Skärbräda i två träsorter

Handöverfräsen är som gjord för att förvandla en spillskiva till en skärbräda. Och när du har fixat en fräsmall till brädans kant och en till rännan kan du lätt göra en hel serie egendesignade skärbrädor. Med utskurna stavar från olika träslag, kan du göra brädan mer personlig.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
25 kronor

Intro

Vi har har blandat ljust och mörkt trä, fräst runda hörn, en ränna för frukt- och köttsaft samt ett handtag. Skärbrädan mäter 32 x 45 cm och är knappt 3 cm tjock – men designen är helt upp till dig när du bemästrar tekniken.

LÄS OCKSÅ: Träsvarv – tränördens bästa leksak

Instruktion

01
Stavarna formas till en skiva 4 Steg

Du kan naturligtvis såga ut din skärbräda från en limträskiva och hoppa över detta kapitel - men här har vi lagt lite extra jobb och gör vår egen skiva av stavar i olika nyanser.

För att hålla stavarna på plats medan de limmas ihop, gör vi en enkel form av en spillbit plywood och två lister som är en smula högre än stavarna. De två listerna skruvas fast i plywoodskivan med ett avstånd som är cirka två centimeter större än bredden på vår skärbräda.

1

Stavarna till skärbrädan sågas ut och läggs i formen med lim på skarvytorna. Om du lägger bakplåtspapper eller liknande i formen så fastnar inte stavarna i formen. Använd ett trälim för utomhusbruk.

2

En bom skruvas fast i formens sidor. Den håller stavarna på plats när de pressas ihop, och stärker samtidigt formen. Lägg bakplåtspapper mellan stavar och bom.

3

Pressa ihop stavarna med kilar. Såga två set med kilar och sätt dem parvis mellan stavarna och formens ena sidolist. Slå in kilar i bägge sidor, tills limmet sipprar ut lika mycket mellan alla stavar. Låt limmet torka.

4

Jämna till ytorna med elhyvel och excenterslip när limmet har fått torka i en timma. För elhyveln systematiskt över brädan med den minsta spåntjockleken inställd. När ytan är plan gör du detsamma med slipen.

02
Överhandsfräsen formar brädan 5 Steg

För att förvandla vår limträskiva till en skärbräda på 32 x 45 cm behöver vi två fräsmallar, den ena används till att forma brädans kanter, den andra för att fräsa ut ett spår för vätska.

Kanten fräser vi med ett 10 mm not-frässtål, och då vi använder en 30 mm kopierring, ska den första mallen ligga 10 mm innanför kanten. Mallen till skärbrädan på 32 x 45 cm mäter därför 30 x 43 cm. Hörnena har vi rundat med en radie på 4,5 cm.

Spårets mall är 23 x 36 cm; här rundas hörnena med en radie på 2 cm.

1

Skärbrädan sågas av i ändarna. Sänk-sågen med styrskena sågar av ändarna på stavarna så att brädan får sin slutgiltiga längd - eller eventuellt blir lite längre eftersom kanten ändå ska jämnas till efteråt.

2

Sidorna jämnas till med notfräsen. Fräs-mallen för kanten spänns på skivan med tvingar. Kopierringen följer mallen och fräser bort alla ojämnheter i kanten. Fräs i flera omgångar, öka djupet efterhand.

3

Rännan fräses med ett 19 mm hålkäls-frässtål. Placera fräsmallen för rännan precis i mitten, och spänn fast den ordentligt. Fräs saftränan i flera omgångar med ökat fräsdjup, tills den är 9 mm djup.

4

Samtliga kanter rundas av med avrundningsfräs med kullager. Vi använder ett stål med en rundningsradie på 5 mm.

5

Fräs ett handtag i båda ändarna med ett hålkälsfrässtål med kullager. Handtagen fräses 20 mm djupa så att du får plats med fingrarna och kan lyfta brädan. Slipa med fint slippapper och mätta träet med olja.

Material

  • 8 stavar à 3 x 3 x 47 cm, 4 av ask och 4 av nyatoh, alla utsågade från gamla limträskivor.
  • Trälim (PVAc för utomhusbruk)
  • Träolja (evt. sojaolja)

Tidsförbrukning

Några timmar plus torktid.

Pris

Vi anväder bara lite trärester.

Svårighetsgrad

Enkelt - bara du känner din fräs och behärskar fräsmallar.

Video

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

Video

TIPS: Fördela limmet med en pensel

Video

TIPS: Använd bakplåtspapper när du limmar

Video

VERKTYG: Så här använder du elhyveln

I den här videon lär du dig hur du använder elhyveln för att få ohyvlade brädor och annat grovt virke till att bli fint och slätt trä. Hyveln kan ställas in millimeterexakt, så det går lätt att uppnå perfekt snickerifinish.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trä