Tapetsera tak och väggar

Att klä väggar och tak med glasfiberväv är något av det enklaste som finns för gör-det-självaren.

Först sätter du upp glasfiberfilt på gipsskivorna i taket, om du som här renoverar både väggar och tak.

Men det gäller förstås att man vet hur det går till. Det talar vi om i denna artikel, som också bjuder på tips till de något mer erfarna.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Få släta väggar med glasfilt

Först sätter du upp glasfiberfilt på gipsskivorna i taket, om du som här renoverar både väggar och tak.

Därefter fortsätter du med väggarna. De kläs med väv som är lite grövre än den fina filten.

Filtväv SKÄRS i överlappningen

Taket består av nyuppsatta och spacklade gipsskivor så det är mest en fråga om tycke och smak om taket skall kläs med glasfiberfilt och målas, eller om det skall målas direkt. Filten har flera fördelar. Den ger en snygg och diskret struktur åt taket. Den nästan ”armerar” gipsskivorna och förhindrar därmed sprickbildning när huset ”arbetar”. Nackdelen är att det är svårt att laga en skada i en filtklädd yta (om en sådan skulle uppstå).

Det är lätt att sätta upp glasfiberfilt. Arbeta med en överlappning på 5 cm, skär sedan rätt igenom våderna och ta bort överflödig filt så är det klart.

Välj den vanliga filten till taket - den grundade är för styv att arbeta med.

Först grundas gipsskivorna med en primer som ser till att skivorna inte suger ut all fukt ur vävlimmet - då dröjer det lite längre innan limmet torkar. Rulla sedan på vävlim i rikliga mängder så att du vet att hela ytan har täckts.

TIPS! Grundmåla gipsskivorna innan du spacklar så blir det lättare att spackla dem.

Dags att sätta upp filten. Glasfiberfilten klipps av i våder som passar i längd och sätts sedan upp i taket med 5 cm överlappning. Våderna är ett par centimeter för långa och går därför ner en liten bit på väggarna. Det syns inte när väggarna har klätts med väv.

Använd tapetborste eller plastspackel för att fortlöpande pressa fast glasfiberfilten. När hela våden har satts upp slätas ytan ut så att ev. luftbubblor försvinner.

Plastspackeln är perfekt att släta ut med oavsett om det är på de stora ytorna eller i hörnen. Är det svårt att komma åt kan du släta ut med handen eller en smal gummirulle.

Skär med en vass hobbykniv mitt i överlappningen. Det är inte så viktigt att skära rakt. Det är däremot viktigt att du drar med jämnt tryck och att bladet är vasst. Ta bort de remsor som skärs loss, pressa ihop och skarven syns inte längre.

OBS! Skär bara en gång!

Detta har vi använt

 • Glasfiberfilt
 • Primer
 • Spackelmassa
 • Vävlim

Verktyg:

 • Målarrulle och spackel
 • Hobbykniv och sax
 • Tapetborste och plastspackel

Prisbild för standardprodukt: Cirka 15 kr per m² (ej grundad)

Väv SKJUTS IHOP kant mot kant

Glasfiberväv finns med flera olika mönster och strukturer. Bland de vanligaste hittar vi fiskbensmönstrad väv och den vi arbetar med. Den har lodräta och vågräta trådar i ett fint mönster.

Det är absolut en fördel att välja den grundade glasfiberväven. Anledningen är att en grundad väv är lite styvare att arbeta med och därmed mycket lättare att sätta upp på en vägg. Men som vi skrev på föregående sida väljs ogrundad väv till tak.

En annan fördel med den grundade väven är att trådarna sitter bättre ihop.

Vid uppsättning av glasfiberväv skall våderna skjutas ihop kant mot kant och det gäller därför att mäta noga.

Markera för våderna på väggen hela vägen runt i rummet. Varje våd är 100 cm bred och de lodräta strecken ritas därför med samma inbördes avstånd - bortsett från när du närmar dig ett hörn. I hörn monteras väven med en överlappning på 2 cm.

Väggarna stryks först med primer för att de inte skall suga ut all fukt ur vävlimmet. 0 Det skulle i så fall kunna orsaka att väven inte sitter tillräckligt bra fast.

Vävlimmet rullas på rikligt. Man skall kunna se riktiga ”gardiner” av limmet på väggen när du är klar. Är du för snål med limmet torkar det för fort.

Sätt upp den första våden och släta ut den ordentligt med tapetborsten. Sätt upp nästa våd och släta ut den med tapetborste och pressa fast den första våden mot väggen med en plastspackel. Fortsätt uppsättningen på detta sätt.

Vid fönster och andra ställen där väven måste skäras kan du med fördel pressa in våden ordentligt i hörnet med en stålspackel och därefter skära rent med hobbykniven.

Detta har vi använt

 • Glasfiberväv
 • Primer
 • Spackelmassa
 • Vävlim

Verktyg:

 • Målarrulle
 • Stål- och plastspackel
 • Hobbykniv
 • Vattenpass
 • Tapetborste
 • Ev. sax

Prisbild, grundad glasväv: Cirka 20 kr per m²

Det kan vara besvärligt runt fönstren, men …

… gör så här om väggarna är RAKA:

Sätt först upp väv i smygen och på väggen ovanför fönstret (ytor markerade med 1). Mät så att väven kan gå hela vägen från fönstret, vikas över kanten och fortsätta upp till taket. Väven skall vara bredare är fönsteröppningen och därmed sticka ut ett par cm på väggen i sidled (vid A) och dessutom gå ner 1 cm på väggen i fönstersmygen (vid B). I det utåtgående hörnet mellan fönstersmygen och väggen klipper du bort en liten flik.

Skär nu till nästa våd (markerad med 2). Den skall täcka både väggen i fönstersmygen och rumsväggen. För att få en osynlig skarv upptill på väggen, där våden möter den först uppsatta våden, låter du den överlappa några centimeter innan du skär rätt igenom överlappningarna. I det övre hörnet i själva fönstersmygen klipper du till våden innan den pressas på plats. Här är det nämligen meningen att de två våderna (1 och 2) skall överlappa varandra med 1 cm.

**… gör så här när väggarna är SKEVA:**

Börja med att sätta upp glasväv i smygen ovanför fönstret (vid 1) och fortsätt sedan i fönstersmygen med nästa våd (nr 2). Den övre våden skall ha en överlappning ner på den lodräta väggen och bägge våderna i öppningen skall vikas ut över kanterna så att det blir en liten överlappning på väggen.

Fortsätt genom att sätta väv på väggen. Denna våd (nr 3) fortsätter en bra bit in på väggen ovanför fönstret (beroende på hur bred våden är). Våden skall emellertid renskäras längs fönstersmygen både vid sidan av och ovanför fönstret. Skär igenom överlappningen ovanför fönstret, ta bort remsorna och skjut ihop våderna. Den lilla överlappningen i hörnet gör att det ser snyggt ut.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Tapet och glasfiberväv