Världens segaste träfog!

Ta fram din bästa såg, slipa stämjärnen så superskarpa att du kan raka dig med dem, och ge dig på en av tränördarnas största utmaningar: Den vrålstarka japanska fogen! Den är inte bara stark och vacker, den kan även låsas i flera olika vinklar.

Träfog

Du kan göra den japanska fogen i alla möjliga olika träslag. Men det är en god idé att träna på mjukt furu innan du kastar dig över mahognyn.

Intro

De flesta gör det självare kan skruva ihop två trästycken och använda dem som bordsben eller ram. Men har du slöjd och träkunskap i blodet så försök istället foga samman dem med denna överlägsna träfog. När du har gjort den några gånger och lyckats perfekt kommer du att kunna glädja dig över resultatet resten av ditt liv.

Hemligheten bakom den japanska fogen är otrolig noggrannhet. Du måste nämligen se till att rita upp helt exakt på dina ämnen, samtidigt som du bara ska såga och hugga till mitten av linjen – ett moment som blir betydligt enklare om du ritsar upp strecken med en skarp kniv innan du sätter igång med sågen eller stämjärnet.

Läs också: 4 träfogar alla kan göra

Börja med mjukt trä

Det kan kännas helt omöjligt att komma igång, men fatta mod. Det är nämligen enklare än det ser ut. Se bara till att mönstret från ritningen blir exakt överfört till ditt ämne. Och öva dig sedan några gånger på lite mjukare trä som furu, innan du ger dig på att göra den vackra japanska träfogen i något stenhårt exotiskt träslag. Lycka till!

Instruktion

01
Börja med att rita upp 3 Steg

De fem kvadraterna i ritningen till höger ska överföras till stolpens topp och fyra sidor. Märk väl att de är helt identiska och kvadratiska på alla fem ytor; det enda som skiljer sig är vilket håll de vänder åt när de ritas upp.

När du väl har ritat ut diagonalerna ska du mäta ut för krysset som ska sitta exakt mitt i - det är faktiskt bara vid krysset som du behöver mäta.

Principen är att alla streckade ytor ska sågas/huggas ur.

1

Mät ämnets tjocklek med ett skjutmått. I det här fallet är det 5 cm.

2

För över måttet till ämnets fyra sidor, så att du får markerat en perfekt kvadratisk kub.

3

Överför mönstret från ritningen bredvid till ämnets topp. Börja från fyrkantens översta vänstra hörn. Rita först ut diagonalerna (a + b), sedan krysset (c + d), och sedan ska du dra linjerna som går från översta vänstra hörnet till mitten av motsatta sidan (e + f). Mönstret på de övriga fyra sidorna av klossen ritas ut enligt samma princip. Till sist ska du strecka (skugga) ritningen, som visat på ritningen till vänster.

02
Börja såga ut 9 Steg

När du har överfört mönstret från ritningen till toppen och sidorna av ämnet, är första steget att såga den pyramidformade delen, som du kan se i steg 1 här till höger.

Sedan ska du dra de avsågade linjerna igen, innan du kan såga och hugga ut resten av fälten. Se till att du alltid sågar på den skuggade sidan, som ändå ska avlägnsnas. Såga långsamt och försiktigt, så att sågen inte råkar glida in över linjen/ritsen.

1

När du har överfört mönstret och skuggat samma fält som visas på ritningen bör ditt ämne se ut så här. Här har vi markerat “pyramiden”, så att du kan se vilken del du ska såga av först.

2

Börja med att ritsa pyramidens linjer. Var noggrann när du ritsar, så att ritsen hamnar exakt mitt i linjen.

3

Kläm fast ämnet i ett skruvstäd, så att pyramiden vänder utåt. Men kläm inte så hårt att du förstör kanterna.

4

Såga nu av pyramiden. Kom ihåg att du bara ska såga på den skuggade sidan av linjer och rits. Det är först när du har sågat av pyramiden helt som du ska hyvla den sista tredjedels millimetern ned till mitten av ritsen - denna metod är betydligt enklare att få till än om du försöker-såga 100 procent jämnt på första försöket.

5

Hyvla nu ytan försiktigt, så att den kommer ned i nivå med mitten av ritsen. Det är viktigt att du är mycket noggrann med att få den trekantiga ytan helt plan.

6

När ytan är helt perfekt hyvlad ned till mitten av ritsen, ska du dra linjerna från mönstret. Detta görs enklast med en vinkel eller linjal.

7

Nu ska du såga de tre snitten, som delar in ämnets topp i sex små klossar. Det är klossarna med bokstäverna A, B och C som senare ska sågas/huggas av. Ritsa upp alla linjerna innan du sågar.

8

När du gör de tre snitten ska du vara mycket noggrann med att bara såga i de skuggade fälten.

9

Håll hela tiden koll på klossens fyra sidor när du sågar så att du inte råkar såga för djupt eller snett.

03
Fortsätt med stämjärnet 4 Steg

När du har gjort alla förberedande moment med att rita och såga ut, har det blivit dags att hugga ur de tre klossarna som ska avlägsnas. Och här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Tänk på att ju mer precist du arbetar, desto starkare kommer fogningarna att bli, och desto bättre kommer de att passa samman.

1

Den första klossen, A, kan du börja med att såga halvt igenom, innan du till slut hugger loss den. De två andra klossarna, B och C, kommer du bara åt med stämjärnet.

2

Använd ett lämpligt smalt stämjärn att arbeta i botten av klossen med. Stämjärnets plana sida ska vända mot den yta som ska huggas ut.

3

MÄRK VÄL, att utsågningens botten har samma vinkel som toppen. Därför kan det löna sig att vänta med attt hugga ren botten tills resten av klossarna är avlägsnade.

4

När du är klar med att hugga ur de två resterande klossarna ska det se ut så här. Nu kan du göra en likadan, och se hur väl de passar samman.

Material

Detta behöver du:

• Stolpar i exakt kvadratisk form, t.ex. 5 x 5 cm

• Stämjärn i olika storlekar

• Skjutmått, hyvel och fintandad såg

Ritning

3D-modell

3D-modell

Världens coolaste träfog

Fogen passar som 90-gradersvinkel mellan två likadana, kvadratiska ämnen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Sätt igång sågen

Mallen har överförts och de skuggade områdena sågas bort.

Öppna 3D-modell

Video

TIPS: Djupstopp till handsågen

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trä