Träfog

Du kan göra den japanska fogen i alla möjliga olika träslag. Men det är en god idé att träna på mjukt furu innan du kastar dig över mahognyn.

De flesta gör det självare kan skruva ihop två trästycken och använda dem som bordsben eller ram. Men har du slöjd och träkunskap i blodet så försök istället foga samman dem med denna överlägsna träfog. När du har gjort den några gånger och lyckats perfekt kommer du att kunna glädja dig över resultatet resten av ditt liv.

Hemligheten bakom den japanska fogen är otrolig noggrannhet. Du måste nämligen se till att rita upp helt exakt på dina ämnen, samtidigt som du bara ska såga och hugga till mitten av linjen – ett moment som blir betydligt enklare om du ritsar upp strecken med en skarp kniv innan du sätter igång med sågen eller stämjärnet.

Läs också: 4 träfogar alla kan göra

Hämta artikeln och se hur du gör den urstarka fogen

Det kan kännas helt omöjligt att komma igång, men fatta mod. Det är nämligen enklare än det ser ut. Se bara till att mönstret från ritningen blir exakt överfört till ditt ämne. Och öva dig sedan några gånger på lite mjukare trä som furu, innan du ger dig på att göra den vackra japanska träfogen i något stenhårt exotiskt träslag.

I artikeln visar vi dig, steg för steg, hur du:

  • Ritar ut mönstret
  • Sågar ut fälten
  • Stämmer ut klossarna med ett stämjärn

Lycka till!