt trä, är det viktigt att den målade ytan är helt intakt - utan sprickor eller flagnad färg.

Fukten expanderar i träet under färgen, så att den börjar flagna.

Fukten expanderar i träet under färgen, så att den börjar flagna.