Ta bort gammal tapet

Med rätt verktyg och rätt teknik är det lätt att ta bort en gammal tapet, också när väggen har flera tapeter klistrade på varandra. Här visar vi hur du får bort tapeten och gör väggen klar för målning eller ny tapet.

1. Ta bort skugglister och återanvänd dem

Om tapeten går upp bakom en skugglist längs taket är det lättast att ta bort listen. Det ger också snyggast resultat. Lirka loss listen med t.ex. en kofot.

Spikar och dyckertar dras ut ur listen, för då kan du använda den igen när du är klar. Knacka inte ut spikarna baklänges för då spricker listen. När du sätter upp den igen väljer du något grövre dyckertar.

2. Perforera eller riv i tapeten

Piggrullen är effektiv. De vassa piggarna tränger lätt igenom flera tjocka tapeter så att fukt kan sugas in bakom tapeterna. Får ej användas på gipsväggar. Medföljer ofta när du hyr tapetångare.

Tapettrissan Paper Tiger är bra när du tar bort en enda tapet. Verktyget förs i cirklar och gör en mängd små hål i tapeten.

TIPS: Har du ingen tapettrissa kan du ritsa tapeten med hobbykniv.

3. Lös upp gammalt tapetklister

För det mesta klarar du dig med vatten och en spackel. Men om du ska ta bort flera lager tapet eller arbeta i flera rum, lönar det sig att hyra en tapetångare.

Blanda tapetlösningsmedel och vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Pensla sedan rikligt med blandningen på väggen.

TIPS: Använd ljummet eller varmt vatten så släpper tapetklistret lättare.

Skrapa loss tapeten med en bred spackel. Slipa först kanten på spackeln så att den blir vass, för då blir den mycket effektiv. Du kan eventuellt hålla tapetångaren i ena handen och skrapan i den andra.

Med en tapetångare går det snabbt. Den pressar ut skållhet ånga genom hålen i tapeten. Det kostar normalt runt 200 kr per dag att hyra en tapetångare, och ofta medföljer diverse verktyg.

Med en riktig tapetskrapa går det extra snabbt, eftersom du kan använda mer kraft då du håller den med två händer. När du tycker att bladet är slött byter du ut det.

4. Spackla igen hål och jack

Hål, jack och märken i väggen spacklas lättast med sandspackelmassa. Dammsug alla hål och fyll sedan i rikligt med spackelmassa. Med en spackel, som ska vara bredare än hålet, drar du av överf ödig spackelmassa.

TIPS: Djupa hål fylls med gipsputsbruk, multiputs eller annat bruk. Använd en rak hyvlad bräda att dra av med.

Hålets bredaste ställe

5. Slipa med kloss

När spackelmassan har torkat slipas väggen med korn 60-100.

TIPS: Använd en stor slipkloss eller slipplatta och för den i cirklar. Då blir det lättare att få väggen plan och slät.

6. Grunda

Alla spacklade ställen ska behandlas med en primer. Denna grundning gör att väggen inte suger åt sig fukten i färgen (då blir väggen flammig) eller fukten i tapetklistret (då lossnar tapeten).

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tapet och glasfiberväv