Egenskaber hos grus och småsten

Ofta kan delar av den fasta stenbeläggningen ersättas med singel, grus eller småstenar. Det blir i så fall en billig beläggning som du dessutom lägger mycket lätt. Men den kräver mer underhåll.

Egenskaber hos grus och småsten

Oavsett om du lägger singel, småstenar eller grus så släpper beläggningen igenom vatten och är halksäker i alla väder. Singel finns i många storlekar och de större ”tillverkas” av krossade stenar och finns därför i alla möjliga färger. Småstenar kan vara fin singel och liknande medan grus är av det grövre slaget. Ofta är även grus tillverkat i en kross och har vassa kanter som binder ihop till en beläggning som är stadig.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt grus!

Vanlig användning av grus och småsten

De större stenarna kan användas på en infart men var noga med att de inte är för vassa – i annat fall har du snart en punktering. Singel är annars en av våra allra vanligaste beläggningar på gångar.

Läggning av grus och småsten

Underlaget ska var jämnt, stabilt och dränerat så att regn- och smältvatten kan ledas bort. Vissa krossprodukter kan med fördel komprimeras. Lägg i så fall ett 4-5 cm tjockt lager. För att inte alla de små stenarna ska försvinna ut på gräsmattan eller i rabatterna kan det vara klokt med till exempel kantband. Fiberduk under stenarna håller isär småstenar och jord.

Hållbarhet hos grus och småsten

Ingen risk för frostskador och andra skador. Håller sig snyggt i många år.

Underhåll av grus och småsten

Rensa bort ogräs med ogrässkyffel och kratta. Du bör regelbundet fylla på med mer material.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Marksten